Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ – ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΙΓΚΑ


Από το γραφείο του εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, εκδόθηκε σήμερα (3/4/2014) η εξής ανακοίνωση:

«Ο αρμόδιος για τα βακούφια Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, είχε την ευγένεια να επικοινωνήσει μαζί μου.
Επισήμανε ότι είναι στις προτεραιότητες του η επίλυση το συντομότερο δυνατό, του προβλήματος του Εκλογικού Κανονισμού, που απασχολεί τα κοινοτικά βακούφια και κατά συνέπεια τις κοινότητες μας, ζητώντας να συμβάλλω προσωπικά και να παραμείνω στο αξίωμα μου.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης και στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών των Κοινοτικών Βακουφίων μας, δηλώνω ότι θα συνεχίσω στα καθήκοντα μου ως μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Βακουφίων, μέχρι την λήξη της θητείας μου, στο τέλος του χρόνου.»

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας αναφερθήκαμε στην παραίτηση του κ. Βίγκα και στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Η αιτία της παραίτησης ήταν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση του νέου εκλογικού κανονισμού. Κοινοτικοί παράγοντες είχαν αποδώσει αυτή την κωλυσιεργία της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, στην προσπάθεια των βακουφικών διοικήσεων που δεν κάνουν εκλογές, να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς της ανομίας, αλλά και στην υποστήριξη - υπόθαλψη τους από κρατικούς μηχανισμούς.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην παραίτηση του κ. Βίγκα, επισημαίνοντας και τους λόγους της παραίτησης.
Ήταν δε απολύτως βέβαιο, ότι η παραίτηση αυτή και μάλιστα για τους λόγους που έγινε, θα αποτελούσε ισχυρότατο πλήγμα στην εικόνα της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ενδεικτικό των συνεπειών της παραίτησης αλλά και των προτροπών που έγιναν σ’ αυτό το διάστημα, προς τον κ. Βίγκα για να αποσύρει την παραίτηση του, ήταν το δημοσίευμα της καλά πληροφορημένης Αρμενικής εφημερίδας Agos, η οποία δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ στις 28/3/2014.
Στο δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έκκληση στον Λάκη Βίγκα ‘ανακάλεσε την παραίτηση σου’», παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του κ. Harutyum Sanli, γραμματέα της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης και Συνεργασίας Βακουφίων (VADIP), δηλαδή του συντονιστικού φορέα των Αρμένικων Βακουφίων.
Ο κ. Sanli αφού σημείωσε την σημαντική υποστήριξη που προσέφερε στους εκπροσώπους των Αρμένικων βακουφίων ο κ. Βίγκας, σε θέματα γραφειοκρατίας, είπε: «Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τον Βίγκα, θα πρέπει να γίνει ό,τι απαιτείται για να παραμείνει στα καθήκοντα του. Περιμέναμε τόσο για να εκδοθεί αυτός ο κανονισμός, δεν μπορεί να γίνει λόγος για το αντίθετο. Μετά τις τοπικές εκλογές μπορούμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό Προεδρίας κ. Μπουλέντ Αρίντς. Εάν συνεχιστεί το πρόβλημα ο Bedros Sirinoglu (σ.σ. Πρόεδρος μεγάλου Αρμενικού νοσοκομειακού βακουφίου και σημαίνον παράγοντας της Αρμενικής κοινότητας) θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν. Θα κάνουμε ότι μπορούμε». Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Sanli, με τα λόγια αυτά εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αρμενικής κοινότητας για την έκδοση του εκλογικού κανονισμού.
Ο κ. Sanli επίσης αναφερόμενος στον κ. Βίγκα, είπε: «γνωρίζω πόσο έντιμος άνθρωπος είναι. Όμως μακάρι να μας είχε συμβουλευτεί πριν παραιτηθεί… Επί 5,5 χρόνια με επιτυχία επιτελούσε τα καθήκοντα του. Για να συνεχίσει με σωστό τρόπο αυτή η διαδικασία, είμαι υπέρ της ανάκλησης της παραίτησης…».
Εκτός από τον εκπρόσωπο της Αρμενικής κοινότητας, το δημοσίευμα της Agos φιλοξενεί και δηλώσεις του ομογενή κ. Αντώνη Παριζιάνου, προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ).
Ο κ. Παριζιάνος μεταξύ άλλων δήλωσε «…Ο κ. Βίγκας έχει δίκιο στην παραίτηση του. Είναι παράξενο ότι επί 15 μήνες δεν έχει ετοιμαστεί νέος εκλογικός κανονισμός…» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΚΙ συνέταξε επιστολή προς την Γεν. Διεύθυνση Βακουφίων, με αίτημα να μην γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Βίγκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν πολιτικές κυβερνητικές εγγυήσεις στον κ. Βίγκα, για έκδοση του νέου Εκλογικού Κανονισμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποσύρει την παραίτηση του.
Εάν υλοποιηθεί αυτή η εγγύηση, είναι βέβαιο ότι θα δικαιώσει την κίνηση παραίτησης του κ. Βίγκα και θα ενισχύσει περαιτέρω το ήδη ισχυρό κύρος του.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας. 
Η ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, είναι 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2015.