Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι. ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ

Συχνά, οι ομογενείς στην Πόλη, γίνονται δέκτες σχολίων και κριτικής, ότι δεν «ανοίγονται εύκολα» προς τους Ελλαδίτες που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Πόλη, ότι είναι μία «συντηρητική κοινωνία, κλειστή στις νέες συνθήκες» σε αντίθεση με τους Ελλαδίτες που συχνά αυτοπροσδιορίζονται ως πιο ανοικτοί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Πόλη.
Επίσης συχνά είναι και τα παράπονα των Ελλαδιτών, ότι δεν βρίσκουν από ομογενείς, την συμπαράσταση που ανέμεναν σε θέματα προσαρμογής, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.λ.π.
Παρόμοια σχόλια διατυπώνονται και στις σχέσεις των νέων ομογενών με νέους Ελλαδίτες. Μία εμφανής πολιτισμική διαφορά, δεν βοηθά στην δημιουργία στενών σχέσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Κι όμως το «δέσιμο» των δύο ομάδων θα επενεργούσε θετικά στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κοινότητα μας στην Πόλη.
Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι προβληματισμοί διατυπώνονται και από την πλευρά των ομογενών μας, στο θέμα της επικοινωνίας των Ελλαδιτών με την Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης.
Κατά την τελετή πίτας της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος «Ο Ταξιάρχης», στις 14 Ιανουαρίου 2012, ο διακεκριμένος Πολίτης ομογενής, εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο της Γεν. Διεύθυνσης Βακουφίων, κ. Παντελής (Λάκης) Βίγκας, στην ομιλία του (δημοσιεύτηκε όλη, στην εφημερίδα «Ανατολή») έθιξε αυτό το θέμα, λέγοντας:
«…Εμείς οι Ρωμιοί σεβόμαστε πάρα πολύ την ιστορία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα μας. Και αυτό είναι που μας κρατάει. Γιατί είναι μία ταυτότητα για την οποία είμαστε περήφανοι. Όμως πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι η ταυτότητα αυτή είναι άγνωστη εδώ στην Ελλάδα. Είναι άγνωστος ο ορισμός του Ρωμιού. Εμείς το πρόβλημα αυτό το ζούμε πιο έντονα, με τους νέους Ελλαδίτες που έρχονται στην Πόλη για να εγκατασταθούν. Όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να συμβιώσουν μαζί μας, διαπιστώνουμε ότι αυτή η έννοια του Ρωμιού, πολλές φορές τους είναι τελείως άγνωστη και χρειάζεται να εργαστούμε για να την γνωρίσουν…»
Ενώ παρακάτω σε άλλος σημείο της ομιλίας του είχε πει:
«…Το νέο μας στοίχημα συμπεριλαμβάνει επίσης και την διαμόρφωση μιας αντίληψης, στις σχέσεις μεταξύ ελλαδιτών νεοπολιτών - όπως τους αποκαλώ - και της κοινότητας. Εδώ υπάρχει ένα κενό και πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Το κενό στην αντίληψη αυτή, πολλές φορές στην Πόλη, το αισθανόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι εσείς. Εμείς έχουμε την εκκλησία ως κέντρο ζωής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για μας είναι το κέντρο της κοινοτικής μας ζωής. Στους εξ Ελλάδος αυτό φαίνεται λίγο παράξενο ή παράλογο. Αυτός είναι ένας τρόπος παιδείας, ένας τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη έτσι επιβιώσαμε. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Από αυτή τη διαφορά δημιουργείται πολλές φορές το κενό στην αντίληψη των σχέσεων μας. Εδώ πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερες προσπάθειες, όπως με πολιτιστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε…»
Όπως πληροφορούμαστε τώρα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι.), γίνεται μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το «κενό στην αντίληψη των σχέσεων». Παρακάτω δημοσιεύουμε την πρόσκληση του Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι., για εκδήλωση γνωριμίας με τους εξ Ελλάδος κατοίκους της Πόλης, με την ευχή ν’ αποδώσει η προσπάθεια.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε σε ένα κοκτέιλ γνωριμίας με τους εξ Ελλάδος φίλους μας που ζουν στην Πόλη, το οποίο διοργανώνεται εκ μέρους του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι.). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 στις 20:30, στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Σταυροδρομίου στην Αγία Τριάδα, Ταξίμ.
Η συνάντηση θα είναι μια αφορμή να γνωριστούμε από κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν, να βρούμε τόπους κοινής δράσης και να δηλώσουμε παρόν στηρίζοντας και καλωσορίζοντας τους ανθρώπους που αποτελούν και τους μελλοντικούς Πολίτες.
Σας περιμένουμε καθώς η συνάντηση αυτή είναι εξίσου σημαντική για όλους μας.
Δ/νση: Katip Mustafa Çelebi Mah. Meşelik Sokak No:11/A, Beyoğlu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.