Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΔΟΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ



Ενώ οι μη μουσουλμανικές κοινότητες στη Τουρκία, ανέμεναν την άρση της απαγόρευσης εκλογών στα ευαγή ιδρύματα (βακούφια) τους, βρέθηκαν προ εκπλήξεως με την προχθεσινή (11/03/2019) απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (ΓΔΒ).
Όπως είναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια έχουν απαγορευθεί οι βακουφικές εκλογές, μετά την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του βακουφικού κανονισμού. Κι’ αυτό παρ’ ό,τι παρέμεινε σε ισχύ ο βακουφικός νόμος που προβλέπει οι επίτροποι (διοικήσεις) των μειονοτικών βακουφίων, να εκλέγονται από τα μέλη των κοινοτήτων τους.

Αυτό το διάστημα της πενταετίας οι εκπρόσωποι των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, προβάλλουν διαρκώς το αίτημα να επιτραπούν οι εκλογές στα ευαγή ιδρύματα τους. Όμως αντί για εκλογές ήρθε η προαναφερόμενη απόφαση της ΓΔΒ.
Σε αυτή σημειώνεται ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάργηση του κανονισμού, έχει παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των μελών των υφιστάμενων διοικήσεων, λόγω θανάτων, παραιτήσων κ.α.. Και συνεχίζει η απόφαση: «…για την συνέχιση της λειτουργίας των βακουφίων, μέχρι τη νέα ρύθμιση, στα βακούφια που έχει μειωθεί ο αριθμός των μελών των διοικήσεων τους, οι διοικητικοί που παραμένουν με απόφαση τους μπορούν να συμπληρώνουν τον αριθμό των μελών με άτομα από την κοινότητα τους…»

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για διορισμό δοτών επιτρόπων στις βακουφικές διοικήσεις και ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα οι Λωζανικές μειονότητες να εκλέγουν τις διοικήσεις των ευαγών ιδρυμάτων τους.
Εάν αναλογιστούμε ότι το 2013 είχαν καταργηθεί για «μικρό διάστημα» οι εκλογικές διατάξεις του κανονισμού, και γι’ αυτό πείστηκε να αποσύρει την παραίτηση του ο εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών βακουφίων, μπορούμε να υποθέσουμε πότε θα γίνει «η νέα ρύθμιση» που θα επιτρέπει τις εκλογές.
Η απόφαση για «δοτούς επιτρόπους» θίγει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χαροποιεί ορισμένες διοικήσεις βακουφίων, οι οποίες ελέω κράτους θα μπορούν να «προσλαμβάνουν» στα συμβούλια τους, συγγενείς, φίλους και ημέτερους για να διαιωνίζουν την ανεξέλεγκτη διοίκηση επί των βακουφίων.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της ΓΔΒ, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), εξέδωσε μια ανακοίνωση που την δημοσιεύουμε παρακάτω.
Όπως έχουμε πει δημόσια και έχουμε γράψει επανειλημμένα στην «Ανατολή», οι μη μουσουλμανικές κοινότητες από καιρό έπρεπε να είχαν προσφύγει στα διοικητικά ή άλλα δικαστήρια της Τουρκίας, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης που  κατήργησε τις βακουφικές εκλογές. Κι αυτό διότι – όπως προείπαμε - παραμένει σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει την εκλογή των βακουφικών διοικήσεων, επομένως υπάρχει νόμος αλλά δεν εφαρμόζεται.
Επίσης κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί και άλλες σκέψεις για να αγνοηθεί η απαγόρευση των εκλογών, όμως δεν έγινε τίποτα. Στην αδράνεια αυτή ενδεχομένως να παίζει ρόλο και η ύπαρξη διοικήσεων που περιγράφουμε παραπάνω, οι οποίες έχουν «βολευτεί» από την κατάργηση των εκλογών.
Εάν και τώρα δεν υπάρξει μια αντίδραση εκ μέρους των μειονοτικών βακουφίων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ανοίγει μια περίοδος πρωτοφανούς φαυλότητας, στη διοίκηση και διαχείριση των ευαγών μας ιδρυμάτων.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 Η εγκύκλιος της νέας απόφασης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΚΙ

Το Διοικ. Συμβ. του Συνδ. Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη 12 Μαρτίου για να μελετήσει την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου από τη Γεν. Διευθ. Βακουφίων η οποία κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Μειονοτικών Ιδρυμάτων και επιθυμεί να ενημερώσει τα αξιότιμα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, ότι  δίνονται οδηγίες για την πλήρωση των κενών θέσεων, που δημιουργήθηκαν λόγω της μη διεξαγωγής κοινοτικών εκλογών, στα σώματα επιτροπών λόγω θανάτου, παραιτήσεως ή περιπτώσεις υγείας κλπ.  Την ευθύνη της εφαρμογής θα έχουν οι ήδη υπάρχουσες επιτροπές, όταν λάβουν επισήμως την αναφερόμενη ανακοίνωση. 
Το Διοικ. Συμβ. μελέτησε διεξοδικά το θέμα και για την ενημέρωση των επιτρόπων, εντός Μαρτίου  θα διοργανωθεί γενική συγκέντρωση με τη συμμετοχή μόνο επιτρόπων για ανταλλαγή απόψεων και ενημερώσεως επί των διαδικασιών και διατυπώσεων.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
         


Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr