Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ από την ΠΑΡΟΥΣΙΑ της Α.Θ.Π. του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ στην ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατρθιάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιμβριακή Ένωση κατέγραψε και φωτογράφισε ο συνεργάτης μας Δημήτρης Τόλιος και παρακάτω καταγράφει τα παραλειπόμενα της βραδιάς αυτής:

- Με αυστηρό έλεγχο εισόδου από εταιρεία σεκιούριτι γίνονταν η είσοδος των καλεσμένων στην Ιμβριακή Εστία στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Με μωβ πρόσκληση εισέρχονταν οι διακεκριμένοι καλεσμένοι, πολιτικοί, ίμβριοι, μέλη του ΔΣ της ‘Ενωσης. Με πορτοκαλί οι λοιποί προσκεκλημένοι που θα είχαν την τύχη να βρίσκονται μαζί με τους έχοντες την μωβ πρόσκληση στην κεντρική αίθουσα όπου θα βρίσκονταν η Α.Θ.Π. Με μπλέ πρόσκληση οι λοιποί καλεσμένοι του πρώτου ορόφου, όπου θα παρακολουθούσαν την ομιλία και την υποδοχή μέσω μεγάλης οθόνης τηλεόρασης. Η «Ανατολή» είχε πορτοκαλί πρόσκληση και έτσι βρέθηκε και κατέγραψε τα γεγονότα. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Παύλο Σταματίδη για την πρόσκληση.
 Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην Ένωση Ιμβρίων κατά την επίσκεψη του Παναγιώτατου

- Η οργάνωση και εκτέλεση της υποδοχής άριστη και εντυπωσιακή. Δεν περνούσε κανείς χωρίς έλεγχο και ο κόσμος πολύς. Από δύο ώρες πριν οι κάτοικοι της Τούμπας είχαν γεμίσει τους γύρω δρόμους. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε με την άφιξη του τους γείτονες της Ιμβριακής ‘Ενωσης για την καλή γειτονία. Με χορευτικά ιμβριακά τον υποδέχθηκαν γύρω στις επτά το απόγευμα οι Ιμβριοι. Πρώτος ο πρόεδρος Παυλής Σταματίδης από το Σχοινούδι. Εγκαινίασε δε η Α.Θ.Π.  το πάρκο έναντι της ‘Ενωσης, το οποίο πλέον θα φέρει το όνομα του.

- Την Α.Θ.Π. συνόδευε πρώτος μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τον οποίο κάλεσε ο Πατριάρχης μετά τον χαιρετισμό του να πει και αυτός δύο λόγια για την επίσκεψη του προ δύο ετών στην ‘Ίμβρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε από δύο ένστολους με παραδοσιακές φορεσιές Ιμβριους να βγούν μπροστά και υπέδειξε στον κόσμο την αρτιότητα της στολής τους επισημαίνοντας τα παραδοσιακά χειροποίητα παπούτσια των.

- Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ηγέτη Βαρθολομαίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Πατριάρχης κινείται το ίδιο άνετα τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. ‘Ότι είναι καλός και γαλήνιος ακροατής, αλλά και σπουδαίος αρχιτέκτονας, ότι δηλαδή έχει σχέδιο στις πράξεις του. Κάλεσε δε με νόημα στο τέλος τους Ιμβριους όχι μόνο να τον συναναστρέφονται αλλά να προσπαθούν να τον μιμηθούν.
Ο Πατριάρχης στη συνέχεια είπε χαμογελώντας, πως αν ήξερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα έλεγε τόσα καλά λόγια για τον ίδιο και όχι για την ‘Ίμβρο δεν θα του ζητούσε να ανέβει στο βήμα. 
- Ο  Πρόεδρος της Ιμβριακής ‘Ενωσης Παυλής Σταματίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Ιμβριοι της Θεσσαλονίκης τον αισθάνονται δικό τους άνθρωπο και τον λατρεύουν ανυπόκριτα. Ζήτησε ο Πατριάρχης να αποδεχθεί το αίτημα τους για γηροκομείο στην Ίμβρο. Σε όλους μας ακούσθηκε από το μικρόφωνο, αντί γηροκομείο… τυροκομείο και μάλιστα ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στο τέλος όταν και τιμήθηκε μεταξύ άλλων, το επισήμανε λέγοντας γιατί όπως η Λήμνος έχει το καλαθάκι της, να μην έχει και η Ιμβρος το δικό της τυρί από ρωμέικα χέρια.
 - Οι εκπλήξεις των Ιμβρίων δεν είχαν τελειωμό. Χάρισαν στον Πατριάρχη χειρόγραφο λεύκωμα με σκέψεις γι’ αυτόν από τους συμπατριώτες του. Του χάρισαν επίσης το ημερολόγιο της Ιμβριακής ‘Ενωσης του έτους 2014 με εικόνες και φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα.
Ο Πατριάρχης ως ανταπόδοση θέλησε να τους επιδώσει το εγκόλπιο που του χάρισε πριν δύο χρόνια στην Ιμβρο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για να κοσμεί τα γραφεία της ‘Ενωσης, αλλά δυστυχώς το δώρο λησμονήθηκε να μεταφερθεί από το Φανάρι στην Θεσσαλονίκη, καλώντας τους να το παραλάβουν από την Πόλη. Τους χάρισε όμως αργυρό αναμνηστικό πιάτο.
- Όταν ο πρόεδρος της Ιμβριακής ‘Ενωσης ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Δημήτριους δηλαδή στον Αμερικής Αρχιεπίσκοπο, στον Πατριάρχη για το κοσμικό του όνομα Δημήτριος Αρχοντώνης, ο Πατριάρχης τον διέκοψε λέγοντας ότι εορτάζει και ο παρών στην εκδήλωση  Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αφού η  26η Οκτωβρίου είναι η ημέρα των γενεθλίων του.
Οι εκπλήξεις της βραδιάς δεν είχαν τελειωμό. Τα φώτα έσβησαν ξαφνικά και οι χορωδοί της Ιμβριακής Ενωσης άρχισαν να τραγουδούν παλιά ιμβριώτικα τραγούδια, πλησιάζοντας τον Πατριάρχη στο βήμα.

- Ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης και ο δήμαρχος Θέρμης Παπαδόπουλος είχαν την τιμητική τους αφού από τα λεγόμενα του προέδρου της Ιμβριακής ‘Ενωσης αποδείχθηκε ότι βοηθούν συνεχώς την ‘Ενωση στο έργο της.
Η κούραση στα μέλη της αποστολής του Πατριάρχου ήταν έκδηλη. Και ο ίδιος ο Παναγιώτατος προσπαθώντας να θυμηθεί στιγμές στην ‘Ιμβρο ζήτησε συγνώμη αφού λόγω της κόπωσης δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα ενός μετοχίου της Λαύρας στο νησί.
Ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομζιάς, μέλος της πατριαρχικής αυλής, μας καληνύχτισε θυμίζοντας μας ότι την επαύριον την ίδια ώρα θα βρίσκονταν στο Φανάρι.

- Μεταξύ άλλων επώνυμων Ιμβρίων έλαμπαν δια της παρουσίας τους οι παλαιοί πρόεδροι και πασίγνωστοι ίμβριοι, ο φαρμακοποιός Γιάννης Πολίτης και ο ιατρός και λογοτέχνης Γιώργος  Ξυνός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΤΟΛΙΟΣ