Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ TURKCELL



 Δεξιά το επιβλητικό κτίριο της Ζαππείου Σχολής, απο χάρτη της Google

Η ομιλία του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, κατά τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης "Turkcell: Η Τέχνη στην Επικοινωνία", στη Θεσσαλονίκη, έβγαλε μια σημαντική είδηση.

Ο κ. Βίγκας ανακοίνωσε ότι η Turkcell, μετά την γενναία χορηγία στα ομογενειακά σχολεία της Ίμβρου, πρόκειται να χορηγήσει το ποσό των 2.100.000 Λιρών Τουρκίας  (περίπου 300.000  Ευρώ με την σημερινή ισοτιμία) γα την επισκευή και ανακαίνιση της πρόσοψης του Ζαππείου.
Να σημειωθεί ότι η ιστορική Ζάππειος Σχολή, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο Σταυροδρόμι με τον επιβλητικό οικοδομικό της όγκο, παρά τις κατά καιρούς ανακαινιστικές παρεμβάσεις, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στο κτιριακό της σώμα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η αποκόλληση και πτώση μελών της προσόψεως στο δρόμο. Εδώ και μερικά χρόνια, με παρέμβαση και  της Δημαρχίας, έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά παραπετάσματα, για να αποφευχθούν επικίνδυνοι τραυματισμοί.
Επίσης με τον καθαρισμό της προσόψεως, που αναμένεται να γίνει με το ποσό της χορηγίας, το εμβληματικό κτίριο που σήμερα παρουσιάζει μια καταθλιπτική και μουντή εικόνα, θα επανακτήσει την παλιά του λάμψη κα αίγλη.
Μετά από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη αναμένονται ανακοινώσεις ή δηλώσεις τόσο από την Εφορεία όσο και από τον (κατά τον νόμο) Ιδρυτή της Σχολής, που θεσμικά είναι οι διαχειριστές της Σχολής.
Για τις εξελίξεις στο θέμα θα αναφερθούμε στο προσεχές τεύχος της “Ανατολής”.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



Ομιλία Λάκη Βίγκα στην Έκθεση "Turkcell: Η Τέχνη στην Επικοινωνία"

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ.κ. Βαρθολομαίε,
Σεβασμιώτατοι,
Εξοχώτατοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κ. Γενικέ Πρόξενε της Τουρκικής Δημοκρατίας,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,
Αξιότιμε εκπρόσωπε της Turkcell,

Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου έχω την τιμή να σας καλωσορίσω στη διαπολιτισμική εικαστική έκθεση η οποία φέρνει κοντά την Τέχνη με την Επικοινωνία, διά μέσου των έργων πολλών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία, με στόχο  να τιμήσουμε τη γνωστή εταιρεία Turkcell, για την αξιέπαινη συμβολή της στις προσπάθειες και στον αγώνα για την επαναλειτουργία των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στην Ίμβρο.

Το 2010 αρχίσαμε τις πρώτες προσπάθειες να αναστήσουμε την εκπαίδευση στην Ίμβρο, έπειτα από μισό αιώνα σιωπής, και τρία χρόνια αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, εγκαινιάσαμε το Δημοτικό σχολείο Αγ. Θεοδώρων.
Το 2015 ξεκίνησε η λειτουργία ελληνικού Γυμνασίου και για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού λειτούργησε το Λύκειο.
Το Μάιο του 2017 έγιναν τα εγκαίνια των αθλητικών, πολιτιστικών και τεχνολογικών εγκαταστάσεων, τα οποία χορηγήθηκαν γενναιόδωρα από την Turkcell, μαζί με 35 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δόθηκαν σε όλους τους μαθητές.

Στις 18 του μήνα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς την χορηγό-εταιρεία, ξεκίνησε το ταξίδι αυτής της έκθεσης από την Αθήνα, όπου μας τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, κ. Γαβρόγλου.
Μία έκθεση μέσω της οποίας φάνηκε εναργέστερα η δύναμη της εποικοδομητικής συνεργασίας των παραγόντων του πολιτισμού και της παιδείας με βάση
την ιστορική παρουσία της εκπαίδευσης στο νησί της Ίμβρου. Και για αυτόν τον λόγο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών Αθηναίων. Ευελπιστούμε, βέβαια, ότι και η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί με την ίδια θέρμη αυτήν την εκδήλωση
Παράλληλα, χρειάζεται κι εμπράκτως να συμπαρασταθούμε στον αγώνα και την αποφασιστικότητα των Ιμβρίων, που αγωνίζονται για το μέλλον και την παρουσία τους στην πατρογονική τους εστία. Ένας αγώνας, φυσικά, που περνάει πρώτα μέσα από την ύπαρξη δομών εκπαίδευσης, και ήδη αποδίδει καρπούς. 47 μαθητές αριθμούν τα σχολεία μας στο νησί ενώ ήδη 10 απόφοιτοί μας συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οικογένειες τους ξανακάνουν μόνιμο τόπο διαμονής την Ίμβρο.
Παρόλα αυτά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό ακριβώς επιδιώκουμε με αυτήν την έκθεση. Να χτίσουμε διαύλους επικοινωνίας κι αλληλοκατανόησης για την υπέρβαση τέτοιων δυσκολιών. Αυτό ακριβώς που κάνουμε σήμερα εδώ, στον φιλόξενο χώρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ).

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πρώτο και σημαντικότερο εκφραστή του Ιμβριακού Ζητήματος, που εγκαινίασε κι ευλόγησε με την  υψηλή παρουσία Του την παρούσα έκθεση.

Τον πρόεδρο της Ε.Μ.Σ., κ. Βασίλειο Παππά, καθώς κι όλο το Δ.Σ., ευχαριστώ θερμώς που διέθεσαν την αίθουσα, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η Εταιρεία πρωτοστατεί στην ανάδειξη εκδηλώσεων στους τομείς των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Τους σημαντικούς πυλώνες του εγχειρήματος, δηλαδή τους δραστήριους και δυναμικούς Συλλόγους Ιμβρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ιδιαιτέρως δε τον αγαπητό και δραστήριο πρόεδρο Παύλο Σταματίδη, ευχαριστώ και συγχαίρω για τη δράση τους.

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον φιλόξενο και γενναιόδωρο μητροπολίτη  Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, και όλους τους συνεργάτες του με πρώτη την κ. Μαρία Χαραλαμπίδου για όσα προσφέρουν στην ομογένεια της Πόλης και της Ίμβρου. Επίσης, τον κ. Λάζαρο Κιριζόγλου, πρόεδρο Περιφερικής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για το σημαντικό ποσό που προσέφεραν ως Ένωση και ανακούφισαν τις λειτουργικές ανάγκες των εκπαιδευτηρίων μας το περασμένο έτος.
Τον κ. Πεταλίδη και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. 

Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, την εταιρεία Turkcell και τον CEO κ.
Kaan Terzioğlu για τη συμβολή τους στην αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών μειονοτικών εκπαιδευτηρίων της Ίμβρου αλλά και την προσωπική τους παρουσία σε όλο αυτό το εικαστικό ταξίδι μέσω της Διαπολιτισμικής Έκθεσης. Και να σας αναγγείλω με πολύ χαρά ότι μας κοινοποίησαν ότι θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση κι αναπαλαίωση των εξωτερικών προσόψεων του ιστορικού πενταώροφου κτηρίου του Ζαππείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη προσφέροντας το ποσό των 2.100.000 λιρών Τουρκίας. Σας ευχαριστώ όλες κι όλους που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας.

Λάκης Βίγκας

Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2018


 Αριστερά ο κ. Βίγκας, στην έκθεση όπου ανακοίνωσε την νέα χορηγία της Turkcell


Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2018 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr