Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΗ;


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θα πάει φέτος η ομάδα νέων εθελοντών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) στην ομογενειακή κατασκήνωση της «Παιδούπολης» στην Πρώτη.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Οι.Ομ.Κω. σε συνεννόηση και συνεργασία με την διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως και Στέγης Νεανίδων, είχε στείλει ομάδα νέων εθελοντών, οι οποίοι σε μικρό χρονικό διάστημα έκαναν ένα μικρό θαύμα και άλλαξαν άρδην την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Να σημειωθεί, ότι εξαιτίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην οποία στεγάζεται η κατασκήνωση, στο πρόσφατο παρελθόν η Παιδούπολη έζησε σοβαρές περιπέτειες. Συγκεκριμένα, επειδή η Μονή έχει χαρακτηριστεί από τις τουρκικής αρχές ως «κατειλημμένη» (mazbut), το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει, αντιμετώπισε προβλήματα στην λειτουργία της κατασκήνωσης. Αλλά η επιμονή και η αποφασιστικότητα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες που μετά από ένα σύντομο διάλειμμα επαναλειτούργησε η κατασκήνωση.
Όμως τότε, η Παιδούπολη αντιμετώπισε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Αυτό της υποβάθμισης και απαξίωσης της κατασκήνωσης. Τα εμπόδια των τουρκικών αρχών στην λειτουργία της κατασκήνωσης ήδη είχαν προκαλέσει μια σοβαρή αποδιοργάνωση, με αποτέλεσμα το κατασκηνωτικό πρόγραμμα να παραμένει ίδιο εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανένα εκσυγχρονισμό. Η διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως που διαχειρίζεται την κατασκήνωση, αδυνατούσε να ανανεώσει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα και να καταστήσει την Παιδούπολη εκ νέου ελκυστική στα παιδιά της ομογένειας, ενώ σοβαρά κενά και προβλήματα υπήρχαν στον εξοπλισμό και στις υποδομές της κατασκήνωσης. Ουσιαστικά η Παιδούπολη λειτουργούσε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Διευθυντή της κ. Σταύρου Ραφαηλίδη, ο οποίος επί πολλά χρόνια μόνος του όλο το 24ωρο σε όλη την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, επωμίστηκε τις ευθύνες της Παιδούπολης.
Βέβαια, εκ των πραγμάτων και των συνθηκών, η Παιδούπολη προσέφερε μια διέξοδο θερινών διακοπών, για τα παιδιά που δεν είχαν άλλες δυνατότητες και κυρίως για παιδιά καταγόμενα από την Αντιόχεια, που σπουδάζουν σε ομογενειακά σχολεία, όμως ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της κατασκήνωσης, κυρίως στην χρήση της ελληνικής γλώσσας, αν δεν είχε εκλείψει πλήρως, σίγουρα είχε υποβαθμιστεί.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπου η διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως αδυνατούσε να βρει λύσεις, ήρθε να δώσει διέξοδο, η προ διετίας πρόταση συνεργασίας της Οι.Ομ.Κω.
Η ομοσπονδία των απανταχού Κωνσταντινουπολιτών, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της για υποστήριξη της Ομογένειας στην Πόλη, έκανε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος για εθελοντές νέους που θα ήθελαν να προσφέρουν στην Παιδούπολη. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκε μια ομάδα νέων εθελοντών που συνδύαζε ορισμένα σημαντικά στοιχεία. Όλοι τους είχαν μεγάλη εμπειρία στην κατάρτιση κατασκηνωτικών προγραμμάτων, μια εμπειρία που την απέκτησαν κυρίως σε εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ελλάδας. Όσοι γνωρίζουν, είναι σε θέση να εκτιμήσουν ότι αυτού του τύπου οι κατασκηνώσεις, είναι πολύ κοντύτερα στο πνεύμα των παιδιών της Ομογένειας. Επίσης, πέρα από τις εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές τους γνώσεις, οι νέοι εθελοντές είχαν βαθειά αγάπη για την Ρωμιοσύνη της Πόλης και σεβασμό για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η ομάδα εθελοντών από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Παιδούπολη, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, όπως για παράδειγμα ότι οι κατασκηνωτές μιλούσαν σχεδόν αποκλειστικά τουρκικά δυσκολεύοντας την συνεννόηση, κατάρτησε ένα πρόγραμμα που συνδύαζε το παιχνίδι, την διασκέδαση, το τραγούδι, τις κατασκευές, τα καλλιτεχνικά και πολλά άλλα στοιχεία που άλλαξαν άρδην την εικόνα της κατασκήνωσης.
Οι κατασκηνωτές αγκάλιασαν με αγάπη την ομάδα των εθελοντών και το νέο πρόγραμμα. Η συνεργασία των εθελοντών με τον Διευθυντή της κατασκήνωσης υπήρξε αρμονική και εποικοδομητική. Επίσης όσοι ομογενείς συνεργάστηκαν με τους νέους εθελοντές σχημάτισαν την καλύτερη εικόνα γι’ αυτούς.
Η δημιουργική δουλειά που άρχισε να γίνεται στην Παιδούπολη δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με τις συχνές επισκέψεις του είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την προσφορά των νέων εθελοντών, τους οποίους ενθάρρυνε να συνεχίσουν. Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις που ετοίμασαν σε μικρό χρονικό διάστημα, ενθουσίασαν όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν, ενώ εντυπωσίασε και η πρόοδος που σημείωσαν οι κατασκηνωτές στην χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Κάπως έτσι κύλησε το καλοκαίρι του 2011, που έφερε την ελπίδα της αναγέννησης στην Παιδούπολη.
Οι νέοι εθελοντές της Οι.Ομ.Κω. δεν σταμάτησαν την προσφορά τους με το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου. Οργάνωσαν σειρά μετακατασκηνωτικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2011 και την πρωτοχρονιά. Την κεντρική εκδήλωση που έγινε στην κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδας τίμησε αυτοπροσώπως ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης και συνεχάρη τους νέους εθελοντές και τα παιδιά της κατασκήνωσης.

Το καλοκαίρι του 2012, η Οι.Ομ.Κω. για δεύτερη χρονιά απέστειλε την ομάδα των νέων εθελοντών, της οποίας ο πυρήνας παρέμεινε ίδιος ενώ προστέθηκαν και ορισμένοι νέοι εθελοντές. Με την εμπειρία και της περασμένης χρονιάς, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης το 2012 ήταν ακόμη καλύτερο. Νυχτερινή παρακολούθηση αστεριών, δημιουργία εκτροφείου κοτόπουλων και κουνελιών, παρασκευή αρτοσκευασμάτων, προβολές και άλλα πολλά, εμπλούτισαν την κατασκηνωτική περίοδο του 2012.
Να σημειωθεί ότι όπως και σε άλλους τομείς της παιδαγωγικής, έτσι κι ένα πρόγραμμα παιδικής κατασκήνωσης για να αποδώσει θα πρέπει να έχει μια συνέχεια στην εφαρμογή του και να διέπεται από μια συγκεκριμένη παιδαγωγική αντίληψη που συνδυάζει ανάλογα με τις συνθήκες των κατασκηνωτών, την ψυχαγωγία με την εκμάθηση δεξιοτήτων και την ήπια εκπαίδευση. Η διατήρηση του ίδιου στελεχικού δυναμικού των εθελοντών, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που εξασφάλισαν την συνέχεια στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
Η Οι.Ομ.Κω. από την πλευρά της έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις στην λειτουργία της κατασκήνωσης. Όμως από το καλοκαίρι του 2012 εμφανίστηκαν κάποια μικρά συννεφάκια στην σχέση της διοίκησης του Συνδέσμου Παιδοπόλεως με την ομάδα των εθελοντών της Οι.Ομ.Κω. Η περίεργη στάση της διοίκησης του Συνδέσμου πήρε νέα τροπή με την ανοίκεια ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή μια πρόσκληση της ομάδας των νέων εθελοντών.
Το θέμα ήταν ασήμαντο και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα τηλεφώνημα. Αλλά φαίνεται ότι η επιδίωξη ήταν να κλιμακωθεί η ένταση και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η συνεργασία της Οι.Ομ.Κω. με την Παιδούπολη.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, όταν η Οι.Ομ.Κω. πρότεινε να υπογραφεί ένα «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» μεταξύ των δύο φορέων (Οι.Ομ.Κω και Συνδέσμου Παιδοπόλεως) για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και να αποσοβηθούν πιθανά σημεία τριβής.
Η διοίκηση του Συνδέσμου, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, όπως ήταν και λογικό άλλωστε αφού απαρτίζεται από μέλη που δεν έχουν ευρύτερη γνώση και εμπειρία από λειτουργία κατασκηνώσεων. Όμως παρά ταύτα έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την Οι.Ομ.Κω. να προσκομίσει το ποινικό μητρώο (!) των νέων εθελοντών που θα έστελνε φέτος και να τους κρίνει εάν είναι κατάλληλοι. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του Συνδέσμου έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται την Οι.Ομ.Κω., υπ’ ευθύνη της οποίας τελεί η ομάδα των εθελοντών.
Μετά από αυτή την συμπεριφορά του Συνδέσμου Παιδοπόλεως, όπως ήταν φυσικό η Οι.Ομ.Κω. αποφάσισε να μην αποστείλει την ομάδα των νέων εθελοντών, οι οποίοι να σημειωθεί ότι είχαν ετοιμαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό για να μεταβούν στην Παιδούπολη και φέτος.
Η Παιδούπολη, σέρνει από πίσω της μια ιστορία πολλών δεκαετιών που την έχουν καθιερώσει στην συλλογική μνήμη και την συλλογική συνείδηση των Ρωμιών Κωνσταντινουπολιτών. Δηλαδή δεν είναι μια ιδιωτική κατασκήνωση.
Γι’ αυτό μετά την εξέλιξη αυτή, όπου η Οι.Ομ.Κω. υποχρεώθηκε να ματαιώσει την αποστολή της εθελοντικής ομάδας, η διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως θα πρέπει ν’ απαντήσει πειστικά στις απορίες που δημιουργούνται. Και κυρίως να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί αυτή η προσφορά των νέων εθελοντών της Οι.Ομ.Κω. που κέρδισε την αγάπη των κατασκηνωτών και την εκτίμηση του Παναγιώτατου, ξαφνικά έγινε ανεπιθύμητη;
Επίσης η διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως με νηφαλιότητα να βάλει στην ζυγαριά όλα τα δεδομένα και να εκτιμήσει, ποιος ή ποιοι ωφελήθηκαν περισσότερο από την προσφορά των εθελοντών της Οι.Ομ.Κω.;
Η παρούσα διοίκηση του Συνδέσμου Παιδοπόλεως δεν πρέπει να λησμονεί ότι όπως και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις, κάποια στιγμή θα παρέλθει. Όμως όποιο έργο έχει επιτελέσει θα καταγραφεί και με αυτό θα μνημονεύεται. Είναι στην ευχέρεια των μελών της διοίκησης, να μνημονεύονται με θετικό έργο και όχι με αρνητικό απολογισμό.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225