Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ


Ο γράφων είχε την δυνατότητα να γνωρίζει ότι από καιρό σχεδιάσθηκε με κάθε λεπτομέρεια η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Σχολές Μαντουλίδη. 
 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Αυτό που δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε είναι ότι θα έλειπε ο Demo. Αλλά αυτά συμβαίνουν στους ανθρώπους.
Το λεωφορείο με τα παιδιά του Ζωγραφείου έφθασε δύο μέρες νωρίτερα με την συνοδεία των καθηγητριών Κέντρου και Ψαροπούλου. Φιλοξενήθηκαν στα σπίτια γονιών των παιδιών των σχολών Μαντουλίδη. Έδωσαν την Τετάρτη βράδυ μια παράσταση της ΜΑΓΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ για τους γονείς και τους φίλους των Σχολών Μαντουλίδη. Παρών και ο υποδιευθυντής του Ζωγραφείου κ. Σαπουντάγκ. 
  Ο ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην εκτέλεση της Τετάρτης η παράσταση κράτησε πιο πολύ ώρα αφού τα σκηνικά και οι διάλογοι με τα παιδιά ήταν αναλυτικότερα και πιο χαλαρά. Ανήμερα της επισκέψεως του Πατριάρχου από νωρίς το πρωί, δεκάδες στελέχη των σχολών Μαντουλίδη ήταν στις θέσεις τους με διακριτικές κονκάρδες. 
 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ
Την εκδήλωση τίμησαν οι δήμαρχοι Θέρμης κ. Παπαδόπουλος, Πανοράματος –Πυλαίας κ. Καιτετζίδης, Βεροίας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία στην συνέχεια φιλοξένησε όλα τα παιδιά στην Βεργίνα, στο Μουσείο Τσολάκη στην Βέροια και στο Δημαρχείο της Βέροιας, ο άρχοντας οφφικίαλος  Γιώργος Κουκουτσίδης, ο λογοτέχνης Θωμάς Κοροβίνης, η πολίτισσα εκπαιδευτικός Ευανθία Χατζηαλεξιάδου, ο  Καθηγητής του ΑΠΘ Στάθης Πολυχρονιάδης, ο Καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Καμαρούδης, εκπρόσωποι της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος. Παρούσα ήταν και η μητέρα του Γιάννη Δεμιρτζόγλου, πολίτισσα εκπαιδευτικός Σουλτάνα Δεμιρτζόγλου, συνοδευόμενη πάντοτε από τον Ζήση και την κ. Θωμαή Χασιώτη. 
  ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΘΩΜΑΗ ΧΑΣΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εμφανώς συγκινημένη η διευθύντρια των Σχολών Ασπα Χασιώτη για ευνόητους λόγους. Συγκινημένη και η ιδιοκτήτρια των σχολών κ. Μαντουλίδου, αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα της και οραματιστή των σχολών Ευάγγελου Μαντουλίδη. Παρών και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας Τουρκούτ Μπιλέτκιν με τον γραμματέα και μεταφραστή του που τον συνοδεύει πάντοτε. «Δεν συνηθίζω να επισκέπτομαι προξενεία, παρά μόνο πρεσβείες της Τουρκίας και της Ελλάδος» του είπε την προηγούμενη ημέρα ο Πατριάρχης όταν επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. «Στην Θεσσαλονίκη έκανα μια εξαίρεση» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόξενο.
Το δώρο των σχολών στην Α.Θ.Π. ένας ιστορικός χάρτης με τις Αλεξάνδρειες όλου του αρχαίου γνωστού κόσμου. Η παράσταση η οποία διήρκεσε περίπου 50’ ήταν σπουδαία σε εκτέλεση. Πρόκειται για μια διασκευή της κ. Πριόβολου, με μπόλικη μουσική και μπαχάρια από την ταινία Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη. Τα παιδιά του Ζωγραφείου είχαν τον κεντρικό ρόλο και τα παιδιά των σχολών Μαντουλίδη έπαιζαν τον ρόλο της Ηχούς και της φωνής της συνείδησης, με την πλοκή γύρω από το νυφοπάζαρο και τον αρραβώνα νέων της Πόλης που αγαπιούνται. Όλο το έργο μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα Livemedia, αφού όλη η επίσκεψη του Πατριάρχου καλύπτονταν σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο.
Παρόντες και το σύνολο της εκπαιδευτικής ηγεσίας της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής (ο Περιφερειακός Διευθυντής Καρατάσιος, ο Προϊστάμενος Χαλκιδικής κ. Ταπανίδης), ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γκιουλέκας. 
  ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΑΔΟΥ, ΚΕΝΤΡΟΥ ,ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όταν τελείωσε η παράσταση ο Πατριάρχης μονολογούσε φωναχτά, ενώ αποχωρούσε «αυτή είναι η Πόλη μας, τα παιδιά μας, τα έθιμα μας». Το προηγούμενο βράδυ, πληροφορηθείς ο Πατριάρχης την αδιαθεσία του Γιάννη Δεμιρτζόγλου, έδωσε εντολή στον οδηγό του και επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά  το ιδιωτικό θεραπευτήριο του Αγίου Λουκά στο Πανόραμα για να επισκεφθεί τον εκεί νοσηλευόμενο Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Οι ασθενείς και οι συνοδοί  αιφνιδιάσθηκαν από τον υψηλό επισκέπτη και έσπευσαν να πάρουν την απρόσμενη πατριαρχική ευλογία.
Το Ζωγράφειο στάθηκε άξιο και δυνατό και χωρίς τον διευθυντή του. Οι κυρίες Κέντρου και Ψαροπούλου και ο υποδειευθυντής κος Σαπουντάγκ φρόντισαν γι’ αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