Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΥΜΑ ΙΦΤΑΡ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΥΑΓΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ BULENT ARINC

Στις 25 Αυγούστου 2010, τα 161 μειονοτικά βακούφια (μειονοτικά ευαγή ιδρύματα και θρησκευτικές κοινότητες) της Τουρκίας, παρέθεσαν γεύμα Ιφτάρ, στον Υπουργό Επικρατείας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για τα βακούφια, κ. Μπουλέντ Αρίντς. Το γεύμα δόθηκε στο αρχοντικό Εσμά Σουλτάν, στο Μεσοχώρι του Βοσπόρου.
Να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων «Ραμαζάν», στο τέλος της ημέρας διακόπτεται η ολοήμερη νηστεία με το γεύμα «ιφτάρ». Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία παράδοση, όπου το τελετουργικό γεύμα «ιφτάρ» έπαψε να είναι ένα οικογενειακό τραπέζι και συχνά αξιοποιείται για συναθροίσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό και μη μουσουλμανικοί φορείς παραθέτουν γεύματα «ιφτάρ» σε μουσουλμάνους συντοπίτες τους.
Στο συγκεκριμένο γεύμα «Ιφτάρ» εκτός από τον κ. Αρίντς, συμμετείχαν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο παρευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος των µειονοτικών βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Βακουφίων κ. Λάκης Βίγκας, στον χαιρετισμό του προς τους προσκεκλημένους μεταξύ άλλων είπε:
«…Τα δημοκρατικά ανοίγματα και οι βελτιώσεις των τελευταίων ετών βρήκαν απήχηση και στα ιδρύματά μας, η αποφασιστικότητα δε που παρατηρείται για την υλοποίησή τους, σε σύγκριση με το παρελθόν, αποτελεί κατοχύρωση για το μέλλον… Επιθυμούμε εγκάρδια να επιταχυνθούν έτι περαιτέρω οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και η αποδοτικότητά τους και να εδραιωθεί η υπεροχή του Δικαίου».
Ο κ. Βίγκας αναφέρθηκε και στην Εγκύκλιο του Πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14 Μαΐου 2010, η οποία δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους κρατικούς λειτουργούς για την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της ισότητος ενώπιον του Νόμου όλων των πολιτών, μουσουλμάνων και μη, και την μη παρεμπόδιση των μελών των μειονοτήτων κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους, τονίζοντας τα εξής:

«…Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι πρωθυπουργικές οδηγίες στην πράξη δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «τα προβλήματά μας εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαιτέρως στούς τομείς των περιουσιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «…Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι στη διάρκεια του παρελθόντος οι Κοινότητές μας διήλθαν εξαιρετικά δύσκολες περιόδους. Μέχρι και σήμερα, όμως, καλλιεργείται το κλίμα της φθοράς του παρελθόντος, για τον λόγο αυτό τα μέλη των Κοινοτήτων μας δεν αισθάνονται όσο θα έπρεπε ελεύθεροι και αποφεύγουν την συμμετοχή στις κοινοτικές υποθέσεις. Αυτή η κατάσταση μας υποχρέωνε να τηρούμε διαρκώς στάση επιφύλαξης και περίσκεψης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η φυσιολογική εξέλιξή μας στα πλαίσια της κοινωνίας που ζούμε».
Στη συνέχεια ο ομιλητής εξέφρασε την υποστήριξη των Μειονοτήτων στα ανοίγματα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση: «…Υποστηρίζουμε τα ανοίγματα της χώρας με αποφασιστικότητα. Θέλουμε να δούμε την κοινωνία μας ανοιχτή και συμμετοχική. Θέλουμε να έχουμε δημιουργική συμμετοχή, δικαιωματικά και αυτονόητα, ως πολίτες αυτής της χώρας».
Στην πολύ ενδιαφέρουσα αντιφώνηση του κ. Αρίντς, θ’ αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.