Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Καβάλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε φραστική επίθεση από ένα άτομο. Το επεισόδιο συνέβη στην τελετή υποδοχής του Παναγιότατου, από τον δήμαρχο της πόλης και τις τοπικές αρχές.
Στην έναρξη της τελετής στην πλατεία της Καβάλας, μέσα από το πλήθος πετάχτηκε ένα άτομο μέσης ηλικίας - κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - και σε κοντινή απόσταση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, άρχισε να εκτοξεύει προσβλητικές εκφράσεις όπως «εξυπηρετείς τα συμφέροντα των Τούρκων», «είσαι πράκτορας των Τούρκων» κ.α.
Σε λιγότερο από ένα λεπτό, οι άντρες της ασφάλειας απομάκρυναν το άτομο αυτό, ενώ κατά την διάρκεια της φραστικής επίθεσης ο Παναγιότατος με ηρεμία άκουγε τον επιτιθέμενο, στον οποίο μάλιστα είπε «σ’ ευχαριστώ πολύ» προκαλώντας εντύπωση για την καρτερικότητα του σε όσους τον άκουσαν.
Να σημειώσουμε ότι και στο παρελθόν, άτομα προσκείμενα σε ακραίους κύκλους θρησκοληψίας, έχουν διαμαρτυρηθεί ποικιλοτρόπως στην παρουσία του Οικ. Πατριάρχη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει κυρίως το περιεχόμενο των εκφράσεων που χρησιμοποίησε ο δράστης της φραστικής επίθεσης. Οι αναφορές του δεν σχετίζονται με εκκλησιαστικά ζητήματα, αλλά ταυτίζονται με τις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης από ελλαδικούς εθνικιστικούς κύκλους.
Η παρουσίαση του Παναγιότατου ως «αξιωματικού του Τουρκικού στρατού», ως «δούρειου ίππου» της Τουρκίας για την ένταξη της στην Ε.Ε. και άλλες κατάπτυστες κατηγορίες που εκτοξεύονται από αυτούς τους κύκλους, οδηγούν σε φραστικές επιθέσεις, όπως αυτή που έγινε στην Καβάλα.
Στον μύλο αυτών των ανεγκέφαλων εθνικιστικών κύκλων ρίχνουν νερό και όσοι συστηματικά προωθούν την άποψη, ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη, η ύπαρξη της Ομογένειας στην Πόλη, επιβαρύνουν την θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Στην Ελλάδα, είναι σύνηθες ν’ ασκείται ισοπεδωτική κριτική κατά πάντων. Θα ήταν μάλλον υπεραισιόδοξο αν ελπίζαμε ότι θα έμενε στο απυρόβλητο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σε άλλο άρθρο που δημοσιεύουμε στον ιστότοπο μας, αναφερόμαστε διεξοδικά στην προσπάθεια εμπλοκής του Παναγιότατου και της Πολίτικης Ρωμηοσύνης στις ελληνο-τουρκικές διαφορές. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν θα προσφέρουν καμία θετική υπηρεσία στον οικουμενικό Ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.