Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το Σισμανόγλειο Μέγαρο και τη λειτουργία του, ως «πρότυπου» Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμου, και συγκινημένη από τη συμμετοχή της στη θεία λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, όπου για πρώτη φορά στη νεώτερη εποχή του Φαναρίου δόθηκε σε γυναίκα να διαβάσει το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών», επέστρεψε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά, από την Κωσταντινούπολη, έναν από τους σταθμούς της περιοδείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του διαλόγου εν όψει της κατάρτισης του νέου νομοσχεδίου για την ελληνόγλωση εκπαίδευση της Διασποράς.

Η κα Φώφη Γεννηματά κατά την εορτή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Δίπλα της ο Άρχοντας Μεγ. Διδάσκαλος του Γένους Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο οποίος με την πρόσφατη συνέντευξη του στην κα Κατρίτση, στην κρατική τηλεόραση, "μίλησε" στις καρδιές μας

Κατά την επίσκεψή της η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης, και επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζάππειο Γυμνάσιο και Λύκειο. Απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες της Ημερίδας «Ορθοδοξία, Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονομιά».
«Ήταν μία εξαιρετική και πολύ συγκινητική εμπειρία», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεννηματά, εκφράζοντας ταυτόχρονα και ικανοποίηση για τη αποστολή εκεί, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων -για γραφειοκρατικούς λόγους- των βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας.
Στην Κωνσταντινούπολη η κ. Γεννηματά είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές όλων των σχολείων για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. «Ήταν μία σημαντική εμπειρία αυτό που βίωσα εκεί και ιδιαίτερα στο Σισμανόγλειο, όπου γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά με ένα εξαιρετικό δυναμικό εκπαιδευτικών, με πρωτοβουλία του Έλληνα προξένου και χορηγίες Ελλήνων», πρόσθεσε.
«Το Σισμανόγλειο είναι ακριβώς το μοντέλο που θέλουμε για τα Κέντρα Ελληνισμού με την επωνυμία "Λόγος", έχει σήμερα περίπου 500 Τούρκους σπουδαστές και μία μεγάλη λίστα αναμονής», είπε η αν. υπουργός και σημείωσε ότι μέλημά της θα είναι η στήριξή του από την ελληνική Πολιτεία. «Θέλω να δω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να θεσμοθετήσουμε αυτή την προσπάθεια».
Η κ. Γεννηματά αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με την επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου, και το απόγευμα θα παραστεί σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Βελγίου. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούτρη, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της ομογένειας. «Έτσι, ένας πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώνεται μαζί με την πρώτη φάση της διαβούλευσης και από τη Δευτέρα, που επιστρέφω, ξεκινώ να δουλεύω το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου».
Ήδη, για την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση μίας άτυπης επιτροπής εργασίας, που έχει συστήσει η ίδια για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Μάιο.

Σοφία Αραβοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



2 σχόλια:

  1. Η κα Γεννηματά, ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας θα έπρεπε να καυτηριάσει την αβελτηρία και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πολιτείας στην αποστολή σχολικών βιβλίων Δημοτικού, για καμιά 20ετία περίπου. Ταυτόχρονα θα αναμέναμε μία έκφραση αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλε η Οι.Ομ.Κω. και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της κ. Ν. Ουζούνογλου για την υπέρβαση των "γραφειοκρατικών εμποδίων" ούτως ώστε να ετοιμαστούν και να αποσταλούν τα σχολικά βιβλία.
    Ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρξει αναγνώριση αυτής της κοπιώδης προσπάθειας από την εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων μας η οποία να αξιοποιήσει δεόντως τα νέα σχολικά εγχειρίδια, αφού άλλωστε η επιλογή τους έγινε σε συνεννόηση με την ίδια.
    Γρηγ. Κεσίσογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ......θελω να δω με ποιον τροπο θα μπορεσουμε να στηριξουμε και να θεσμοθετησουμε αυτη την προσπαθεια " !!!! σοφα και βαρυγδουπα λογια μιας μεγαλης προσωπικοτητας- της Κυριας Φωφης Γενηματα, Υφυπουργου Παιδειας και δια Βιου Μαθησης (?) σχετικα με το Σισμανογλειο Μεγαρο!!!
    Αμφιφαλλω πολυ Αγαπητε Γρηγορη, αν η Κυρια γνωριζει ποια ειναι η Οι.Ομ.Κω. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι ειναι + πανιβλαξ + αμαθης..... Το στεναχωρο παντως ειναι οτι φωτογραφιζεται καμαρωτη-καμαρωτη διπλα στον Αγαπημενο μας Δασκαλο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.