Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΜΕ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΕΛΗΞΕ ΣΤΟ METROPOLIS ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με τους ήχους από το βιολί της Ευανθίας Ρεμπούτσικα να μας περιπλανά σε Πολίτικες αναμνήσεις, έληξε το Σάββατο (28/11) το εξαήμερο αφιέρωμα του καταστήματος Metropolis (Πανεπιστημίου και Μπενάκη) στους Έλληνες της Πόλης.
Είχα προηγηθεί ένα μίνι ντοκιμαντέρ για την ταινία Πολίτικη Κουζίνα που τόσο έχει αγαπηθεί.
Την προηγούμενη μέρα (27/11/09), η Σούλα Μπόζη μίλησε για τα καπηλειά της Πόλης και προβλήθηκε η ταινία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτεβελλή "Το καμάρι του Γένους" για το Εθνικό Ορφανοτροφείο Πριγκήπου.


Η κα Μπόζη και ο κ. Μουτεβελλής

Και οι δύο δημιουργοί, με τον τρόπο τους έδωσαν το στίγμα του πολιτισμικού άθλου του Ελληνισμού της Πόλης, ο οποίος παρ' όλο "εθνικά υπόδουλος", κατέλαβε πρωτοπόρα κοινωνική θέση, μέχρι την βίαιη εκρίζωση του.

Η κα Μπόζη αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των καπηλειών στην Πόλη. Προκάλεσε μεγάλη αίσθηση το απόσπασμα βουβής ταινίας, διάρκειας 6,5 λεπτών, άγνωστης ακόμα και σε ειδικούς που δείχνει την πλατεία Ταξίμ, περίπου στα 1930. Εντυπωσιάζει τον σύγχρονο θεατή, ο τρόπος διασκέδασης των κατοίκων της Πόλης, στις μπιραρίες της περιοχής. Ο τρόπος αμφίεσης τους, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Παρίσι ή κάποια άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο κ. Μουτεβελλής στον πρόλογο του σημείωσε ότι με τις ταινίες ντοκιμαντέρ που γυρνά προσπαθεί να διασώσει στοιχεία του πολιτισμού των Ελλήνων της Πόλης.
Τις μέρες του αφιερώματος, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που προσήλθε ήταν άνθρωποι νεαρής και μέσης ηλικίας, οι οποίοι παρ' ό,τι δεν έζησαν στη Πόλη, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές. Το ενδιαφέρον αυτό υποδηλώνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για ευρύτερη προβολή του πολιτισμού της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Πρόκειται για μία δυναμική, που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν οι φορείς των Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στην Αθήνα.