Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

30 ΧΡΟΝΙΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ»






(Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος της "Ανατολής")

Αγαπητοί αναγνώστες

Φέτος η «Ανατολή» συμπληρώνει 30 χρόνια εκδοτικής ζωής.
Ξεφυλλίζοντας με διάφορες αφορμές τα παλαιά τεύχη, κάνω μια αναδρομή στην πορεία που διάνυσε η εφημερίδα, κυρίως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Σ’ αυτή την πορεία ξεχωρίζω δύο σημεία, που διαμόρφωσαν την εκδοτική πολιτική μας. Είναι οι δύο σταθερές πέριξ των οποίων στρέφονται τα περισσότερα θέματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα.

Αυτές οι σταθερές που διέπουν την πολιτική μας, πρώτον είναι να στηρίξουμε την επιβίωση των κοινοτήτων μας στο χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής. Να προβάλλουμε την σύγχρονη παρουσία τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Τενέδου, της Σμύρνης και όπου αλλού υπάρχουν θύλακες Ρωμηών.
Η δεύτερη είναι να ενισχύσουμε την συλλογική ταυτότητα των καταγόμενων από την Μικρά Ασία Ελλήνων. Οι Μικρασιάτες έχοντας συλλογική ταυτότητα μπορεί να λειτουργήσουν προς δύο κατευθύνσεις. Ως φορείς ενός πολύπλευρου πολιτισμού να συμβάλλουν στην διαρκή πρόοδο της Ελλάδας, όπως έκαναν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Και αφ’ ετέρου να αποτελέσουν την γέφυρα πρόσβασης στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, στα μνημεία του πολιτισμού μας που αφήσαμε πίσω μας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Αυτές οι δύο σταθερές –στη σκέψη μας- βρίσκονται σε μία διαλεκτική σχέση. Η μία τροφοδοτεί και ενισχύεται από την άλλη.
Ας αναλογιστούμε τις χιλιάδες των Μικρασιατών που συμμετείχαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα προσκυνήματα και τις θείες λειτουργίες που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ανατ. Θράκη και την Μικρά Ασία. Η παρουσία τους συνέδραμε σημαντικά στην αποστολή του Παναγιώτατου να λειτουργήσει τις εκκλησίες και τις μονές μας στην Ανατολή. Συνάμα η συμμετοχή σε αυτά τα προσκυνήματα, τονώνει την συνείδηση των Μικρασιατών για την καταγωγή τους. Κάτι που δηλώνεται συχνά από συμμετέχοντες στα προσκυνήματα.
Η εμπειρία αυτή ανοίγει προοπτικές στις σχέσεις των κοινοτήτων μας στην Ανατολή με το Μικρασιατικό στοιχείο.

Ξεκινήσαμε το άρθρο από την εκδοτική πορεία της «Ανατολής» και φτάσαμε στις λειτουργίες που τελεί ο Παναγιότατος και τα προσκυνήματα των Μικρασιατών… Δεν πρόκειται για απόκλιση από το θέμα μας, που είναι η 30ετία της «Ανατολής».
Αυτή είναι η ουσία αγαπητοί αναγνώστες. Ο λόγος έκδοσης της «Ανατολής» είναι να υπηρετεί τους στόχους που περιγράφονται στους δύο σταθερούς άξονες της εκδοτικής μας πολιτικής.
Εάν το κάνουμε επιτυχημένα ή όχι το κρίνουν οι αναγνώστες μας. Δηλαδή εσείς. Εμείς στην «Ανατολή» γνωρίζουμε ότι έχουμε ατέλειες και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Όλ’ αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε με την στήριξη σας. Εάν εκτιμάται ότι η «Ανατολή» υπηρετεί την αποστολή που περιγράψαμε παραπάνω, στηρίξτε μας πιο ενεργά. Με την γνώμη σας, με τις προτάσεις σας, συστήνοντας την «Ανατολή» και σε άλλους αναγνώστες, συμμετέχοντας στις δράσεις μας, όπως η εκδήλωση που προγραμματίζουμε για τα 30 χρόνια της «Ανατολής».

Σας θέλουμε μαζί μας, όχι μόνο για να συνεχίσει το ταξίδι του το χάρτινο καραβάκι μας. Αλλά –και κυρίως– επειδή η επιβίωση των κοινοτήτων μας στην Ανατολή, η «Μικρασιατική ταυτότητα», δεν είναι μόνο δικές μας υποθέσεις. Είναι όλων μας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου







…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr