Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ ΤΟ «ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σήμερα, μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Παιδείας Κων/πολης, διανεμήθηκαν τα ελληνικά σχολικά βιβλία στα σχολεία μας στην Πόλη.
Τα βιβλία που ετοιμάστηκαν και στάλθηκαν στην Πόλη με φροντίδα και επιμέλεια της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, πέρασαν διάφορες περιπέτειες μέχρι να καταλήξουν σε μία αποθήκη του Ζαππείου κι εκεί ανέμεναν την πολυπόθητη τυπική άδεια της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, αφού η πολιτική και η τεχνική έγκριση είχε δοθεί στην Άγκυρα, από το Υπουργείο Παιδείας και Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τελικά αυτό έγινε σήμερα και διανεμήθηκαν τα βιβλία στις τάξεις δημοτικού των σχολείων μας.
Ας ευχηθούμε τα βιβλία ν’ αντικαταστήσουν τις φωτοτυπίες στις οποίες αναφέρεται άρθρο της  αγγλόφωνης έκδοσης Hürriyet Daily News, που δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα, πριν όμως γίνει γνωστό ότι επιλύθηκε η εμπλοκή. Παρακάτω δημοσιεύουμε το άρθρο.


ΣΤΗΝ HURRIYET DAILY NEWS, Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Στην αγγλόφωνη έκδοση Hürriyet Daily News της 3ης Οκτωβρίου 2011, σε άρθρο που υπογράφει ο Vercihan Ziflioğlu, με τίτλο «Ελληνικά μειονοτικά σχολεία αναμένουν την έγκριση των βιβλίων», μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Οι μαθητές στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας κάνουν χρήση φωτοαντίγραφων αντί κανονικών βιβλίων, ενώ τα βιβλία που αποστέλλονται από την Ελλάδα περιμένουν ακόμα την έγκριση για να διανεμηθούν. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μια άμεση λύση στο πρόβλημα, ενώ τα βιβλία παραμένουν κλειδωμένα σε μία αποθήκη του Ζαππείου Λυκείου.
Τα μειονοτικά σχολεία των Ελλήνων της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, έχουν αρχίσει την νέα σχολική χρονιά χωρίς βιβλία, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν εκδώσει ακόμη τις απαιτούμενες άδειες για τα βιβλία που αποστέλλονται από την Ελλάδα.
«Έχει αρχίσει η σχολική χρονιά και τα παιδιά μας διδάσκονται από φωτοτυπίες. Τα βιβλία αυτά είναι γλώσσας, μαθηματικών και αφορούν την στοιχειώδη εκπαίδευση» είπε στην εφημερίδα Daily News Hürriyet, ο Αντώνης Παριζιάνος, που επί 40 χρόνια διδάσκει στο Ζωγράφειο Λύκειο.
Τα βιβλία που δεν έχουν εγκρίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας (*), τώρα έχουν τοποθετηθεί σε αποθήκη στο ιδιωτικό ελληνικό Ζάππειο Λύκειο. Ο κ. Παριζιάνος λέει, τα τελευταία σχολικά βιβλία από την Ελλάδα ήρθαν το 1990. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης, η μειονότητα στην Θράκη λαμβάνει τα βιβλία της από την Τουρκία και η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνει τα βιβλία τους από την Ελλάδα. Η μειονότητα στην Θράκη, δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα….»
Τα βιβλία για την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας έχουν ετοιμαστεί από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών που εδρεύει στην Αθήνα και εστάλησαν στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Μαΐου, εγκαίρως πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Ο κ. Παριζιάνος είπε: «Απαιτούνταν κάποιες μικρές αλλαγές. Οι απαιτούμενες προσαρμογές έγιναν, και τα βιβλία έχουν αποσταλεί σε μας πάλι, αλλά τα αποτελέσματα είναι στη μέση».
Επίσης έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Egemen Bağış, υπεύθυνος της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πρωτοβουλία δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα.
Το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Βακουφίων κ. Λάκης Βίγκας είπε στη Hürriyet Daily News «Η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το πρόβλημα επρόκειτο να λυθεί, αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα. Λυπάμαι για το πρόβλημα έχουν τα παιδιά μας…»
Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν στην Daily News την Δευτέρα (3/10) ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε ένα γραφειοκρατικό μπέρδεμα και ότι η διανομή των βιβλίων θα μπορούσε να αρχίσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Περίπου 1.500 Έλληνες εξακολουθούν να ζουν στην Τουρκία, ενώ συνολικά περίπου 250 φοιτητές σπουδάζουν σε τρία ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη.»

* Σημ. «Α»: Προφανώς από κακή πληροφόρηση ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι τα βιβλία δεν έχουν εγκριθεί από τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Τουρκίας, όμως αυτό δεν ισχύει, αφού εάν δεν υπήρχε η έγκριση των δύο υπουργείων τα βιβλία δεν θα κατάφερναν ούτε το κατώφλι του Ζαππείου να περάσουν.