Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»
(12-15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018)

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία πραγματοποιήθηκε η ανωτέρω αναφερόμενη Έκθεση με τη φιλοξενία του Τμήματος Άγκυρας της Ένωσης Αρχιτεκτόνων (Mimarlar Odası Ankara Şubesi) και του Ιδρύματος Ιστορίας (Tarih Vakfı).

Η Έκθεση κάλυπτε τα θέματα: Αρχιτεκτονικής για όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας και Πόλης, Παιδείας, Διπλωματίας και Δημόσιας Διοίκησης (1), Βιομηχανίας, Οικονομίας και Ιατρικής με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαίρετη προσφορά του ιατρού Μάρκου Πιτσιπιού Πασά.
Για την Έκθεση μετέβησαν στην Άγκυρα τα μέλη του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.: Νικ. Ουζούνογλου, Νικ. Αναγνωστόπουλος και Μιχ. Μαυρόπουλος και οι οποίοι παράλληλα με την Έκθεση πραγματοποίησαν συναντήσεις με πολλούς κυβερνητικούς ιθύνοντες (10) της Τουρκίας.

Η Έκθεση αποτελούταν από 92 πίνακες που τυπώθηκαν στην Αθήνα (τα μετέφερε η Αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω. μαζί με το έντυπο υλικό) και αναρτήθηκαν στην αίθουσα εκθέσεων της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Άγκυρας.
Στην διάρκεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δύο Ημερίδες:

(α) Στα εγκαίνια (12/11) με θέμα: «Η πολλαπλή συμβολή των Ρωμιών της Πόλης και της Ανατολής την Οθωμανική και Ρεπουμπλικανική περίοδο».
Παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μαυροειδής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Christian Berger, ο σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Συμεών Τέγος και αντιπροσωπείες ΜΚΟ Υπεράσπισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Άγκυρας.
Κορυφαίες συμμετοχές ήταν αυτές των διανοουμένων υπερασπιστών της Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων: Καθ. Baskın Oran (απολυμένου τετράκις από την θέση του στο Πανεπιστήμιο) και του Δρ. İsmail Beşikci (17 χρόνια φυλακισμένου με 100 χρόνια καταδίκες - είχαν απαγορευτεί 32 από τα 36 βιβλία του). Συμμετείχαν επίσης άνω των 100 πολίτες της Άγκυρας.
Στην Ημερίδα μίλησαν οι:
- Γεώργιος Παπαδόπουλος, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης με θέμα: «Ο παππούς μου Μάρκος Πιτσιπιός Πασάς: η ζωή του και οι πολλές του αγαθοεργίες».
- Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθ. Ε.Μ.Πολυτεχνείου με θέμα: «Οι αγώνες των Ρωμιών Δημοσιογράφων υπέρ των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας».
1 Μόνο της Οθωμανικής περιόδου αφού είχε απαγορευτεί ο διορισμός σε δημόσιες θέσεις πολιτών της Τουρκίας που δεν ήταν Μουσουλμάνοι την Ρεπουμπλικανική περίοδο μετά από το 1923.
- Ali Fuat Tek, Αρχιτέκτων με θέμα: «Οι κοινωνικές επιδράσεις της Ρωμαίικης Κοινότητας της Καππαδοκίας».

(β) Στην Ημερίδα κλεισίματος της Έκθεσης που έγινε το απόγευμα της 14/11/2018 με θέμα: «Ιστορικές όψεις της Κοινότητας των Ρωμιών της Ανατολής και της Πόλης».
Και στην ημερίδα αυτή συμμετείχε εξίσου μεγάλος αριθμός πολιτών της Άγκυρας και μέλη της Αντιπροσωπείας της Ε. Ένωσης.
Στην Ημερίδα μίλησαν οι:
- Korhan Gümüş, Αρχιτέκτων με θέμα: «Η σημασία της διάσωσης του Ορφανοτροφείου της ν. Πριγκήπου»
- Mehmet Alkan, Καθηγητής Ιστορίας στο Παν. Κωνσταντινούπολης και Πρόεδρος του Tarih Vakfı με θέμα: «Σημειώσεις επί των Ρωμαίικων Σωματείων της Οθωμανικής περιόδου».
- Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου με θέμα: «Η δραστηριότητα και η συμβολή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως (Ε.Φ.Σ.Κ.) στον Κλάδο των Θετικών Επιστημών».
Όλες οι ομιλίες έγιναν στην Τουρκική Γλώσσα.

Η επιτυχής πραγματοποίηση της Έκθεσης οφείλεται:
α) Στην Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Ομοτ. Καθηγήτρια ΑΠΘ κα. Βίλμα Χαστάογλου, Δρ. Αρχιτέκτονα κ. Σάββα Τσιλένη (Αρχιτεκτονική), Αναπλ. Καθηγήτρια Παν. Κρήτης κα. Αικατερίνη Δαλακούρα (Παιδεία), Καθ. ΕΜΠ κ. Νίκο Ουζούνογλου (Ιατρική, Οικονομία, Διπλωματία) και Διπλ. Μηχ. Μηχανικό Γεώργιο Παπαδόπουλο (δισέγγονο του Μάρκου Πιτσιπιού Πασά).
β) Στους μεταφραστές: κα. Ιώ Τσοκώνα, κ. Στ. Τζέπογλου και κ. Γεωρ. Κιοσέογλου.
γ) Στα μέλη ΜΚΟ Υπερασπιστών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Άγκυρας.
δ) Στην φιλοξενία των Ιδρυμάτων: Ένωσης Αρχιτεκτόνων Αγκύρας (Mimarlar Odası Ankara Şubesi) και του Ιδρύματος Ιστορίας (Tarih Vakfı).
στ) Στην χορηγία της Αεροπορικής Εταιρείας Aegean Airlines για κάλυψη μέρους των εξόδων μετάβασης των τριών αντιπροσώπων της Οι.Ομ.Κω.
Οι πίνακες της Έκθεσης στην Τουρκική γλώσσα είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα της Οι.Ομ.Κω. : http://www.conpolis.eu/Anakoinwseis/Anakoinwseis.aspx
Έχει ήδη ζητηθεί η οργάνωση της Έκθεσης σε άλλες πόλεις της Τουρκίας όπως την Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και βέβαια στην Ελλάδα αρχίζοντας από την Αθήνα.


Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2018 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr