Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ


Προβολή του ντοκιμαντέρ "Χαλκηδόνα", η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης

Η Oικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) και η Εταιρεία Μελέτης καθ' ημάς Ανατολής (ΕΤΜΕΛΑΝ) διοργανώνει την Κυριακή 27 Απριλίου 2014, ώρα 11:30, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, Κηφησίας 109, Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)  την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο "Χαλκηδόνα", η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης.

Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της Ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, του σημερινού Kadıköy.
Γίνεται εκτενής αναφορά  στη γεωγραφική θέση της περιοχής, τη συγκοινωνιακή της σύνδεση και την αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη συλλογική οργάνωση της κοινότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στην σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητας από τους Ρωμιούς κατοίκους της.
Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων στην Χαλκηδόνα και στην Ελλάδα, εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό υλικό. Μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων της κοινότητας, οι πρωταγωνιστές αναπολούν το παρελθόν και προβληματίζονται για το μέλλον, σε μια Πόλη που συνεχώς αλλάζει.

Τεχνικά στοιχεία:
σενάριο-σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης
μοντάζ-κάμερα-σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
αφήγηση: Αντρέας Μαριανός
πρωτότυπη μουσική: Βασιλική Παπαγεωργίου – “Βόσπορος”
οργάνωση παραγωγής: Φαίδων Κάφτογλου
βοηθός παραγωγής: Αντιγόνη Ευστρατόγλου
γραφιστική επεξεργασία: Χρήστος Τζιώκος, Γεωργία Θεοδοσίου
παραγωγή: Συντονιστική Επιτροπή Χαλκηδόνας - Γρηγόρης Οικονομίδης
copyright 2014

Διάρκεια:  85 λεπτά
Πληροφορίες - επικοινωνία:
Groiko5@gmail.com 

για να δείτε το Trailer: https://vimeo.com/81231048