(Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημ. "Ανατολή" τεύχος Μαρτίου 2010)
ΚΟΣΜΗΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ η ΕΡΣΗ ΑΜΠΑΤΖΗ - ΚΑΛΦΟΓΛΟΥ
Μεγάλη τιμή και περηφάνια νοιώσαμε όταν πληροφορηθήκαμε την εκλογή της δικής μας Έρσης Αμπατζή - Καλφοπούλου ως Κοσμήτορος στο Πανεπιστήμιο Yeni yüzyıl της Πόλης. Έτσι γίνεται το δεύτερο μέλος της Ρωμιοσύνης της Πόλης που εκλέγεται σε μια τέτοια πολύ σημαντική και τιμητική θέση σε τουρκικό πανεπιστήμιο μετά τον επίσης Ομογενή κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, ο οποίος είναι κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Isik.
Την Έρση δεν την γνωρίσαμε τώρα με την ευκαιρία της τόσο επάξιας εκλογής της.
Παρακολουθούμε, χρόνια τώρα, το πολύ σημαντικό και αποδοτικό της έργο όχι μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά και στους διάφορους τομείς της ομογένειας ως καθηγήτριας αλλά και ως κοινωνικού παράγοντα.
Θυμόμαστε το πόσο εντυπωσιαστήκαμε όταν το 1992 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ζωγραφείου, όπου διδάσκει Χημεία, κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό έρευνας που είχε οργανωθεί τότε μεταξύ των Λυκείων της Τουρκίας με θέμα: «Παίζει ρόλο η ομάδα αίματος στην σχολική επιτυχία;». Θέλουμε να αναφέρουμε επίσης, με την ευκαιρία που μας δίνεται το πόσο εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο που επεδίωξε να προβάλλει την μαθητική ομάδα που είχε κληθεί εδώ στην Αθήνα από τον Νέο Κύκλο Κων/πολιτών για να την βραβεύσει, ενώ η ίδια φρόντιζε συστηματικά να μένει στην σκιά σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, και ας ήταν ο κύριος μοχλός της επιτυχίας.
Η ΄Ερση είναι απόφοιτος του Κεντρικού Παρθεναγωγείου και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία – όπως από τα πράγματα αποδεικνύεται – ακαδημαϊκή καριέρα.
Εκτός από την διδασκαλία Χημείας στο Ζωγράφειο, ειδικεύθηκε στην Ιατρική Σχολή στον τομέα της βιοχημείας, εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνήτρια ιατροδικαστικής, κατέκτησε τις θέσεις καθηγήτριας του Παν/μίου της Πόλης και της Θράκης όπως και πανεπιστημίων στις ΗΠΑ και Γερμανία, ανέλαβε διάφορες σημαντικές θέσεις στον τομέα της Ιατροδικαστικής στην Τουρκία. Έχει ένα πολύ πλούσιο ερευνητικό έργο σχετικό με την Γενετική πληθυσμών, την δικαστική γενετική, την γενετική συμπεριφορά, την βιοτεχνολογία και την εφαρμογή της στις ιατροδικαστικές επιστήμες και άλλα πολλά, είναι μέλος ενός μεγάλου αριθμού επιστημονικών εταιρειών, επίσης έχει δημοσιεύσει σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελετών πάνω στην ειδικότητά της.
Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι είναι κόρη του πολύ γνωστού για την δημιουργική του δραστηριότητα στην Πόλη, μουσικού και φιλολόγου κ. Παναγιώτη Αμπατζή και της εκπαιδευτικού κ. Σουλτάνας.
Τα πολλά συγχαρητήριά μας, κατά συνέπεια, δεν απευθύνονται μόνο σε εκείνην αλλά και τους σπάνιους σε ποιότητα γονείς της.
Σ.Ρ.