Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK «ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Στα μέρη της Ανατολής υπάρχει μια παροιμία, «ένας τρελός μια πέτρα να ρίξει στο πηγάδι, σαράντα γνωστικοί δεν φτάνουν να την βγάλουν».
Οι συκοφαντικές φήμες και διαδόσεις για τις υποθέσεις που αφορούν την διαχείριση των κοινών, είναι μάλλον αναπόσπαστο φαινόμενο της ανθρώπινης κοινωνίας. Όμως παράγονται και διαδίδονται περισσότερο σε κοινωνίες όπου υπάρχει αδιαφάνεια στην διαχείριση και απουσιάζουν οι μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου.
Οι ανηλεείς διώξεις σε βάρος της Ρωμέϊκης κοινότητας της Πόλης κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η διάλυση των θεσμών της, σχεδόν εξάλειψε τις δημοκρατικές λειτουργίες, όπως επίσης την δυνατότητα του ελέγχου και την διαφάνεια, στην διαχείριση των κοινοτικών υποθέσεων.
Αυτή η κατάσταση διευκόλυνε την διάδοση των φημών, άλλοτε αληθών και άλλοτε ανυπόστατων και συκοφαντικών. 

Μετά το 2006 η Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης εισήλθε σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία άρχισαν σταδιακά να αποκαθίστανται οι δημοκρατικές λειτουργίες και η διαφάνεια. 
Ασφαλώς υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης, κυρίως στον τομέα του κοινωνικού ελέγχου και στην εξοικείωση των ανθρώπων με τις δημοκρατικές λειτουργίες. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, η λειτουργία της δημοκρατίας στα κοινοτικά ιδρύματα μας και ο κοινωνικός έλεγχος εντός της Κοινότητας, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις συνθήκες της δημοκρατίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Στις παρούσες συνθήκες, όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό στην λειτουργία των κοινοτικών ιδρυμάτων μας, την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο στην διαχείριση των κοινοτικών περιουσιών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου, παρέχει νέες δυνατότητες στην προώθηση των παραπάνω αξιών αλλά και στην άσκηση ελέγχου σε ενέργειες, αποφάσεις και εξελίξεις που επηρεάζουν τις κοινοτικές μας υποθέσεις.
Αυτό τον σκοπό επιδιώκει να υπηρετήσει το ιστολόγιο anatoliblog, το οποίο έχοντας το παράδειγμα της εφημερίδας «Ανατολή» που προηγείται στην ενημέρωση, αναφέρεται συχνά σε θέματα εκδημοκρατισμού και διαφάνειας, που αφορούν την Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης.

