Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ»

Ομιλία – Χαιρετισμός Λάκη Βίγκα κατά το δείπνο που παρέθεσε  ο ΣΥΡΚΙ  προς τιμή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου  και της Αγίας και Ιεράς Συνόδο
στο Συσσίτιο  της Αγίας Τριάδας.
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Γκρίζοι τοίχοι, ξεφλουδισμένοι σοβάδες
επιφάνειες χρωμάτων, ψήγματα ένδοξου παρελθόντος
φύλλα βιβλίου που εξιστορούν τα πάθη
τα γεγονότα, τις ιστορίες, τους έρωτες, τη ζωή
αυτήν την στεριανή, την παραλία και τη θαλασσινή

Με αυτούς τους στοίχους εκδηλώνει τον καημό του ξεριζωμού και τον πόθο του για την γενέτειρα ο πολίτης αρχιτέκτων Σάββας Τσιλένης όταν μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας προσπάθησαν να καταγράψουν τη δική τους ιστορία, την ιστορία της Ρωμιοσύνης σε χαρτιά ξεχασμένα, μιας σπάταλα ξοδεμένης μνήμης. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν οι συμπολίτες μας να κρατήσουν ζωντανή τουλάχιστον την πνευματική τους επικοινωνία με την Πόλη.

Ενώ ταυτόχρονα μια μικρή και βασανισμένη ζύμη ομογενών, με δεμένη την ελπίδα στην Μητέρα Εκκλησία έδωσαν μάχη αξιοπρέπειας και αντοχής για να συνεχίσουν τη μεγάλη πορεία της ιστορίας των προγόνων μας, στον τόπο καταγωγής τους.

Παναγιώτατε Δέσποτα, Εκλεκτοί Ιεράρχες του ( Οικουμενικού μας Πατριαρχείου ), Κυρίες και Κύριοι,
Μέσα από τις δύσκολες και δυσμενείς αυτές συνθήκες και βιώματα της ζωής μας προσπαθήσαμε όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια να χαράξουμε την πορεία της ελπίδας, της δημιουργίας, των στόχων και των οραμάτων.
Αξιοποιώντας τις πολιτικές συγκυρίες και τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις αναλάβαμε τις ευθύνες μας έναντι του χρέους προς τη δική μας κοινωνία και ιστορία.
-   Δραστηριοποιηθήκαμε για να ανασυστήσουμε μια σύγχρονη κοινοτική δομή.
-   Σφυρηλατήσαμε τη συλλογική αντίληψη.
-   Συνεργασθήκαμε με τους συμπολίτες μας του εξωτερικού και συσπειρώσαμε τις δυνάμεις μας (Οι.Ομ.Κω)
-   Φιλοξενήσαμε υπουργούς, κρατικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους άλλων μειονοτήτων, ακαδημαϊκούς εκπροσώπους των ΜΚΟ για να εκφράσουμε τα πιστεύω και τους στόχους μας και να τους κάνουμε κοινωνούς των μελλοντικών μας επιδιώξεων.
-   Εργασθήκαμε συστηματικά και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να κάνουμε μέλη της κοινωνικής και κοινοτικής μας ζωής τους νέους κατοίκους της Πόλης μας που προέρχονται από την Ελλάδα.
-   Τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις εκβιαστικές παρεμβάσεις οι οποίες στηρίζουν την εξουσία και όχι την δικαιοσύνη.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν επιτεύχθηκαν συγκυριακά αλλά με την δημοκρατική συναίνεση της κοινότητας, με γενικές συνελεύσεις, με διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση δια της ιστοσελίδας και τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα. Σήμερα τα μέλη του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ανέρχονται σε 170 εκπροσωπώντας 55 -60 ιδρύματα, έχει μόνιμη γραμματεία με 2 στελέχη και εθελοντές.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η δημοκρατική πλατφόρμα επικοινωνίας και προσφοράς του Συνδέσμου μας να συνεχίσει το έργο της με ωριμότητα και ενωτική αντίληψη ώστε να προλαμβάνεται η παράταση των εκκρεμοτήτων των προβλημάτων της Κοινότητας μας και να οδηγούμεθα σε βιώσιμες λύσεις και προγράμματα.
Το ενδεκαμελές Διοικητικό μας Συμβούλιο συμπληρώνει στις 22 Δεκεμβρίου το έργο που ανέλαβε από το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο πριν από ενάμιση χρόνο.
Επιθυμούμε Παναγιώτατε να σας ενημερώσουμε για ότι κάναμε και για ότι θα πρέπει να κάνουμε.
Να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εσάς προσωπικά, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο και σε όλα τα μέλη της εκκλησίας για την υποστήριξη και συνεργασία σας που μας τιμά ιδιαίτερα ώστε το έργο που επιτελείται από το Σύνδεσμο να είναι έργο αξιών και της εμπιστοσύνης.
Σας καλωσορίζουμε στο αποψινό μας δείπνο που το οργανώσαμε σε συνεργασία με την Κοινότητα Σταυροδρομίου, η οποία κοινότητα μας φιλοξενεί γενναιόδωρα στους χώρους της, όπως επίσης θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό για την πατρική του αγάπη, στην Εφοροεπιτροπή καθώς και τις εθελόντριες Κυρίες του ιστορικού συσσιτίου μας από το οποίο πέρασαν χιλιάδες μαθητές καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.