Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ HURRIYET ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευμα της Hurriyet (16/2/2011) με την υπογραφή του Sefa Kaplan, αναφέρεται στην πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν στην «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς» της Ελληνικής Βουλής, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών και ο Σύλλογος Τενεδίων.
Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εκπρόσωποι της Ρωμέϊκης κοινότητας που ζει στην Τουρκία, την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσαν την Επιτροπή Διασποράς του Ελληνισμού στην Ελληνική βουλή. Η επιτροπή που απαρτιζόταν από τους Νίκο Ουζούνογλου, Πάρι Ασανάκη, Απόστολο Κερκινέογλου και τον νομικό σύμβουλο του Ρωμέϊκου Πατριαρχείου Κτιστάκη, ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει…»
Το δημοσίευμα περιελάμβανε και άλλες λεπτομέρειες από την παρουσίαση που έκαναν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων στην επιτροπή της Βουλής.
Οι ανακρίβειες του δημοσιεύματος, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Νικόλαου Ουζούνογλου, προέδρου της Οι.Ομ.Κω.
Σε μήνυμα που απέστειλε στον δημοσιογράφο Sefa Kaplan, μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:
«…Θα πρέπει να σας αναφέρω με λύπη ότι αρκετά σημεία του δημοσιεύματος της 16/2/2011 στην Χουρριέτ, που φέρει την υπογραφή σας, απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Στη συνάντηση μας την προηγούμενη χρονιά σας είχα εξηγήσει λεπτομερώς ότι η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουποπλιτών, είναι ο ομοσπονδιακός φορέας των απελαθέντων και εκπατρισμένων Ρωμιών της Πόλης και δεν εκπροσωπεί τους Ρωμιούς που ζουν στην Πόλη. Σας ζητώ επιμόνως με νεότερο δημοσίευμα σας να διορθώσετε άμεσα αυτό το σημαντικό σημείο. Συμπληρωματικά, οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στο δημοσίευμα παραμορφώνουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα τα λεγόμενα από τον πρόεδρο των Ιμβρίων Αθηνών κ. Πάρι Ασανάκη, αποδίδονται σε μένα. Επιπλέον, η άσχετη με το θέμα του δημοσιεύματος φωτογραφία, θυμίζει τα δημοσιεύματα των 1960, για τα οποία όπως με είχατε πει πέρσι νιώθετε ντροπή όταν τα βλέπετε.
Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι δεν δημοσιεύτηκε η συνέντευξη που σας είχα δώσει πέρσι. Όσα είπα μάλλον δεν πρέπει να ήταν αρεστά σε κάποιες πεπαλαιωμένες αντιλήψεις…»
Μετά από το μήνυμα αυτό αναμένουμε την αντίδραση του δημοσιογράφου αλλά και της εφημερίδας που εργάζεται, η οποία ελαφρά την καρδία διαχρονικά στοχοποιεί τις μειονότητες και το διαφορετικό.

Γρηγόρης Κεσίσογλου