Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

 Ο κ. Θανάσης Βαλτινός
 Η κα Άσπα Χασιώτη και ο κ. Γιάνννης Δεμιρτζόγλου

Συνεχίζονται οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», που διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και  είναι αφιερωμένο στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της Πατριαρχίας Του.


Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με τίτλο «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» έκανε ο Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του  προσέγγιση στο έργο Οδυσσέα Ελύτη και σε  κάποιες επαφές που αργότερα είχε με τον ίδιο, «ελάχιστες και διακριτικές», όπως επισήμανε. Ο κ. Βαλτινός τόνισε χαρακτηριστικά για την ποίηση του Ελύτη: «Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ποιητής. Η προσφορά του στη γλώσσα μας είναι σπουδαία και αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να διαβάζει κανείς τα ποιήματά του. Άλλος ποιητής δεν έχει δαμάσει ή δεν έχει οργιάσει τόσο πολύ, για να δώσω έναν ερωτικό χαρακτήρα, στον εναγκαλισμό του με την ελληνική γλώσσα.»

Από αριστερά κ. Δεμιρτζόγλου, κα Μαντουλίδου, Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, κα Χασιώτη
 
Το πολυπληθές κοινό  που αποτελούνταν από μαθητές, εκπαιδευτικούς,  πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς και δημοσιογράφους καλωσόρισαν  οι εμπνευστές του συνεδρίου  Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου και  Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.
Χαιρετισμούς στην έναρξη απεύθυναν η Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Αικατερίνη Μαντουλίδου, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, ο Εκπρόσωπος Ιδρυτή Ζωγραφείου Λυκείου Παντελής Βίγκας,  και ο  Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στην συνέχεια της πρώτης μέρας των εργασιών του συνεδρίου μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Ίμβρου απάγγειλαν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη ενώ  παρουσιάστηκε  Μουσικό Αναλόγιο με τίτλο «Οι Μικρές Κυκλάδες και ο Μεγάλος Ναυτίλος», από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ποιήματα μελοποιημένα από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιο και Δημήτρη Παπαδημητρίου τραγούδησε  η Χριστίνα Μαξούρη. Στο πιάνο τη συνόδευσε ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.
Ποιήματα και κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη απήγγειλαν και διάβασαν η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Θοδωρής Γκόνης, η Ναταλία - Άννα Βασιλέκα, η Εύα Οικονόμου - Βαμβακά και ο Δημήτρης Κοντός. Η σκηνοθεσία - Επιλογή/Επιμέλεια κειμένων ήταν του  Θοδωρή Γκόνη και η σκηνογραφική επιμέλεια της  Ελένη Στρούλια.
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην εικαστική έκθεση από το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) καθώς και φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ με τίτλο «Εικαστικές αναζητήσεις στην ποίηση του Ελύτη»  σε επιμέλεια της Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ.
 Από αριστερά ο κ. Σταμάτης Κίσσας, ο κ. Λάκης Βίγκας και ο συνεργάτης μας κ. Δημ. Τόλιος
 Ο κ. Λάκης Βίγκας
 
Εκτός από τις σημαντικές εισηγήσεις μαθητών από δεκαοχτώ σχολεία, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων που προσεγγίζουν  τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Οδυσσέα Ελύτη,  το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει επίσης:
- Προβολή ταινιών στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» την Πέμπτη, 31 Μαρτίου: «Οδυσσέας Ελύτης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σγουράκη και «Ζωντανή ανθολογία», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.
- Ξενάγηση  από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην έκθεση που φιλοξενείται στο  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών: «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική» την οποία επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στις 13.00 μ.μ.
- Ταξίδι με τον Οδυσσέα… Ελύτη: Συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Βόλου, την Παρασκευή, 1 Απριλίου, στις 20.30. Θα προηγηθούν απαγγελίες ποιημάτων. Διαβάζουν οι: Μανώλης Αναγνωστάκης, Κατρίν Βελισσάρη, Δημήτρης Γεροθανάσης, Σταύρος Γιωλτζόγλου, Λία Καπετάνου, Νίκος Κόλμαν, Θωμάς Κοροβίνης, Peter Mackridge, Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Paola Maria Minucci, Γιάννης Πάσχος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και εκπρόσωποι των μαθητών
- Συζήτηση με θέμα: «Με ανοιχτά χαρτιά για τον Οδυσσέα Ελύτη» στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, το Σάββατο, 2 Απριλίου, στις 17.00 με τη συμμετοχή συγγραφέων, πανεπιστημιακών, ποιητών και δημοσιογράφων.
 Ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος με τον πρόεδρο του Συνδ. εν Ελλάδι Αποφ. Ζωγραφείου κ. Νίκο Κόλμαν

 Μαθητές του Ζωγραφείου και του Ζαππείου
 
Πρόκειται για το πέμπτο μαθητικό συνέδριο. Τα προηγούμενα που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, ήταν αφιερωμένα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γεώργιο Βιζυηνό και πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Pierce, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Ιόνιος Σχολή, Γυμνάσιο Ίμβρου, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Παγκύπριο Γυμνάσιο - Λύκειο Λευκωσίας, St. Catherine’s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.

Περισσότερα για το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:

Το συνέδριο μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr