Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

«ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ»


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο (Taraf, 15/2/2013), συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες από το έγγραφο μαρτυρίας που κατατέθηκε, στο 2ο Δικαστήριο Ανηλίκων, όπου δικάζεται  ο Ογκιούν Σαμάστ, δολοφόνος του Αρμένιου εκδότη και δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ. 

Πηγές της εισαγγελίας, αναφέρουν ότι ο μάρτυρας που συνέταξε το πεντασέλιδο έγγραφο, αποκαλύπτει τα σχέδια των δολοφονιών που ετοίμαζαν.
Ο μάρτυρας τα στοιχεία του οποίου κρατούνται μυστικά, «δούλευε» για τον παράνομο μηχανισμό της χωροφυλακής, γνωστός με τα αρχικά JITEM, που ευθύνεται για εκατοντάδες δολοφονίες και εξαφανίσεις Κούρδων και άλλων. Ο μυστικός μάρτυρας, που μαζί με την οικογένεια του τέθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αποκαλύπτει ότι είχαν καταστρώσει σχέδια επιθέσεων κατά μη μουσουλμάνων.
Η μαρτυρία του μυστικού μάρτυρα, για την δολοφονία του Χράντ Ντίνκ, συνεχίζει να καλύπτεται από ένα πέπλο συσκότισης και έρχεται στην δημοσιότητα αποσπασματικά. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο συγκεκριμένος σχεδίαζε την δολοφονία Ορθόδοξου ιερέα (ιερομόναχου) της Μονής Αγίου Γεωργίου, στην Πρίγκηπο.
Ο μάρτυρας, μαζί με τον αυτουργό της δολοφονίας του Χράντ Ντίνκ, τον Ερχάν Τουντζέλ, είχαν σχεδιάσει να δολοφονήσουν τον Ορθόδοξο ιερέα της Μονής. Για τον σκοπό αυτό μαζί με τον Τουντζέλ, ταξίδεψαν αεροπορικώς από την Τραπεζούντα στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια πήγαν στην Πρίγκηπο κι εκεί έκαναν «αναγνώριση εδάφους» και εξέτασαν τους τρόπους διαφυγής τους μετά την δολοφονία. Όμως εκτίμησαν ότι η διαφυγή από το νησί θα ήταν δύσκολη, γι’ αυτό αποφάσισαν να παγώσουν το σχέδιο τους. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Τραπεζούντα. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η εκτέλεση θα γινόταν με εγχώριο όπλο τύπου «Ardesen», ενώ για την επαλήθευση των καταγγελιών του ζητά να ερευνηθούν τα αεροπορικά εισιτήρια που χρησιμοποίησαν.
Ο μάρτυρας στην εισαγγελία κατέθεσε στοιχεία και για τους στρατιωτικούς με τους οποίους είχε επαφή και συνεργασία. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε μαζί με τον Τουντζέλ, έκαναν «αναγνώριση εδάφους» πριν την δολοφονία του Χράντ Ντινκ, έξω από την Αρμενική εφημερίδα Agos. 
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και άλλα σχέδια για δολοφονίες μη μουσουλμάνων κληρικών, κυρίως μετά την εξάρθρωση του παρακρατικού μηχανισμού «Εργκενεκόν».
Τα σχέδια αυτά εάν συσχετιστούν και με τις παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την δολοφονία Καθολικών και Προτεσταντών ιερέων, τις επιθέσεις κατά Χριστιανών κληρικών κ.α., αναδεικνύεται μια ζοφερή εικόνα σε ότι αφορά τους όρους ασφάλειας των μη μουσουλμάνων κατοίκων της Τουρκίας.
Μπορεί η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν να έχει εξαρθρώσει σε σημαντικό βαθμό τους παρακρατικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς, όμως με το «φούσκωμα» του θρησκευτικού συναισθήματος, δημιουργεί άλλες εστίες κινδύνου για τους μη μουσουλμάνους. Ιδιαίτερα δηλώσεις όπως αυτή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, ότι υπάρχει στην μουσουλμανική παράδοση το «δίκαιο του κατακτητή» να μετατρέπει τις εκκλησίες σε τζαμιά, δεν βοηθά καθόλου τους μουσουλμάνους να εμπεδώσουν την αντίληψη ότι οι πιστοί των άλλων θρησκειών, είναι ίσοι με αυτούς.

Γρηγόριος Κεσίσογλου