Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΟΜΚΩ


Στις 18 Ιανουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η απολογιστική Γενική Συνέλευση και η εκλογή νέων οργάνων στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.
Στην Γεν. Συνέλευση συμμετείχαν οι εκλέκτορες του απερχόμενου σώματος, ενώ η ψηφοφορία έγινε από τους 120 περίπου εκλέκτορες του νέου σώματος. Αυτοί οι εκλέκτορες εκπροσωπούν περίπου 1200 μέλη Κωνσταντινουπολίτικων συλλόγων, που τους εξέλεξαν. Να σημειωθεί ότι, οι εκλέκτορες εκπροσωπούν όχι τις διοικήσεις των σωματείων αλλά τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων - μελών της Οι.Ομ.Κω. Αυτή η δημοκρατική αρχή θεσπίστηκε στο καταστατικό, κυρίως για δύο λόγους:

(α) για να εκφράζεται η βούληση των Κωνσταντινουπολιτών, ποιον επιθυμούν να τους εκπροσωπεί στην Γεν. Συνέλευση της Ομοσπονδίας, ούτως ώστε η Οι.Ομ.Κω. να μην είναι ένα κλειστό κλαμπ ολιγάριθμων παραγόντων.
(β) για να αποφευχθεί η χειραγώγηση της Οι.Ομ.Κω. από τις φιλοδοξίες και τις ματαιοδοξίες των προεδρείων των συλλόγων. Οι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες, επί δεκαετίες αδυνατούσαν να συντονίσουν την δράση τους και να έχουν μια κοινή και δυνατή φωνή, εξαιτίας αυτών των προεδρικών φιλοδοξιών και ανταγωνισμών.

Η απερχόμενη Διοίκηση, υπό την Προεδρία του κ. Νικόλαου Ουζούνογλου, παρουσίασε έναν πλούσιο σε έργο απολογισμό και δικαίως απέσπασε την έγκριση και τα συγχαρητήρια του σώματος των εκλεκτόρων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διεθνή διάσταση της δράσης της Οι.Ομ.Κω.. Η αποδοχή της Οι.Ομ.Κω. ως μέλους επιτροπών του ΟΗΕ (ECOSOC), οργανισμών όπως η FUEN (Ομοσπονδία γηγενών μειονοτήτων Ευρώπης) αλλά και οι παρεμβάσεις της στα όργανα της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ κ.α. έφεραν στο διεθνές προσκήνιο τα προβλήματα της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμαίϊκης κοινότητας.
Όπως φάνηκε και από τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. η δράση της Οι.Ομ.Κω. δεν σταματά στα παραπάνω, αλλά εκτείνεται σε δράσεις στήριξης της Ομογένειας στην Πόλη (όπως υποτροφίες σε μαθητές, φροντίδα για την επιμέλεια, έκδοση και αποστολή σχολικών βιβλίων στα σχολεία της ομογένειας κ.α.), σε παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής πολιτείας για διάφορα θέματα που αφορούν τους εκπατρισμένους Πολίτες και άλλα πολλά.

Η Γεν. Συνέλευση κύλησε σε πολύ ήπιο κλίμα. Aυτή η εικόνα μπορεί να ικανοποίησε όλους όσους δεν επιθυμούν εντάσεις και αντεγκλήσεις, όμως εν πολλοίς ήταν πλασματική και οφείλεται σε δύο παράγοντες.
Ο πρώτος παράγοντας, ήταν η αβρότητα που επέδειξε η απερχόμενη διοίκηση, προς αυτούς που το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι μπορούσαν για να την υπονομεύσουν. Η απερχόμενη διοίκηση προφανώς δεν θέλησε να προκληθεί οξύτητα στην Γ. Συνέλευση, γι’ αυτό απέφυγε να εκθέσει την πολεμική που δέχτηκε από συγκεκριμένους σωματειακούς παράγοντες. Όμως έτσι οι εκλέκτορες δεν είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν στοιχεία που ήταν σημαντικά για να διαμορφώσουν γνώμη, σχετικά με τις υπονομευτικές επιθέσεις που δέχεται η Οι.Ομ.Κω. και προσωπικά ο Πρόεδρος της κ. Ν. Ουζούνογλου.
Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την επιλογή των εν λόγω υπονομευτών της Οι.Ομ.Κω., εκ των οποίων ορισμένοι ήταν υποψήφιοι για την Διοίκηση. Επέλεξαν την τακτική του λουφάγματος, για να μην τρομάξουν το εκλογικό σώμα, κι έτσι να αποσπάσουν ψήφους από τους ανυποψίαστους εκλέκτορες. Γι’ αυτό επιμελώς απέφυγαν να μιλήσουν στην Γεν. Συνέλευση και να διατυπώσουν όσα λένε εκτός των οργάνων της Ομοσπονδίας. Όπως επίσης, απέφυγαν όλο το προηγούμενο διάστημα των εκλογών, να προκαλέσουν με ανακοινώσεις, δηλώσεις κλπ, παρ’ ό,τι είχαν τις «ευκαιρίες». Στις περιπτώσεις αυτές έβαλαν μπροστά άλλους «συνεργαζόμενους» για να κάνουν τον βρώμικο πόλεμο κατά της διοίκησης της Οι.Ομ.Κω., για να μην εκτεθούν οι ίδιοι.

Κι όμως θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί το εκλεκτορικό σώμα, ποιος υποψήφιος ωρυόταν δημοσίως, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» μία απόφαση της Γεν. Συνέλευσης της Οι.Ομ.Κω. που αφορούσε την αντικαταστατική δράση ενός σωματείου μέλους. Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι εκλέκτορες ποιοι δεν σέβονται τους ίδιους και τις αποφάσεις που παίρνουν στις Γεν. Συνελεύσεις. Όπως επίσης όσοι εκφράζονται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διακινούν λιβέλους ελλαδιτών ιεραρχών κατά του Πατριάρχη μας, θα έπρεπε να είχαν την τόλμη να βγουν στο βήμα και να υπερασπιστούν τις απόψεις τους, για να γνωρίζει ο καθένας τι ψηφίζει. Σωματειακοί παράγοντες που έχουν κατηγορήσει ως ενδοτική την πολιτική της Οι.Ομ.Κω. και διακηρύσσουν ότι τα προβλήματα της Πολίτικης Ομογένειας αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (άρα η Οι.Ομ.Κω. δεν πρέπει να θέτει αιτήματα προς τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης), αυτοί που έχουν υποστηρίξει ότι άλλο πράγμα οι εκπατρισμένοι Πολίτες και άλλο η Ομογένεια στην Πόλη, κατακερματίζοντας την Κοινότητα μας, δεν είχαν το πολιτικό θάρρος να πάρουν τον λόγο στην Συνέλευση και να εκφράσουν τις θέσεις τους.
Και όλη αυτή η χαμαιλεόντεια στάση, για να εξασφαλίσουν την εκλογή της ετερόκλητης ομάδας τους στην Διοίκηση της Οι.Ομ.Κω.. Όμως μερικώς απέτυχε το σχέδιο, αφού δεν εξελέγη όλη η ομάδα. Κι αυτό ως ένα βαθμό επειδή ούτε μεταξύ τους κατάφεραν να διατηρήσουν μία συνοχή, καθότι κάποιοι εξ αυτών «δούλεψαν» προσωπικά για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Οι.Ομ.Κω. με την συντριπτική επικράτηση της πολιτικής που πρεσβεύει ο κ. Νίκος Ουζούνογλου και οι άλλοι Κωνσταντινουπολίτες που συνεργάζονται μαζί του, είναι μια ευκαιρία για να επανεξετάσουν την στάση τους όσοι τα τελευταία χρόνια άσκησαν υπονομευτική πολεμική κατά της Οι.Ομ.Κω.. Αυτοί οι ολιγάριθμοι σωματειακοί παράγοντες, εάν σταματήσουν την εμπαθή συμπεριφορά τους και κάνουν υπέρβαση στις σωματειακές φιλοδοξίες τους, εάν αντιληφθούν ότι με την μέχρι τώρα στάση τους δεν βοήθησαν στην ενότητα των Κωνσταντινουπολιτών,
εάν με θάρρος αναγνωρίσουν ότι χρησιμοποίησαν ατυχείς μεθόδους και εκφράσεις, εάν δώσουν χειροπιαστά δείγματα ότι εγκαταλείπουν την μέχρι τώρα πρακτική τους, οπωσδήποτε αυτή η γενναία στάση τους δεν θα μείνει χωρίς ανταπόκριση. Θεωρούμε βέβαιο ότι οι νικητές των εκλογών στην Οι.Ομ.Κω., με επικεφαλής τον κ. Νίκο Ουζούνογλου, ο οποίος μέχρι τώρα κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες για την ενότητα των Κωνσταντινουπολιτών, θ’ ανταποκριθούν στην ενωτική κίνηση. Έτσι μπορεί ν’ ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Πολίτικης Ρωμηοσύνης, όπου θα έχει επιτευχθεί ενότητα πραγματική και όχι πλασματική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πραγματική ενότητα είναι αυτή που επιτυγχάνεται επί την βάση των κοινών στόχων και νομίζουμε ότι οι στόχοι όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στην Οι.Ομ.Κω. σε μεγάλο βαθμό είναι κοινοί.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Στα θετικά αυτής της εκλογικής διαδικασίας, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά πριν τις εκλογές καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε ένα Πρόγραμμα Δράσης για την τριετία 2014 – 2016, το οποίο υπέγραψαν αρκετοί υποψήφιοι που εξελέγησαν στην Διοίκηση της Οι.Ομ.Κω.
Το Πρόγραμμα Δράσης θα είναι μία χρήσιμη πυξίδα, για τους στόχους που θα επιδιώξει η Οι.Ομ.Κω., το επόμενο διάστημα.
Είναι δεδομένο ότι η θητεία του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. που ξεκινά, θα είναι η κρισιμότερη επειδή θα έχει να αντιμετωπίσει επείγοντα θέματα για την επιβίωση του Ελληνισμού της Πόλης, τόσο στην γενέτειρα όσο και στην διασπορά.
Ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ομογενείς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, η συσπείρωση των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών για την διατήρηση της Πολίτικης ταυτότητας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ομογένειας, είναι ίσως τα πιο επείγοντα θέματα, που θα πρέπει να επιληφθεί βάσει του Προγράμματος Δράσης, που έχει καταρτιστεί, η νέα Διοίκηση.
Ο ιστορικός χρόνος της Πολίτικης Ρωμηοσύνης, έχει περιοριστεί επικίνδυνα και γι’ αυτό η προσεχής θητεία της Διοίκησης της Οι.Ομ.Κω. θα είναι κρίσιμη. 

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των εκλογών, με την σειρά των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι.

Αποτελέσματα για Δ.Σ. από Σωματεία εντός της Ελλάδος
Εκλέγονται οι:
- Ουζούνογλου Νικόλαος                                 83
- Μαυρόπουλος Μιχαήλ                                    57
- Τσιτσάκος Μηνάς                                           45
- Κεσίσογλου Γρηγόριος                                  41
- Φερεκύδου Ελισάβετ                                     40
- Θήριος Αντώνιος                                            36
- Κιοσέογλου Γεώργιος                                    35
- Φραντζής Δημήτριος                                       35
- Ζαχαριάδης Νικόλαος                                     33
- Κίσσας Σταμάτιος Νικόλαος                          32
- Βρεττόπουλος Χρήστος                                  31
- Κωνσταντινίδης Ιωσήφ                                   31
- Μιχαηλίδης Ευάγγελος                                   28

Αναπληρωματικοί:
- Τσιροπούλου Μαίρη                                       24
- Αθανασιάδου Αικατερίνη                               22
- Λεύκαρος Γεώργιος                                        22
- Πασχαλίδης Περικλής                                    21
- Κετσετζίογλου (Κωτσοπούλου) Φρειδερίκη  18
- Λυγκούρης Θεόφιλος                                     16
- Κωνσταντινίδης Νικόλαος                              6
- Μπατζάς Γεώργιος                                          4


Αποτελέσματα Δ.Σ. από Σωματεία εκτός της Ελλάδος
Εκλέγονται:
- Αναγνωστόπουλος Νικόλαος                 55
- Κορδομενίδου Γραμματοπούλου Άννα    32

Αναπληρωματικός
- Βασιλάτος Γρηγόριος                             20

Εξελεγκτική Επιτροπή
Εκλέγονται:
- Ισπάγγος Δαϊσπάγγος Αλέξανδρος 92
- Καλιοντζόγλου Φώτιος                    84
- Κορκολή Λουκία                             88


Άρθρο του Γρηγόρη Κεσίσογλου