Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από το ιστολόγιο anatoliblog και την εφημερίδα Ανατολή, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στις διοικήσεις των τριών ομογενειακών βακουφίων, οι οποίες επιμόνως αρνούνται να κάνουν εκλογές.
Τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο 2012) έληξε η διορία που είχαν, κατά την δική τους ερμηνεία του νόμου, για προκήρυξη εκλογών. Παρά ταύτα δεν υπήρξε κάποια κίνηση εκ μέρους των διοικήσεων αυτών, οι οποίες πλέον και τυπικά είναι παράνομες.
Η Ομογένεια που από το 2006, με πρωτοπόρο την Κοινότητα Νεοχωρίου, προχώρησε στην δημοκρατική εκλογή και ανανέωση των επιτροπών 60 και πλέον ομογενειακών βακουφίων, δεν μπορούσε να μείνει θεατής σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό τα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Υποστήριξης των Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), υπέβαλαν στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων αίτημα για διορισμό εφορευτικής επιτροπής και διεξαγωγή εκλογών στα εν λόγω ιδρύματα (βακούφια).
Να σημειωθεί ότι περίπου πριν από ένα χρόνο, ορισμένες επιτροπές βακουφίων είχαν υποβάλλει παρόμοιο αίτημα για τα δύο από τα τρία ευαγή ιδρύματα. Σ’ εκείνη την αίτηση μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί κάποια απάντηση από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η εν λόγω κρατική αρχή, τώρα που και τυπικά είναι παράνομες οι διοικήσεις των επίμαχων βακουφίων.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΚΙ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κληρονομιά των προγόνων μας, με μοχλό το συλλογικό μας συμφέρον για χρηστή και διαφανή διαχείριση των κοινών μας υποθέσεων και κυρίως ως μέλη της Ρωμαίικης Κοινότητας και ως υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι σέβονται τους νόμους της, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Iδρυμάτων, κατέθεσαν, χθες, 11 Οκτωβρίου 2012, αίτηση στο Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Πόλη,  για την υπόθεση των τριών μας ιδρυμάτων που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών για ανανέωση των διοικητικών τους σωμάτων, ήτοι το Νοσοκομείο Βαλουκλή, την Κοινότητα Αγ. Θεοδώρων Βλάγκας και την Αγ. Κυριακή Κοντοσκαλίου.
Όπως όλη η ομογένεια γνωρίζει, ο εκλογικός κανονισμός του 2004 ο οποίος αντικαταστάθηκε έπειτα από τον Βακουφικό Νόμο του 2008, ορίζουν τη διεξαγωγή εκλογών ανά τέσσερα χρόνια για κάθε μειονοτικό ίδρυμα.
Με μεγάλη μας λύπη, όμως, διαπιστώνουμε ότι παρά τις δημόσιες εκκλήσεις της ομογένειας για άμεση προκήρυξη εκλογών στα εναπομείναντα 3 ιδρύματα μέσω:
1.
 Επιστολής έκκλησης, δημοσιευμένη στον ομόγλωσσο τύπο, το έτος 2009, η οποία είχε υπογραφεί από 50 μέλη της κοινότητας μας,
2.
 της δημόσιας επιστολής υποστήριξης από τους ομογενείς της διασποράς για το ίδιο θέμα, από τον Φεβρουάριο 2010, με 700 υπογραφές, και
3. 
της επιστολής εκ μέρους του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βαλουκλή, από τον Μάρτιο 2012, με την οποία συνιστούσαμε τη διεύρυνση των μελών της εφορείας από εφτά σε έντεκα με σκοπό την αρτιότερη διαχείριση του μεγαλύτερου ιδρύματος της κοινότητας καθώς και τη διεύρυνση της εκλογικής περιφέρειας σε όλο το νομό της Πόλης,

αλλά και παρά τη δημόσια  υπόσχεση, από 13 Οκτωβρίου 2006, των αναφερόμενων αυτών ιδρυμάτων μας για διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο 2008, δεν έχει επέλθει καμιά εξέλιξη στο φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά άμεσα όλη την ομογένεια.
Με την αίτησή μας αυτή, κάνουμε χρήση του έννομου δικαιώματός μας και ζητούμε βάσει του αρ.33 παρ.1 (a) του Κανονισμού του Βακουφικού Νόμου, τον διορισμό εκ μέρους της Διεύθυνσης Βακουφίων, μιας εφορευτικής επιτροπής απαρτιζόμενης από μέλη της κοινότητάς μας, η οποία θα κινήσει αμέσως τις διαδικασίες για άμεση εκτέλεση εκλογών σε διευρυμένη περιφέρεια στα ως άνω ιδρύματα, τα οποία από το 1991 δεν έχουν ανανεώσει με λαϊκή εντολή τα διοικητικά τους σώματα.
Με την πεποίθηση ότι μία δημοκρατική και διαφανή διαχείριση των κοινοτικών μας πραγμάτων είναι εφικτή και προς το συμφέρον μας, καλούμε όλους τους ομογενείς ψηφοφόρους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο νοικοκύρεμα και τη σωστή διαχείριση των περιουσιών που είναι ο μόνος εξοπλισμός που διαθέτουμε.
Να σημειωθεί, τελειώνοντας, ότι από τον Σεπτέμβρη 2012 και έπειτα οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη ή διοικητική απόφαση  των εν ενεργεία Διοικητικών Σωμάτων των τριών αυτών ιδρυμάτων θεωρείται άκυρη, καθώς οι διοικήσεις αυτές θα θεωρηθούν έκπτωτες.

Υπογράφοντες:

Παντελής Λάκης Βίγγας 
Αντώνης Παριζιάνος 
Αικατερίνη Πρόκου - Τουρκέρ 
Δημήτριος Ζώτος  
Πέτρος Μπαζγκάρλος 
Γιάννης Δεμιρτζίογλου 
Αναστασία Καπούνταγ 
Γιώργος Παπαλιάρης 
Ανδρέας Ρομπόπουλος 
Ρέα Καλφάογλου 
Απόστολος Πορίδης


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.