Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η απόφαση του 10ου Διοικητικού Δικαστηρίου της Πόλης, η οποία δικαιώνει τους 6 ομογενείς που προσέφυγαν και ζήτησαν την ακύρωση των κοινοτικών εκλογών που είχαν γίνει στις 19-6-2010 στην Κοινότητα Διπλοκιονίου, (βακούφι Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου).

Τότε, από τις ψηφιακές «στήλες» του ιστολογίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις εκλογές, όπου είχαν σημειωθεί σωρεία παρατυπιών και αυθαιρεσιών από την πλευρά του προέδρου της κοινότητας κ. Ντίνου Μπελαλίδη και της εφορευτικής επιτροπής που είχε διορίσει. Ήταν προφανές ότι εν λόγω κοινοτικός παράγοντας ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στην κοινότητα Διπλοκιονίου. Όμως δεν είχε λογαριάσει ότι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αλλαγές προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και πλέον οι ομογενείς μας διεκδικούν τα δικαιώματα τους και δεν τα απεμπολούν από τον φόβο μην βρεθούν αντιμέτωποι με το κράτος ή το παρακράτος και τις παραφυάδες του.
Στα παρακάτω άρθρα μας μπορείτε να διαβάσετε όσα προηγήθηκαν των εκλογών  της 19ης Ιουνίου 2010, αλλά και αυτά που ακολούθησαν.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (2)

ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ομογενείς μας Σάββας Κοτάμ, Βασίλης Τσαβίδης, Γρηγόρης Χαρίτογλου, Στράτος Δολτσινιάδης, Ελένη Τριανταφυλίδου, Πάρης Μαγίς, αρχικά προσέφυγαν στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (ΓΔΒ) και ζήτησαν ν’ ακυρωθούν οι εκλογές.
Η ΓΔΒ παρά τις οφθαλμοφανείς παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία, με απόφαση της στις 13-8-2010 (υπ’ αριθμό 1940) απέρριψε το αίτημα.
Στο αίτημα τους που απορρίφθηκε, οι έξη ομογενείς, επεσήμαναν ότι έγιναν παρατυπίες στις εκλογές επικαλούμενοι την μη εγγραφή ομογενών στον εκλογικό κατάλογο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ψηφίσουν 39 άτομα, την μη αποδοχή των υποψηφιοτήτων τους κατά παράβαση του εκλογικού κανονισμού, την υποψηφιότητα και εκλογή ενός ατόμου που ταυτόχρονα συμμετείχε στην εφορευτική επιτροπή.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους, οι έξη ομογενείς προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο και τους δικαίωσε. Στο σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο αναφέρει ότι η απόφαση της ΓΔΒ που επικύρωσε τις εκλογές, δεν ήταν σύμφωνη με το δίκαιο και την δικαιοσύνη, επειδή στις ανακοινώσεις της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για προσκόμιση του απολυτηρίου σπουδών, κι έτσι παρ’ ότι οι ενάγοντες είχαν τα τυπικά προσόντα, η υποψηφιότητα τους απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν προσκόμισαν τους τίτλους σπουδών τους.
Το σκεπτικό του Δικαστηρίου καταλήγει στην απόφαση της ακύρωσης των εκλογών, σημειώνοντας ότι η απόφαση εντός 30 ημερών μπορεί να προσβληθεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Εκτός από την απόφαση της ακύρωσης των εκλογών, το σκεπτικό του Διοικητικού Δικαστηρίου περιλαμβάνει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο.
Πρόκειται γι’ αυτό που σημειώνει την βεβαιότητα του Δικαστηρίου, ότι το νομικό πλαίσιο των κοινοτικών εκλογών αποσκοπεί στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών της (μειονοτικής) κοινότητας στην εκλογή των επιτρόπων που διοικούν τα κοινοτικά ιδρύματα.
Αυτό το σημείο θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, όσοι σκέπτονται να κάνουν εκλογές σε στενή περιφέρεια, για να χειραγωγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ πιθανό, οι εκλογές που θα γίνουν σε στενή περιφέρεια (διοικητικά όρια επαρχίας) αντί της ευρείας περιφέρειας (διοικητικά όρια νομού), εάν δεν υπάρχει «επαρκής αριθμός μελών της κοινότητας», να κριθούν άκυρες από τα δικαστήρια.

ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΝΤΩΝ

Σε μία από τις παλαιότερες αναρτήσεις μας, αναφερόμασταν σε ομογενειακούς και άλλους παράγοντες που όλ’ αυτό τον καιρό, παρ’ ό,τι γνώριζαν τον «βίο και την πολιτεία» των ανθρώπων που υπονομεύουν την κοινοτική οργάνωση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, δεν έπαψαν να τους συγκαλύπτουν.
Μετά και από την δικαστική απόφαση αναρωτιόμαστε τι θα έχουν να πουν τώρα, προξενικοί μεγαλοπαράγοντες που έσπευδαν να φωτογραφίζονται αγκαζέ με τους επίορκους επιτρόπους, θρησκευτικοί ταγοί που δεν απέφευγαν την κοινωνική συναναστροφή με τους εν λόγω επιτρόπους αλλά και όσοι διαφημίζουν με την πένα και τον λόγο τους, «πιστολάδες» επιτρόπους ως δήθεν σωτήρες της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Μπορεί αυτοί να μην το έχουν αντιληφθεί ότι ο υπερπατριωτισμός τους και η δημοκρατικότητα τους έχει σταματήσει στο κατώφλι των ιδιοτελών συμφερόντων, των εν λόγω επίορκων επιτρόπων. Όμως τούτο δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι, δεν έχουν κρίση για να κρίνουν.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.