Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Παρακάτω δημοσιεύουμε την προσφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τον κ. Πέτρο Μπαζκάρλο, εκ μέρους της Κοινότητας Βαφεοχωρίου.
Η προσφώνηση, συνεχίζοντας μια παράδοση των ελληνικών κοινοτήτων και ιδρυμάτων της Πόλης, περιλαμβάνει στοιχεία διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης, της κοινοτικής περιουσίας, τα οποία παρουσιάζονται προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που τιμά με την παρουσία του την εορτάζουσα κοινότητα.

Αυτός ο συνοπτικός απολογισμός έργου είναι μία χρήσιμη παράδοση. Όπως επίσης θα είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα η καθιέρωση του θεσμού των συνελεύσεων των ενοριτών, για εκτενέστερη παρουσίαση των διοικητικών και οικονομικών στοιχείων της κάθε κοινότητας και ιδρύματος της Ομογένειας.
Η διαφάνεια, είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής των κακόβουλων ή μη διαδόσεων, που αφορούν την διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας.


Παναγιώτατε Δέσποτα,

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες,
Αγαπητοί και εκλεκτοί συνεορταστές της Κοινότητός μας, ομογενείς συμπολίτες και επισκέπτες του εξωτερικού,


Η σημερινή μεγάλη εορτή της πίστης μας συνδέεται άμεσα με τον Ναό της Κοινότητάς μας, που πανηγυρίζει και τιμά κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου την γνωστή σε όλους Ευαγγελίστρια του γραφικού Βαφεοχωρίου του ξακουστού Βοσπόρου, το οποίο σεμνύνεται καί καυχάται για τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα, που προσέφερε στην κοινωνία, όπως π.χ. ο αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄.
Και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου μας, κατά την πανήγυρή της αυξάνει τη χαρά μας και προσθέτει σε όλους μας πολλές πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πάνω στις επάλξεις, "ποτέ από το χρέος μη κινούντες", κατά τον ποιητή.
Η Εκκλησιαστική μας Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στην εντολή της Ομογενείας μας, η οποία μας δόθηκε πρίν από 3 χρόνια, συνεχίζει να ασχολείται με την συντήρηση τής πατρογονικής μας κληρονομιάς και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ορισμένες αποφάσεις της, οι οποίες αποβλέπουν στην καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της.
Στον τομέα της συντηρήσεως:
α) πρόκειται, στό αμέσως προσεχές διάστημα, να αρχίσει η ανακαίνιση ενός τριόροφου αρχοντικού ξύλινου κτηρίου, της οποίας αναμένεται η άδεια και
β) τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελλα κατά μήκος του τοίχου του Κοιμητηρίου της Κοινότητάς μας, για λόγους ασφαλείας.
Στόν οικονομικό τομέα, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 10%.
Η σύγχρονη εποχή σε συνδυασμό με τις ταχύτατες εξελίξεις που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό επίπεδο αναφορικά με την μορφή που λαμβάνουν σήμερα οι σχέσεις πολιτών και κράτους, επιτάσσουν μια πιο ευρεία θεώρηση των δυνατοτήτων μας, ως κοινότητας. Εμείς, οι εκλεγμένοι επίτροποι, εργαζόμαστε από τούτες τις θέσεις ώστε να καλλιεργήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη στα μέλη της κοινότητάς μας, αλλά και να προωθήσουμε έμπρακτα το άνοιγμα αυτό της ομογένειας καταρχάς προς την ντόπια κοινωνία, αλλά βεβαίως και τη συμπόρευσή της με τα σύγχρονα δεδομένα και μεγέθη.
Ιδιαιτέρως, όμως θα ήθελα να αναφερθώ στις πολύ θετικές προσπάθειες συλλογικής συνεργασίες μεταξύ των εκπρόσωπων των ιδρυμάτων μας και των επιμέρους συλλόγων μας. Τα επιτυχημένα εγχειρήματα συλλογικής συνεργασίας που έχουν πραγματοποιηθή το τελευταίο διάστημα σηματοδοτούν την νέα εποχή, στην οποία έχει εισέλθει συνολικά η κοινότητα μας. Η στενότερη συνεργασία και το συλλογικό αίσθημα που εκφράζεται μέσα από αυτές τις κοινές διαδικασίες υποστηρίζουν το έργο όλων μας και του καθενός ξεχωριστά. Είναι βέβαιο ότι η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, τις οποίες επιδιώκουμε όλοι μας, ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στην κοινότητα, θέτοντας γερές βάσεις για το μέλλον.
Εξίσου, άξια προσοχής είναι και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κοινότητά μας σε δημόσιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια με την οποία πλέον επιλέγουμε να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας, εκδηλώνοντας την παρουσία μας ποικιλοτρόπως και μέσω διαφόρων δημοσίων φορέων. Δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα δρώμενα αυτής της Πόλης, μέσω παρεμβάσεων τους και συμμετέχοντας στην κοινωνία των πολιτών, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια δυναμική κοινότητα η οποία έχει λόγο και παίρνει θέση σε όσα συμβαίνουν. Άλλωστε, σε μια κοινωνία που αλλάζει οφείλουμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, χαράσσοντας μια νέα πορεία.

Παναγιώτατε,
Τελειώνοντας, επικαλούμαστε τις ευχές και τις ευλογίες Σας και Σας παρακαλούμε να δεχθείτε την έκφραση του απεριορίστου σεβασμού και της απόλυτης αφοσίωσής μας, στο σεπτό πρόσωπό Σας και στον Οικουμενικό Θρόνο, καθώς αποτελείτε όχι μόνο το κέντρο της Ορθοδοξίας, αλλά και το κέντρο της ομογενείας μας.
Χρόνια Σας πολλά, Παναγιώτατε!