Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ κ. ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, αντιπροσωπεία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, συναντήθηκε μαζί του στις 9/3/2011, στην τουρκική Πρεσβεία.
Κατά την συνάντηση ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκος Ουζούνογλου, παρουσίασε τις θέσεις της Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά το θέμα της επιστροφής των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών στην γενέτειρα τους
Ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε, στην Τουρκική γλώσσα, ότι το κυριότερο ζήτημα που υφίσταται είναι η «απόδοση της δικαιοσύνης» από πλευράς του Τουρκικού Κράτους προς τον Ελληνική Μειονότητα, χρησιμοποιώντας τον όρο «Ιαντέι Ιντιμάτ». Οι Έλληνες της Τουρκίας δεν ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους, στις δεκαετίες 1950-1990, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και επομένως δεν είναι μια «κοινότητα διασποράς» που μπορεί να συγκριθεί με τους Τούρκους πολίτες της Γερμανίας.
Η Ομοσπονδία των Κωνσταντινουπολιτών αποτελείται από 27 Σωματεία των οποίων τα μέλη εξαναγκάστηκαν σε φυγή από την Πόλη.
Το γεγονός ότι η σημερινή στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης κατά της Ελληνικής Μειονότητας είναι πιο θετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες 1950-1990 είναι πηγή αισιοδοξίας, αλλά παραμένουν άλυτα πολλά ζητήματα και περιοριστικά μέτρα τα οποία θυμίζουν τις δεκαετίες αυτές. Ο Ν. Ουζούνογλου έθεσε το ερώτημα: πώς μπορούμε να πεισθούμε εμείς και να πείσουμε τους συμπολίτες μας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν ξέρουν:
- Ότι τα παιδιά και τα εγγόνια τους απαγορεύεται να εγγραφούν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία,
- Παραμένει άλυτο σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της κατάσχεσης των βακουφικών περιουσιών σαν συνέπεια της θλιβερής απόφασης του Γιαργκιτάϊ του 1974 ότι οι μειονότητες αποτελούν πολίτες β’ κατηγορίας.
- Το ζήτημα της απόδοσης ξανά της υπηκοότητας για τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας που τους αφαιρέθηκε κατά μαζικό τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικό νόμο και τα επακόλουθα ζητήματα πρέπει να λυθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης.
Στη συνέχεια είπε, «είναι σημαντικό γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο κύριος Πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν, ο κ.Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς και εσείς κύριε Υπουργέ, όπως τώρα μόλις αναφέρατε, αναγνωρίζετε ότι υπήρξαν στο παρελθόν αντιμειονοτικά μέτρα λόγω των εθνικιστικών πολιτικών. Όμως πρέπει να υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης με επίσημες αποφάσεις των φορέων της Τουρκικού Κράτους πώς και για ποιο λόγο εφαρμόστηκαν τα αντιμειονοτικά μέτρα, ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα. Είχαμε συνάντηση πριν από 3 εβδομάδες στην Άγκυρα με την Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα σας υποβάλλουμε. Ζητάμε να μας ορίσετε ένα συγκεκριμένο άτομο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ώστε να είμαστε σε συνεχή επαφή και να ενημερώνεστε έγκαιρα. Σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε και μας ακούσατε.»
Ο τουρκικός τύπος έδωσε δημοσιότητα στην συνάντηση, όμως πρόβαλε κυρίως τον χαρακτηρισμό του Υπουργού, «Τουρκική διασπορά» για τους εκπατρισμένους Ρωμιούς Πολίτες και την επιθυμία του να επισκεφτεί το Παλ. Φάληρο, όπου κατοικούν πολλοί Πολίτες (βλ. http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/03/11/istanbullu_rumlara_cagri_geri_donun )
Η απάντηση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της Sabah ήρθε από τον κ. Ν. Ουζούνογλου, ο οποίος στην ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου ανήρτησε το εξής σχόλιο: «Κατά την συνάντηση μας με τον Υπουργό κ. Νταβούτογλου, ως παλιός Πολίτης είπα ότι το θέμα αφορά στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ρωμέϊκης Κοινότητας της Πόλης. Υπ’ αυτή την έννοια – τόνισα – ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκπατρισμένων Ρωμιών και η εφαρμογή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο μέλλον. Στην ίδια κατεύθυνση είναι βασικός όρος η εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, στο μέλλον. Ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς στις δηλώσεις του, υπό τον τίτλο «Η πρόσκληση του αιώνα», την15η Δεκεμβρίου 2010, θίγει αυτά τα θέματα. Η διάγνωση των αιτιών που προκάλεσαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παλαιότερα και ο αποκλεισμός της επανάληψης τους στο μέλλον, από τους βασικούς φορείς του κράτους, είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα. Δυστυχώς το δημοσίευμα αυτό δεν αναφέρεται στα θέματα αυτά που έχουμε θέσει στον Υπουργό Εξωτερικών.
Καθ. Ε.Μ.Π. δρ. Νικόλαος Ουζούνογλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.