Με εκπροσώπους των μειονοτήτων συναντήθηκε ο Υπουργός κ. Εγκεμέν Μπαγίς, σε γεύμα που οργάνωσε ο εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων, κ. Λάκης Βίγκας.Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαϊου 2010, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, την ημέρα ακριβώς που δημοσιεύτηκε στο φύλο της επίσημης εφημερίδας, η εγκύκλιος του πρωθυπουργού για αποφυγή διακριτικής δυσμενής μεταχείρισης των μη μουσουλμάνων μειονοτικών στις συναλλαγές τους με κρατικές υπηρεσίες.
Ο κ. Λάκης Βίγκας στον χαιρετισμό του προς τον Υπουργό κ. Μπαγίς και τους παριστάμενους εκπροσώπους των μειονοτήτων, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Αισθανόμαστε ικανοποίηση επειδή συνεχίζεται η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μας στις 15 Αυγούστου 2009 στην Πόλη, στην νήσο Πρίγκηπο, για συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους και της κυβέρνησης με τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Έχει ξεχωριστή σημασία, ότι συναντιόμαστε στο Ζεϊρεκχανέ, έναν χώρο που βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου, της Μονής Παντοκράτορος ή Ζεϊρέκ Τζαμί, του Σουλεϊμανιέ Τζαμί και τον κουλά του Γαλατά, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά τριών μεγάλων πολιτισμών.
Επίσης είναι ένα τεκμήριο ότι εμείς που ζούμε σε αυτή την γη, είμαστε κληρονόμοι μίας εξαιρετικής κληρονομιάς και ότι όπως στο παρελθόν έτσι επωμιζόμαστε μία μεγάλη ευθύνη και για το μέλλον.
Ευχόμαστε οι συναντήσεις μας σήμερα και αύριο, που γίνονται υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συμμετοχή εκπροσώπων πολύ σημαντικών κρατικών φορέων, να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα.
Με αυτή την συγκυρία των συναντήσεων μας συνέπεσε και η δημοσίευση της εγκυκλίου του Πρωθυπουργού μας «σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία» και μας χαροποίησε πάρα πολύ.
Είναι η μεγαλύτερη ευχή μας να βρει απήχηση σε όλες τις μερίδες της κοινωνίας η σκέψη που αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Οι Τούρκοι πολίτες που ανήκουν στις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας, όπως όλοι οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, παράλληλα με τον εθνικό πολιτισμό και την ταυτότητα της οποίας είναι αδιάσπαστο τμήμα, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν και να διαιωνίσουν την δική τους ταυτότητα και τον πολιτισμό».
Ορισμένες συμπεριφορές και αντιστάσεις που προέρχονται από πρακτικές του παρελθόντος, αλλά δεν συνάδουν με τις σημερινές αντιλήψεις και δεν αρμόζουν με την εξέλιξη της χώρας μας, δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται σε ορισμένες βαθμίδες. Πιστεύουμε ότι αυτή η εγκύκλιος θα έχει δραστικά αποτελέσματα και θα υπάρξει κοινωνική συναίνεση σε όλα τα θέματα που έχουμε δυσκολίες. Ευχή όλων μας είναι με αυτή την πίστη να επιτύχουμε την αρχή των μηδενικών προβλημάτων…».
Λίγες μέρες μετά, στις 16 Μαΐου 2010, εικοσαμελής ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών διάφορων κρατικών υπηρεσιών, με επικεφαλής τον πρέσβη Βολκάν Μπόζκιρ, Γεν. Γραμματέα Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάγεται στον Υπουργό Προεδρίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Κατά την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επίτροποι, δόθηκε η ευκαιρία να διατυπωθούν τα αιτήματα και οι προβληματισμοί της Ομογένειας. Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων είπε ότι το Οικ. Πατριαρχείο δεν είναι «εστία ραδιουργίας» όπως ισχυρίζονται διάφοροι κατά καιρούς, αλλά πρόκειται για το αρχαιότερο ίδρυμα µε παρουσία 17 αιώνων στην ιστορική Πόλη, και ότι «θέλουμε δεν θέλουμε το Πατριαρχείο µας είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας και αποτελεί την γοητεία της Πόλης».
Η σύσκεψη αποτελεί ένα ακόμη βήμα της τουρκικής κυβέρνησης, για αποκατάσταση της εικόνας της Τουρκίας, ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Παρόμοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την αισιοδοξία και την προσμονή της Ομογένειας για επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της.