Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΒΑΛΛΕΙ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΡΘΡΟ, ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο άρθρο του Άρη Αμπατζή στην "Ελευθεροτυπία" (με τίτλο "Μειονότητα" στη σκιά της "παροικίας") ήρθε απαντητική βολή από άρθρο στο "Παρόν" της 15/11/2009, με τίτλο "Την απομάκρυνση του προξένου μας στην Κωνσταντινούπολη ζητάει η Άγκυρα!".
Το άρθρο τού ο Α. Αμπατζή είχε ως θέμα την δεξίωση που δόθηκε στο Γεν. Προξενείο της Ελλάδας στη Πόλη, στην επέτειο του «ΟΧΙ». Στη δεξίωση εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφιών για τον Πόλεμο του ’40, την αντίσταση του Ελληνικού λαού κατά των κατακτητών, την πείνα και τις απάνθρωπες ενέργειες μαζικής εξόντωσης των Ναζί κ.λ.π. Αυτή η έκθεση ήταν η πρώτη που έγινε στη Τουρκία με αυτή τη θεματολογία. Η έκθεση κατά κάποιο τρόπο αντιπροσώπευε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την προβολή της Ελλάδας στη Τουρκία, ο Γεν. Πρόξενος κ. Βασίλης Μπορνόβας.
Ο αρθρογράφος με σκωπτικό ύφος περιέγραφε την βαρετή – κατά τον ίδιο - ατμόσφαιρα της δεξίωσης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και τους συμμετέχοντες σε αυτή, με την παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν Ελλαδίτες που για διάφορους λόγους διαμένουν στη Πόλη, ενώ το προσδοκούμενο των οργανωτών ήταν η συμμετοχή Τούρκων πολιτών.
Το άρθρο τελείωνε με την εξής παράγραφο:
«…Ηταν όμως πολύ αισθητή η απουσία των Κωνσταντινουπολιτών Ελλήνων. Ήταν ελάχιστοι σε σχέση με την παρουσία τους σε άλλες, όχι και τόσο παλιότερες, δεξιώσεις του ελληνικού προξενείου. Μπορεί αριθμητικά να έχει μειωθεί κατά πολύ η ελληνική μειονότητα στην Πόλη, σε βαθμό μάλιστα που να αποδίδεται σε Έλληνα διπλωματικό η φράση «οι Εσκιμώοι είναι περισσότεροι στην Πόλη από τους Έλληνες μειονοτικούς», αλλά σαφώς υπάρχουν τόσοι όσοι χρειάζονται για να γεμίσουν μία αίθουσα δεξιώσεων. Το ερώτημα, που άρχισε να τρεμοσβήνει όπως τα κεριά του Μποκόρου, βγαίνοντας από την αίθουσα, ήταν μήπως υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια των Ελλήνων της Πόλης προς την ελληνική προξενική αρχή. Και η απάντηση θέλει άλλη, αποκλειστική ενασχόληση...»
Αυτή η παράγραφος σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα του άρθρου, δεν μπορεί παρά να προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση του Γεν. Προξένου.
Παρ’ ό,τι δεν έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα δημοσίως, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι σχέσεις του Γεν. Προξένου με το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής κοινότητας είναι τεταμένες. Ο δημοσιογράφος εξέφρασε δημόσια αυτό που όλοι γνωρίζουν στους κόλπους της Ομογένειας.
Στους λόγους της έντασης μεταξύ Γεν. Προξένου και Ομογένειας, θα αναφερθούμε διεξοδικά στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής». Επί του παρόντος θα σταθούμε στην απάντηση που δόθηκε στο άρθρο του Α. Αμπατζή από τις στήλες της εφημερίδας «Παρόν» και από κάποια άλλα έντυπα. Και αναφερόμαστε σε «απάντηση», διότι για όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των στοιχείων που παραθέτει το άρθρο της εφημερίδας «Παρόν» είναι προφανές ότι αυτό συντάχθηκε ως απαντητική βολή στο άρθρο του Α. Αμπατζή αλλά και γενικότερα για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο πρόσωπο του Γεν. Προξένου στους κύκλους της Ομογένειας.
Το ανώνυμο άρθρο (το παραθέτουμε στο τέλος) επιδιώκει να αγιογραφήσει τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας και παρουσιάζει χωρίς δεύτερη σκέψη, εκθειαστικά το έργο του στο ένα έτος που βρίσκεται στη Πόλη.
Το κεντρικό σημείο του άρθρου είναι η αναφορά ότι η Άγκυρα ζητά την απομάκρυνση του Γεν. Προξένου. Το άρθρο κάνει ένα ανακάτεμα παλαιών και νεότερων στοιχείων, πραγματικών και υποθετικών, για να εμφανίσει τον Γεν. Πρόξενο ως ανεπιθύμητο, όχι μόνο της Άγκυρας αλλά και παραγόντων της ομογένειας, παρ’ ό,τι η δραστηριότητα του Γεν. Προξένου - κατά τον αρθρογράφο – εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Τώρα, γιατί στους κύκλους της Ομογένειας, λέγεται ότι ο Γενικός «ήλθε για να μας αποτελειώσει…» είναι κάτι που είτε δεν γνωρίζει είτε δεν απασχολεί τον συντάκτη του άρθρου.
Όμως εκεί που το υποβολιμαίο άρθρο υπερβαίνει κάθε όριο ανοχής, είναι το σημείο που εμφανίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλύπτει τις ανομίες κάποιων ομογενών και να ευθυγραμμίζεται με τον Τούρκο αξιωματούχο που ζήτησε την απομάκρυνση του Γεν. Προξένου από την Πόλη. Ειδικά το σημείο αυτό προκαλεί πικρά χαμόγελα σε όλη την Ομογένεια που γνωρίζει τις προσπάθειες του Παναγιώτατου για να γίνουν εκλογές σε όλα τα ιδρύματα μας και σε αυτά που δεν κάνουν οι εφορίες τους, ενδεχομένως για να καλύψουν ανομίες. Άλλωστε είναι γνωστή η γενικότερη στάση του Οικ. Πατριάρχη προς αυτούς τους ομογενειακούς παράγοντες, από την διαχείριση των οποίων αναδύεται η οσμή των σκανδάλων.
Όπως επίσης, άλλος είναι αυτός που εμφανίζεται στο ίδιο φωτογραφικό καρέ με ομογενείς που εγκαλούνται για αδιαφανή και ύποπτη διαχείριση.
Σε αυτά όμως και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Πόλη με την πολιτεία του Γεν. Προξένου, θα αναφερθούμε – όπως προαναφέραμε – εκτενώς στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής».




-- ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΑΡΟΝ» --


ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Την απομάκρυνση του προξένου μας στην Κωνσταντινούπολη ζητάει η Άγκυρα!
Το θέμα έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο τούρκος υπουργός κ. Μπαγίς που είχε έρθει στην Αθήνα


Απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας συνιστά η πληροφορία, η οποία έχει δημιουργήσει αναταραχή στους έλληνες διπλωμάτες, ότι η Άγκυρα ζητά την απομάκρυνση του έλληνα προξένου στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα.
Δεν έχει γίνει γνωστό τι απάντησε η Αθήνα σε αυτήν την απαράδεκτη απαίτηση που μετέφερε ο κ. Μπαγίς (σύμφωνα με πληροφορίες στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα), καθώς δεν νοείται ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί καν να συζητήσει αυτό το αίτημα, ενώ στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει και θελήσει μονομερώς να απομακρύνει τον έλληνα διπλωμάτη θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι θα υπάρξει αντίστοιχη απομάκρυνση του τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή.
Ο κ. Μπορνόβας, ο οποίος μόλις έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, έχει ενοχλήσει πολύ την τουρκική πλευρά, η οποία έχει συνηθίσει σε διπλωμάτες που απλώς «παραβρίσκονταν» και δεν ανέπτυσσαν άλλη δραστηριότητα.
Ο έλληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη εδώ και μήνες επιχειρεί να καταγράψει τα ελληνικά κτίρια που έχει κατασχέσει όλα αυτά τα χρόνια το τουρκικό κράτος, επισκέφθηκε (χωρίς να ζητήσει άδεια όπως είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα οι Τούρκοι) την Ίμβρο, άνοιξε το Σισμανόγλειο στο κέντρο της Πόλης για το τουρκικό κοινό και πάρα πολλοί έσπευσαν να δουν έκθεση με παλιά ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή των ομογενών, ενώ οργάνωσε τη δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, κάτι που ατύπως έχουν απαγορεύσει οι Τούρκοι.
Φαίνεται μάλιστα ότι «ενόχλησε» και ο σημαιοστολισμός του κτιρίου τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου.
Ο έλληνας διπλωμάτης επεχείρησε για πρώτη φορά να διερευνήσει τα «όργια» που συμβαίνουν στη διαχείριση των βακούφικων περιουσιών της Κωνσταντινούπολης, όπου συμφέροντα τα οποία δυστυχώς είναι συνδεδεμένα με ορισμένους ομογενείς και το βαθύ κράτος λυμαίνονται τεράστια ποσά προερχόμενα από την εκμετάλλευση των ελληνικών περιουσιών.
Στη δραστηριότητα αυτή, η οποία εξυπηρετούσε πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, ο έλληνας διπλωμάτης δεν είχε πάντοτε τη στήριξη γνωστών παραγόντων της ομογένειας, ούτε όμως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο βλέπει τα πράγματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το δικό του πρίσμα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Μπορνόβας είναι ένας εξαιρετικός διπλωμάτης με βαθιά γνώση των μειονοτικών ζητημάτων, καθώς έχει υπηρετήσει στη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στο Αργυρόκαστρο και στην Κομοτηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.