Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΛΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.




Σε κλίμα νεανικού ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή των Νέων Εθελοντών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.
Η χαρούμενη εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Παλ. Φαλήρου, το οποίο βρίσκεται στη παραλιακή λεωφόρο. Παρά την πολύ θερμή ατμόσφαιρα της ημέρας, οι νέοι και οι νέες εθελοντές της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), πέρασαν ένα ευχάριστο βραδινό. 



Η εκδήλωση – την οποία παρουσίασε η Μαρία Αλεξάνδρα Ηλιάδη – ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ του κ. Γιώργου Μουτεβελλή, «Το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου». Πριν την προβολή ο κ. Μουτεβελλής αναφέρθηκε στα οπτικά υλικά που χρησιμοποίησε στη ταινία. Η ζωή των Ρωμηών κατοίκων του Βοσποριανού προαστίου, αποτυπωμένη σε μαυρόασπρες φωτογραφίες, στο ντοκιμαντέρ συνοδεύονται με μια βιωματική αφήγηση των «παλιών ημερών». Οι εικόνες του «χθες» εναλλάσσονται με αυτές του «σήμερα» και σε συνδυασμό με ένα σπιρτόζικο μοντάζ και ευφυή μουσική επένδυση, ζωντανεύουν και απογειώνουν την ταινία.
Μετά το ταξίδι στον χρόνο και το χώρο του Βοσπόρου και της Πόλης, τον λόγο είχε ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου. Ο οποίος παρουσίασε τα νέα πεδία δράσης, όπου καλούνται εθελοντές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μεταξύ αυτών των δράσεων ιδιαίτερης σημασίας είναι αυτές που θα πραγματοποιηθούν στη Πόλη. Οι δράσεις αφορούν τη μελέτη της αντισεισμικότητας κτιρίων της ελληνορθόδοξης κοινότητας, ψηφιοποίηση αρχείων, όπως αυτό της Θεολογικής Σχολής Χάλκης κ.α.
Ο κ. Ουζούνογλου αναφέρθηκε και στα προγράμματα που προορίζονται κυρίως για νέους και νέες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η επέκταση των υποτροφιών, η δημιουργία δομών επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, ψηφιοποίηση αρχείων κ.α.
Στις εθελοντικές δράσεις που ανέφερε ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δράσεις που σχεδιάζουν οι Νέοι Εθελοντές, όπως αποστολή εθελοντών στο Παιδικό Σταθμό της Ομογένειας, η δημιουργία αρχείου προφορικής μνήμης κ.α. στα οποία αναφέρθηκε η κα Μαρία Αλεξάνδρα Ηλιάδη, κατά την παρουσίαση της δράσης των Νέων Εθελοντών.
Στη συνέχεια ένα νέο μουσικό σχήμα με έντεχνα, λαϊκά και μικρασιατικά τραγούδια, έδωσε τον τόνο στην εκδήλωση. Το σχήμα αποτελείται από τους Χάρη Μητσογιάννη (πιάνο – από τους Νέους Εθελοντές), Δήμητρα Σιάνη (κιθάρα και τραγούδι), Παναγιώτης Οικονόμου (μπουζούκι – μαέστρος). Επίσης υπήρχε η έκτακτη συμμετοχή της Χρύσας Πλιάκα (σαντούρι).
Παρ’ ό,τι η μίνι – συναυλία του μουσικού σχήματος έγινε μετά από ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και υπό δυσμενείς τεχνικές συνθήκες, σε λίγο διάστημα γοήτευσε το νεανικό κοινό. Η μουσική και τα τραγούδια έκλεισαν την εκδήλωση, μαζί με τον χορό που έσυραν οι νεαρές εθελόντριες.
Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν αρκετοί νέοι, όμως αξίζει ν’ αναφέρουμε ειδικά την Γεωργία Αποστολάκου και την Ρεγγίνα Κατσιμάρδου για την σημαντική συμβολή τους στην διοργάνωση.
Το ραντεβού των Νέων Εθελοντών δόθηκε για τον Σεπτέμβριο, με πρώτη δράση το σεμινάριο για την καταγραφή προφορικής μνήμης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παλ. Φαλήρου κ. Ανδρέας Δούμας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος, και ο Αντιδήμαρχος Διοικητκών Υηρεσιών και Εθελοντισμού του Δήμου Αλίμου κ. Στέφανος Διαμαντής. Ο κ. Ουζούνογλου ευχαρίστησε την Διοίκηση του Δήμου Παλ. Φαλήρου για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και γενικώς για την στήριξη του Δήμου προς την Οι.Ομ.Κω.

Γρηγόρης Κεσίσογλου







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr