Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ


Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου

Εξαιτίας ορισμένων προβλημάτων, δεν μπορέσαμε να ενημερώσουμε εδώ και πολύ καιρό το ιστολόγιο anatoliblog.
Το διάστημα αυτό, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις, στα θέματα που καλύπτει το ιστολόγιο. Κυρίως σε ό,τι αφορά την Πολίτικη Ρωμιοσύνη. Σε ορισμένα από αυτά θ’ αναφερθούμε με σχόλια μας, σε επόμενες αναρτήσεις.
Αυτό που εντυπωσιάζει και το οποίο αποτελεί το στίγμα της εποχής που διανύουμε, είναι το δίπολο που διαμορφώνεται. 
Όπου στον ένα πόλο βρίσκεται η αποκατάσταση μίας σειράς αδικιών και παραβιασμένων δικαιωμάτων της Ρωμέϊκης μειονότητας. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε την αποκατάσταση της βακουφικής ιδιότητας του Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας της Σχολής Γαλατά.
Στον άλλο πόλο, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: Θα μπορέσει η Ρωμέϊκη κοινότητα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με κοινωνικά κριτήρια την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται;
Για παράδειγμα, θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, για την αξιοποίηση των κλειστών σχολικών κτιρίων, με κοινωφελή σκοπό;
Για παράδειγμα, θα καταφέρει να προσαρμόσει το ομογενειακό εκπαιδευτικό σύστημα στις προκλήσεις της εποχής μας;
Και βέβαια, το πιο σημαντικό ίσως ερώτημα, τι λύσεις θα βρει στο οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα;
Σε αυτό, λοιπόν το δίπολο, από την μια έχουμε την αποκατάσταση δικαιωμάτων και από την άλλη την πρόκληση της διαχείρισης αυτών των δικαιωμάτων. Είναι γνωστό και από άλλες ανάλογες περιπτώσεις, ότι πολλές φορές η διαχείριση δικαιωμάτων είναι δυσκολότερη από την διεκδίκηση τους. Ήδη η χαοτική ασυνεννοησία και η απουσία συντονισμού, που φαίνεται να κυριαρχεί σε ορισμένους τομείς της κοινοτικής ζωής, της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου ανασυγκρότησης της κοινότητας.
Στον αντίποδα, μία χούφτα ομογενών πασχίζουν να συγκρατήσουν τις φυγόκεντρες τάσεις και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα της ανασυγκρότησης.
Εμείς από την πλευρά μας, μέσα από το ιστολόγιο anatoliblog, αλλά κυρίως από τις στήλες της εφημερίδας «Ανατολή», θα συνεχίσουμε στην ενημέρωση των αναγνωστών μας, με γνώμονα την ενίσχυση της κοινοτικής συσπείρωσης και ανασυγκρότησης.

Γρηγόρης Κεσίσογλου