Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ



Τελευταίες μέρες σημειώθηκαν δύο επεισόδια κατά Ορθοδόξων ναών στην Πόλη.
Στην πρώτη περίπτωση, ομάδα μαθητών από θρησκευτικά λύκεια Imam Hatip, κινήθηκαν απειλητικά κατά του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος στη περιοχή Κουσκουτζούκι Βοσπόρου, το πρωί της 17ης Απριλίου, κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η αριστερή ιστοσελίδα haber.sol, αλλά επιβεβαιώθηκαν και από άλλες πηγές, ομάδα μαθητών των θρησκευτικών λυκείων, προσκεκλημένοι του τοπικού δήμου συγκεντρώθηκαν σε υπαίθριο χώρο, γειτονικό της εκκλησίας. Αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της συγκέντρωσης, τοπικές πηγές την ερμηνεύουν ως κίνηση εκφοβισμού των κοσμικών κατοίκων της περιοχής.
Η πολυάριθμη ομάδα των θρησκευομένων μαθητών, με το άκουσμα του ήχου από την καμπάνα της εκκλησίας, κατευθύνθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς αυτήν κραυγάζοντας «Allahuekber» (ο Αλλάχ είναι μεγάλος).
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι μαθητές έδιναν την εντύπωση ότι είναι “οργανωμένοι μαχητές”. Οι υπεύθυνοι του ναού βλέποντας τις απειλητικές διαθέσεις των μαθητών, ενημέρωσαν την αστυνομία η οποία έσπευσε επιτόπου και απέτρεψε πιθανά έκτροπα.
Την επόμενη ημέρα ο αντιδήμαρχος της περιοχής επικοινώνησε με τους αρμοδίους του Ορθόδοξου ναού και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των μαθητών!
Το επεισόδιο αν και δεν φαίνεται να είχε σχεδιαστεί ως επίθεση κατά του ιερού ναού, θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική εξέλιξη και αποτέλεσμα της έξαρσης του θρησκευτικού φανατισμού, τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Η τόνωση του θρησκευτικού φρονήματος μέρους της κοινωνίας, ως αντίβαρο στον “δυτικό” τρόπο ζωής, ήταν αναμενόμενο να έχει πολλές παρενέργεις, όπως το επεισόδιο κατά του Ορθόδοξου ναού. 

Το δεύτερο επεισόδιο των τελευταίων ημερών σημειώθηκε χθες 24 Απριλίου 2016, λίγο πριν την ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι.Ν Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου.
Όπως έγινε γνωστό, άτομο με περίεργη αμφίεση (λέγεται ότι φορούσε σαρίκι) εισέβαλλε στον Νάρθηκα του ναού, έσπασε ένα προσκυνητάρι αλλά ακινητοποιήθηκε από τον φύλακα και τον νεωκόρο, πριν προλάβει να προκαλέσει περισσότερες καταστροφές. Το άτομο αυτό που δεν οπλοφορούσε παραδόθηκε στην αστυνομία. Κατά πληροφορίες οι αστυνομικοί που συνήθως φρουρούν τον ιερό ναό, την στιγμή του επεισοδίου απουσίαζαν από τον τόπο του καθήκοντος, γεγονός που προκάλεσε “πονοκέφαλο” στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.
Το επεισόδιο αν και θεωρείται «μεμονωμένο», με την διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.α.) «πληροφοριών» για «εισβολή στην Αγία Τριάδα, τζιχαντιστή με χαντζάρα» … «πάνω στον οποίο έπεσαν αστυνομικοί για να τον αφοπλίσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από αυτούς» και να «γεμίσει αίματα» η εκκλησία, προκαλείται κλίμα ανησυχίας στους ομογενείς που δεν γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα.
Από πηγές της ομογένειας πληροφορηθήκαμε ότι και στα δύο επεισόδια υπήρξε άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών αρχών, οι οποίες έχουν διαθέσει δυνάμεις για την φρούρηση χώρων λατρείας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Πόλης. Όμως όπως φαίνεται και από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, αλλά και αυτή της απόπειρας εμπρησμού της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνος πριν από μερικούς μήνες, τα μέτρα αποτροπής επίδοξων ιερόσυλων, βανδάλων και φανατικών, δεν είναι επαρκή.
Η ενημέρωση της κοινής γνώμης από τους αρμοδίους της ομογένειας, σε παρόμοια περιστατικά, αποτρέπει την διάδοση ψευδών πληροφοριών, οι οποίες όπως προαναφέραμε δημιουργούν αρνητικό κλίμα.
Στην εποχή μας, με το μεγάλο εύρος που έχουν αποκτήσει τα μέσα μετάδοσης πληροφοριών είναι σχεδόν αδύνατο να αποσιωπηθούν επεισόδια όπως τα παραπάνω. Γι’ αυτό είναι προτιμότερη η δημοσιοποίηση από τους αρμοδίους, αντί να επικρίνονται τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν τις πληροφορίες, όπως συνέβη πρόσφατα με το ιστολόγιο μας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν εμάς και όχι τους επικριτές μας. Το ιστολόγιο anatoliblog και η εφημερίδα «Ανατολή» θα συνεχίσουν με έγκυρη πληροφόρηση να ενημερώνουν την κοινή  γνώμη.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.