Η μεγάλη διάδοση τον τελευταίο καιρό του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook, έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να μεταφέρουν σε επίπεδο διαδικτύου, διάφορες ανυπόστατες, ψευδείς, λανθασμένες διαδόσεις για κοινοτικές υποθέσεις και κοινοτικούς παράγοντες.
Έχοντας μία καλή γνώση των δεδομένων της Ομογένειας μας στην Πόλη, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι γράφονται κάποια τερατουργήματα στο facebook, τα οποία ομολογουμένως μας ξαφνιάζουν με την αφέλεια και την γελοιότητα τους.
Αυτό δε που ξαφνιάζει ακόμη περισσότερο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν αυτές τις συκοφαντικές διαδόσεις και τις υιοθετούν χωρίς να θέτουν ερωτήματα, χωρίς να ερευνούν την πραγματικότητα.
Και αν μεν πέσουν πάνω σε κάποιον που γνωρίζει καταστάσεις και γεγονότα, θα τους βάλει στη θέση τους. Όμως δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα γραφόμενα στο facebook για να διαψεύδουν τα ανυπόστατα. Όταν βέβαια οι θιγόμενοι αντιληφθούν κάποια ανάρτηση, σχόλιο κ.λ.π. το οποίο είναι ψευδές και συκοφαντικό, εκτός από την διάψευση μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία στο facebook, ακόμη και σε μήνυση, εάν αυτό πρακτικά είναι δυνατό.
Αλλά και οι υπόλοιποι, που διαβάζουμε κάποια ανάρτηση που περιέχει μομφές, καταγγελίες κ.λ.π. σε θέματα κοινοτικής διαχείρισης, πριν υιοθετήσουμε αβασάνιστα οτιδήποτε γράφεται, είναι σωστό να θέτουμε ερωτήματα. Ούτως ώστε όποιος γράφει κάτι, να είναι υποχρεωμένος να στηρίξει τα γραφόμενα του.
Φίλες και φίλοι αναγνώστες, σε αυτή την «χρυσή αρχή» προσπαθούμε να είμαστε πιστοί, τόσο στις αναρτήσεις μας στο ιστολόγιο όσο και στα δημοσιεύματα μας στην εφημερίδα «Ανατολή». Πριν δημοσιεύσουμε οτιδήποτε σκεπτόμαστε εάν είμαστε σε θέση να το στηρίξουμε είτε με στοιχεία, είτε με επιχειρήματα που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αυτός δεν είναι ο εύκολος τρόπος. Γι’ αυτό όσοι θέλοντας να αμφισβητήσουν τα γραφόμενα μας, ρωτούν κατά καιρούς «που είναι τα ονόματα», θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να έχουν το θάρρος να βγουν επωνύμως και να καταγγείλουν με ονοματεπώνυμο τα κακώς κείμενα, για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Η διάδοση συκοφαντικών φημών, δεν προάγει τον δημοκρατικό έλεγχο, αντίθετα τον «σκοτώνει», διότι δημιουργεί σύγχυση ποιο είναι το ψευδές και ποιο το αληθές. Με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αξιοπιστία του αληθούς.
Οι ψευδολογίες είτε εδράζονται σε ιδιοτελή συμφέροντα, είτε σε υπόγειες συγκρούσεις φατριών, είτε εκβάλλουν από ανισσόροπους κακοήθεις, έχουν μία κοινή κατάληξη. Την παροιμία που αναφέρουμε στην αρχή.
Κρούσματα δημοσίευσης ψευδών κακοηθειών στο facebook, που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό, προκάλεσαν την ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, που δημοσιεύουμε παρακάτω.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων επιθυμεί και δημόσια να καταγγείλει τις αναιδείς, ποταπές και ανυπόστατες συκοφαντίες κάποιων δήθεν συμπολιτών μας, στο διαδίκτυο, που λοιδορούν και επιχειρούν να αμαυρώσουν τις προσπάθειες και το έργο που καταβάλλεται υπό τον Σύνδεσμο και τον Πρόεδρο μας, ο οποίος ταυτόχρονα εκπροσωπεί και τα 166 μειονοτικά ευαγή ιδρύματα σε 12 νομούς της Τουρκίας.
Είναι γνωστό ότι η Ομογένεια μας έχει πληρώσει με το σκληρότερο νόμισμα την παραμονή της στο τόπο που της ανήκει. Οφείλει να εργάζεται με δημοκρατικό φρόνημα, διαφάνεια και εξωστρέφεια για τη συνέχιση της ιστορίας της στον τόπο αυτό.
Με αυτές τις αρχές προσπαθούμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε εντατικά τα τελευταία χρόνια και διαμέσου του θεσμικού οργάνου του ΣΥΡΚΙ που ιδρύθηκε με την συναίνεση της πλειοψηφίας των Κοινοτικών μας παραγόντων και έγινε στόχος των υβριστικών αυτών επιθέσεων.
Δηλώνουμε ότι θα προβούμε στις δέουσες νομικές ενέργειες για όλες τις άμεσες και έμμεσες ανυπόστατες συκοφαντίες που δημοσιεύθηκαν και ως μοναδικό στόχο είχαν να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία της Ομογένειας μας και να αποδυναμώσουν το έργο που επιτελείται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, την ανάληψη των ευθυνών μας και την εδραίωση μιας νέας συνείδησης συλλογικής λειτουργίας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Ζητείστε να σας στείλουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα τεύχος της «Ανατολής».
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225

ΣΗΜ.: Όσοι εγγραφούν τώρα συνδρομητές, θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ την «Ανατολή» μέχρι τέλος του 2012. Η ετήσια συνδρομή είναι 20 Ευρώ για την Ελλάδα και 35 Ευρώ για τις άλλες χώρες.