Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 – 2016

Μετά από δύο θητείες εκλεγμένων διοικήσεων, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών βρίσκεται ενώπιον δύο ενδεχομένων. 

Από την μία, να υποβαθμιστεί και να οδηγηθεί στην αδράνεια από κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς  των υπεράνω των άλλων «λόγω αρχαιότητας» καθώς και από άλλους που επιδιώκουν προσωπικά οφέλη ή από την άλλη να αξιοποιήσει τα πολλά θετικά που έγιναν στις δύο προηγούμενες θητείες και να επιδιώξει στόχους που θα ξανακάνουν τους Κωνσταντινουπολίτες μία ισχυρή Κοινότητα.

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε για να μην οδηγηθεί στην υποβάθμιση η Οι.Ομ.Κω. αλλά αντιθέτως ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Γι’ αυτό καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα δράσης, που βασίζεται στους σκοπούς που καθορίζονται από το καταστατικό και στα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Οι.Ομ.Κω. και βάζει νέους προωθημένους στόχους.
Οι υπογράφοντες, εργαζόμενοι συλλογικά, θα επιδιώξουμε την υλοποίηση του, μετά την εκλογή της νέας Διοίκησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

- Προώθηση της Απογραφής Κωνσταντινουπολιτών και παράλληλη δημιουργία Μητρώου Κων/πολιτών, με επιδίωξη την πρώτη τριετία να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 3.000 Πολίτες, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο.
- Περαιτέρω προώθηση των παρεμβάσεων της Οι.Ομ.Κω. σε διεθνείς οργανισμούς με μεγαλύτερη αξιοποίηση του εκτός Ελλάδας δυναμικού των Κωνσταντινουπολιτών αλλά και των κοινοτήτων του αποδήμου Ελληνισμού.
- Συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας της Οι.Ομ.Κω. με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ικανοποίηση των αιτημάτων, όπως η επίσημη αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του από την Τουρκία, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης κ.λ.π.
- Σύσταση Επικοινωνιακής Ομάδας, η οποία θα σχεδιάσει την επικοινωνία της ομοσπονδίας με την κοινή γνώμη του Ελληνισμού στην Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη και γενικώς ανά την υφήλιο και θα δημιουργήσει μια δικτύωση μεταξύ των Πολιτών, που θα υπερβαίνει το κοινό των σωματείων μελών.
- Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της Τουρκίας και άτομα που διαμορφώνουν κοινή γνώμη με σκοπό την υποστήριξη των απόψεων, θέσεων και αιτημάτων της Κων/πολίτικης κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης δίγλωσσου εντύπου. 
- Κατάρτιση στελεχών, κυρίως μεταξύ των νεότερων σε ηλικία Κων/πολιτών για την ιστορία, το παρόν και τις προοπτικές της Ρωμαίικης κοινότητας, με απώτερο σκοπό την στελέχωση των μελών – σωματείων, της Οι.Ομ.Κω. και της Κοινότητας μας.
- Δημιουργία ενιαίου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, για την ενίσχυση των Κωνσταντινουπολιτών που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Ενίσχυση των υποτροφιών που δίδονται σε Πολίτες μαθητές – φοιτητές.
- Καθιέρωση εκδηλώσεων που θα ενισχύσουν την συνοχή της εκπατρισμένης Πολίτικης κοινότητας. Για παράδειγμα:
> Καθιέρωση ετήσιου υπαίθριου πανηγυρικού ανταμώματος με αφορμή κάποια   μεγάλη θρησκευτική εορτή.
> Καθιέρωση ετήσιας πολιτιστικής εκδήλωσης για την προβολή του πολιτισμού μας.
> Τέλεση στην Ελλάδα θρησκευτικών επετειακών ακολουθιών με προεξάρχοντες ιεράρχες του Οικ. Θρόνου.
> Οργάνωση μαζικών ομαδικών επισκέψεων στην Πόλη, οργάνωση Πολίτικου ανταμώματος στην Πόλη.
> Οργάνωση δραστηριοτήτων με κοινωνικούς φορείς και πανεπιστήμια της Τουρκίας (εκθέσεων / συνεδρίων / σεμιναρίων /ομιλιών) σε σχέση με την προσφορά της Ρωμηοσύνης στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την ενημέρωση της νεότερης γενιάς της Τουρκίας για την προσφορά της Ρωμηοσύνης.
- Έναρξη διαλόγου με τα σωματεία μέλη για προσαρμογή των συλλόγων στις νέες ανάγκες και κυρίως για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού της πρώτης γενιάς των εκπατρισμένων.
- Συνεργασία με ομογενείς στην Πόλη και ιδιαίτερα το ΣΥΡΚΙ, με σκοπό την ενίσχυση διαφόρων ομογενειακών φορέων, για ν’ ανταποκρίνονται αυτοί στην κοινωνική αποστολή τους.
- Συμβολή στην λειτουργία των ομογενειακών φορέων της Πόλης, με αποστολή εθελοντών και στελεχών της Οι.Ομ.Κω. που θα διαμένουν ικανά χρονικά διαστήματα στην Πόλη. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίηση όλων των πρόσφορων μέσων, όπως τα διακρατικά πανεπιστημιακά προγράμματα Erasmus / Erasmus placement κ.α.
- Κατάρτιση προγράμματος δημογραφικής ενίσχυσης της Πολίτικης Ομογένειας.
- Καταγραφή του δυναμικού των Πολιτών της διασποράς, που έχουν τουρκική υπηκοότητα και εξέταση των τρόπων συμβολής τους στην ανασυγκρότηση της Ρωμαίικης κοινότητας.
- Σε συνεργασία με την Πολίτικη Ομογένεια κατάρτιση ενός ανανεωμένου κοινού καταλόγου αιτημάτων και διεκδικήσεων από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, για την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος και την δικαίωση.
- Συνεχή προσφορά στα θέματα της ομογενειακής παιδείας σε συνεργασία με τους φορείς της Πόλης.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ (Με αλφαβητική σειρά)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΝΑΠΝΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΛΑΤΩΝ
ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
ΒΡΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΡΕΤΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΒΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΡΔΟΜΕΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΔΑΪΣΠΑΓΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΘΗΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΙΒΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΙΜΙΑΤΖΗ ΙΟΛΗ
ΚΙΣΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΒΗ ΕΛΛΗ
ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΜΕΝΙΔΙΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΟΡΑΜΠΙΤΟ ΝΤΟΜΙΝΙΚ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΤΣΙΤΣΑΚΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΛΑΚΗΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)
ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΨΑΛΤΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ (ΚΡΥΣΤΗ)