Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΤΟΛΗΣ»


Στο τελευταίο τεύχος της «Ανατολής» δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο «ΡΩΜΑΙΪΚΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Αύξηση στα κρούσματα παρασπονδιών».

Το άρθρο αναφέρεται, σε περιπτώσεις διαχείρισης της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας στη Κωνσταντινούπολη, με τρόπο αδιαφανή και χωρίς κοινωνικό έλεγχο.
Η δημοσίευση του άρθρου με τις συγκεκριμένες αναφορές κρίθηκε αναγκαία, τόσο για την ενημέρωση της κοινή γνώμης, όσο και για να επισημανθεί η αναγκαιότητα να μπει ένα φρένο στο κατήφορο, της εν κρυπτώ διαχείρισης κοινοτικής περιουσίας.
Το άρθρο αναφερόταν -εκτός των άλλων- και στη Κοινότητα Βεβεκίου, η διοίκηση της οποίας απέκρυψε από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) την προσπάθεια της να πωλήσει μεγάλης αξίας κοινοτικό ακίνητο.
Να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΚΙ, είναι ο κατ εξοχήν αρμόδιος θεσμός της Ομογένειας στη Πόλη, τον οποίο θα πρέπει να ενημερώνουν οι Ρωμαίικες κοινότητες (βακούφια) για τις ενέργειες τους που αφορούν κοινοτικά ακίνητα. Κι αυτό διότι, ο ΣΥΡΚΙ απαρτίζεται από ομογενείς που προέρχονται από διάφορες κοινότητες. Αυτή η πολυφωνική εκπροσώπηση αποτρέπει την απόκρυψη παρασπονδίων, που θα ήταν πολύ πιθανή στη περίπτωση την οποία η ενημέρωση περιοριζόταν μόνο σε δύο – τρία πρόσωπα.

Λίγο μετά την έκδοση της «Ανατολής», η κοινότητα Βεβεκίου δημοσίευσε εκτενέστατη ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά απολογείται, σε όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Η ανακοίνωση της Κοινότητας Βεβεκίου, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό της, επιβεβαιώνει σημείο προς σημείο το δημοσίευμα μας. Και μόνο το γεγονός, ότι η Κοινότητα αναγκάστηκε (με εκτενέστατη ανακοίνωση) να ενημερώσει την κοινή γνώμη της Ομογένειας, μετά από το δημοσίευμα μας, αποδεικνύει ότι η εφημερίδα επέτυχε τον σκοπό του ελέγχου όσων ασκούν εξουσία επί της κοινοτικής περιουσίας.
Στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής» θα δημοσιεύσουμε έγγραφο στοιχείο που διαψεύδει την ανακοίνωση της Κοινότητας Βεβεκίου, η οποία άλλωστε υποπίπτει σε αντιφάσεις.
Όμως το πρόβλημα της αδιαφανούς διαχείρισης δεν αφορά μόνο την Κοινότητα Βεβεκίου. Είναι ένα γενικότερο φαινόμενο. Η διαφάνεια και ο έλεγχος όσων διαχειρίζονται κοινή (κοινοτική) περιουσία, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας μιας κοινωνίας. Η αδιαφάνεια και η επακόλουθη υφέρπουσα φημολογία είναι που φθείρει τους θεσμούς και την συνοχή της κοινωνίας.
Γι’ αυτό η «Ανατολή» θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου στη κοινοτική περιουσία της Πολίτικης Ομογένειας και όχι μόνο αυτής.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr