Στις 3-1-2011 ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ιεράρχες του Θρόνου και εκπροσώπους ομογενειακών κοινοτήτων – ιδρυμάτων.
Η επίσκεψη θεωρήθηκε «ιστορική», αφού από την εποχή του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές είχε να επισκεφτεί το Οικ. Πατριαρχείο ένας ανώτατος αξιωματούχος της Τουρκικής κυβέρνησης.
Όπως μας πληροφορεί η ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή», την παραμονή της ιστορικής επίσκεψης «…ο κ. Αρίντς κάλεσε και δέχθηκε στο γραφείο του, τους κ.κ. ∆ηµήτριο Καραγιάννη και Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντιστοίχως των Νοσοκοµείων Βαλουκλή, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα του ιδρύματος…»
Αυτή η ξεχωριστή συνάντηση του προεδρείου των Νοσοκομείων Βαλουκλή με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, έρχεται στη συνέχεια επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ίδρυμα, αλλά και συναντήσεις του προεδρείου στην Άγκυρα, με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η χρονική σύμπτωση της συνάντησης των κ.κ. Καραγιάννη – Ιωαννίδη και του κ. Αρίντς, με την επίσκεψη του τελευταίου στο Φανάρι, δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματική. Αλλά εκλαμβάνεται ως επίδειξη δύναμης του κ. Καραγιάννη, προς τον Παναγιώτατο Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και όλους όσους επιδιώκουν την πραγματοποίηση δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογών στο πολύπαθο ίδρυμα των Νοσοκομείων Βαλουκλή.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Δημ. Καραγιάννης, ο οποίος βρίσκεται στο κατώφλι της 9ης δεκαετίας της ζωής του, εδώ και 2 δεκαετίες (από το 1991) διοικεί το μεγαλύτερο ίδρυμα της Ομογένειας, χωρίς να κάνει εκλογές για την Εφορεία, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό απολογισμό και έλεγχο των πεπραγμένων του και χωρίς να πληροφορεί την Ομογένεια για την διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Νοσοκομείων Βαλουκλή.
Επιπλέον, ενώ το ίδρυμα θα μπορούσε ποικιλοτρόπως να στηρίξει την επαγγελματική προοπτική των νέων της Ομογένειας, αφού έχει την δυνατότητα ν’ απασχολεί μεγάλο αριθμό επιστημόνων και ειδικευμένων εργαζομένων, η διοίκηση Καραγιάννη επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία στο θέμα αυτό.
Όμως η ανοχή στην έκνομη διοίκηση Καραγιάννη, δεν προέρχεται μόνο από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών. Ο κ. Καραγιάννης συχνά διαφημίζει τις καλές σχέσεις του με υπουργούς Ελληνικών κυβερνήσεων και γενικούς πρόξενους της Ελλάδας στην Πόλη.
Αυτή την διπλή στήριξη είχε επικρίνει ο λέκτορας κ. Γιάννης Κτιστάκης σε ομιλία του (βλ. δημοσίευμα στην «Ανατολή» τ. Ιανουαρίου 2011), λέγοντας «…αυτοί οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται ούτε από το τουρκικό κατεστημένο, όμως τολμώ να πω ούτε και από τις ελληνικές αρχές. Είναι μία ντροπή που αφορά τις επίσημες αρχές και των δύο κρατών…»
Ο νομικός του Οικ. Πατριαρχείου κ. Κτιστάκης με τα λόγια του αυτά αναφερόταν επίσης στα προεδρεία των κοινοτήτων Κοντοσκάλι και Μπεσίκτας, οι οποίες αρνούνται να κάνουν δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές.
Φαίνεται όμως ότι αυτοί οι διοικητικοί των τριών βακουφίων εκτός από την ανοχή των κρατικών αρχών Τουρκίας και Ελλάδας, χαίρουν μίας ιδιότυπης ασυλίας και από ορισμένους ομογενείς με θεσμικό ρόλο.
Είναι γνωστό, ότι τόσο ο ιερέας όσο και ο ψάλτης της Παναγίας Διπλοκιονίου (η εκκλησία που ανήκει στο βακούφι του Μπεσίκτας) μετατέθηκαν σε άλλη εκκλησία. Με τον τρόπο αυτό εκδηλώθηκε η στάση της Σεπτής Κεφαλής της Εκκλησίας, κατά των διοικητικών, οι οποίοι δεν κάνουν δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές.
Όμως από την άλλη δεν βλέπουμε να τηρείτε παρόμοια στάση έναντι του προεδρείου της κοινότητας Κοντοσκαλίου, το οποίο εκκλησιαστικά υπάγεται στην δικαιοδοσία του Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι σε πρόσφατο γεύμα που οργάνωσε η κοινότητα Αγίου Στεφάνου (πρόεδρος ο κ. Κων/νος Ιωαννίδης, που είναι και αντιπρόεδρος των Νοσοκομείων Βαλουκλή) παρόντος και του κ. Καραγιάννη, συμμετείχαν πέντε αρχιερείς του Οικ. Θρόνου.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η παρουσία τους ήταν αναπόφευκτη για διάφορους λόγους, αναρωτιόμαστε αν υπέβαλαν στο προεδρείο των Νοσοκομείων Βαλουκλή, το απλό ερώτημα, πότε σκέπτεται να πραγματοποιήσει δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές στο ίδρυμα;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά επείγον και κρίσιμο εάν αναλογιστούμε ότι η «επόμενη ημέρα» για τα Νοσοκομεία Βαλουκλή, δεν είναι μακρινή υπόθεση. Και ουδείς από την Ομογένεια είναι σε θέση να προβλέψει πια θα είναι αυτή και πως θα διαμορφωθεί το μέλλον του ευαγούς ιδρύματος. Από την άλλη, η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης στα βακούφια του Μπεσίκτας και Κοντοσκαλίου, παγιώνει το καθεστώς της ανομίας με προβλέψιμες και απρόβλεπτες συνέπειες.
Ίσως ο νεοσυσταθείς Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων (Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği - RumVaDer) ν’ αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ακανθώδους θέματος των βακουφίων που αρνούνται να κάνουν εκλογές.
Γρηγόρης Κεσίσογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.