Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ HURRIYET

Ο δημοσιογράφος Sefa Kaplan με δημοσίευμα του στην Hurriyet (20/2/2011) επανέρχεται στο θέμα της παρουσίασης που έγινε από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών στην Διαρκή Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αν και σκοπός του νεότερου δημοσιεύματος ήταν να επανορθώσει όσα λανθασμένα δημοσίευσε ο ίδιος από την στήλη του στις 16 Φεβρουαρίου, τελικά αυτό που μένει στον αναγνώστη είναι κυρίως ότι 120.000 Ρωμιοί της Πόλης βρίσκονται σε αναμονή για να ξαναπάρουν την τουρκική υπηκοότητα με την σκέψη να επιστρέψουν στην Πόλη.

Δεν γνωρίζουμε πώς θα «εισπράξουν» οι αναγνώστες της Hurriyet, το ενδεχόμενο μίας τέτοιας μαζικής επιστροφής των εκπατρισμένων Ρωμιών Πολιτών, όμως οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω για την παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων στους αναγνώστες μας.

Όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση στο ιστολόγιο, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, με μήνυμα του ζήτησε από τον δημοσιογράφο Sefa Kaplan, την άμεση αποκατάσταση των ανακριβειών του αρχικού δημοσιεύματος.
Ο Sefa Kaplan, με νεότερο μήνυμα του προς τον κ. Ουζούνογλου ζήτησε συγνώμη για τα λάθη του δημοσιεύματος, τα οποία απέδωσε στην μειονοτική εφημερίδα Μπιρλίκ της Θράκης, απ’ όπου άντλησε τα στοιχεία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο μήνυμα του ο Sefa Kaplan αφού σημειώνει ότι δεν ήταν στην πρόθεση του να «φέρει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους», απολογείται για περσινή μη δημοσιευμένη συνέντευξη του κ. Ουζούνογλου προς τον δημοσιογράφο, παραδεχόμενος «…όπως καταλαβαίνω, για τους λόγους που μπορείτε να υποθέσετε κι εσείς, δεν δημοσιεύτηκε».
Στη συνέχεια του μηνύματος υποβάλλει στον κ. Ουζούνογλου κάποια ερωτήματα προς απάντηση, όμως παρά την άμεση απάντηση τους από τον ερωτώμενο, τα περισσότερα σημεία δεν συμπεριλήφθηκαν στο δημοσίευμα επανόρθωσης της 20ης Φεβρουαρίου.
Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, παρακάτω δημοσιεύουμε τα βασικά σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο κ. Ν. Ουζούνογλου:

«Ερ.: Ποιο ήταν το περιεχόμενο της σύσκεψης στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Επαναλαμβάνεται τακτικά;
Ν.Ου.: Η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή της Διασποράς του Ελληνισμού, της ελληνικής βουλής, από πέρσι συσκέπτεται με εκπροσώπους της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/πολιτών, των σωματείων Ιμβρίων και Τενεδίων για να εξετάσει τα θέματα αυτών των κοινοτήτων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στις συναντήσεις αυτές είναι, η πλήρη και οριστική εφαρμογή των όρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ρώμη 1950) για την Ρωμέϊκη μειονότητα της Τουρκίας, η άρση των συνεπειών από την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από το 1923 στους τομείς των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η θεραπεία των αποτελεσμάτων των δυσμενών διακρίσεων και των πιέσεων σε βάρος της Ρωμέϊκης μειονότητας, την αντιμετώπιση στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας ορισμένων θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση της Πολίτικης Ρωμέϊκης κοινότητας και κυρίως στο πλαίσιο των προβλέψεων του ψηφίσματος 60/147 του Ο.Η.Ε. η θεραπεία και αποκατάσταση των τραυμάτων που έχει υποστεί η Ρωμέϊκη μειονότητα, στο βαθμό που είναι δυνατό. Επίσης ο σεβασμός των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία, η επίλυση των προβλημάτων των μελών της Ρωμέϊκης μειονότητας που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η πρόοδος για την επίλυση αυτών κατά τις συνομιλίες των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, είναι τα θέματα των οποίων η πρόοδος συζητείται στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που γίνεται περίπου κάθε 3 μήνες.
Ερ.: Ποιοι συμμετείχαν στην συνάντηση; Υπήρχε κάποιος από την Τουρκία;
Ν.Ου.: Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του φορέα των Ρωμιών που εκπατρίστηκαν από την Πόλη, της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/πολιτών, και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ιμβρίων – Τενεδίων. Επίσης συμμετείχε ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου και Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή της Θράκης, κ. Ιωάννης Κτιστάκης.
Ερ.: Αυτή η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στάδιο εξέλιξης στο θέμα της επιστροφής των Ρωμιών που εκπατρίστηκαν από την Πόλη, όπως και στ’ άλλα θέματα; Ποια είναι η κατάσταση στο θέμα της επιστροφής στην τουρκική υπηκοότητα, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επαφές σας με την κυβέρνηση;
Ν.Ου.: Το θέμα της επιστροφής στην τουρκική υπηκοότητα, δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική βουλή και την κυβέρνηση της Ελλάδας. Το θέμα συζητείται μεταξύ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/πολιτών και τις κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας, από τον προηγούμενο Μάϊο, οπότε κι έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερεις υψηλού επιπέδου συναντήσεις. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, είναι η πρώτη τα τελευταία 50 χρόνια που έχει θετική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Η επίλυση του ζητήματος προϋποθέτει τολμηρά βήματα από την πλευρά των αρμοδίων της Τουρκίας. Η δήλωση του Υπουργού κ. Εγκεμέν Μπαγίς με τίτλο «η πρόσκληση του αιώνα» είναι ένα αισιόδοξο σημείο σε αυτή την κατεύθυνση.
Ερ.: Θα θέλατε να προσθέσετε τίποτα άλλο;
Ν.Ου.: Ναι, θα ήθελα η εφημερίδα Χουρριέτ να ζητήσει ανοικτά και ειλικρινά συγνώμη για τις αναίτιες αδικίες που έχει διαπράξει τα τελευταία 60 χρόνια, σε βάρος των Ρωμιών της Πόλης.»

Αν και η επιλεκτική δημοσίευση (στις 20/2) των όσων είπε ο κ. Ουζούνογλου είναι προφανής, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι πρόκειται για μία πρακτική αρκετά διαδεδομένη στην σύγχρονη δημοσιογραφία. Το ενδιαφέρον που πρέπει να επισημάνουμε, με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι σε αντίθεση με παλιότερες εποχές (όχι και τόσο παλιές), σήμερα υπάρχουν δημοσιογράφοι σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι οποίοι όταν ακούν «εκπρόσωπο Ρωμιών Πολιτών» δεν στρέφουν κατευθείαν την πλάτη. Αυτό είναι μία εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.