Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΝ»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον Κατανυκτικό Εσπερινό στην Παναγία του Πέραν (3/4/2013) αναφέρθηκε με κατηγορηματικό τρόπο, στις ελάχιστες περιπτώσεις κοινοτικών παραγόντων της ομογένειας, που αρνούνται να κάνουν εκλογές. Αντιγράφουμε από την ανταπόκριση του κ. Νίκου Μαγγίνα στο ιστολόγιο Φως Φαναρίου ( http://fanarion.blogspot.gr/2013/04/o.html ):
…Στη δεξίωση που ακολούθησε στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών πεπραγμένων της Κοινότητας μίλησε επαινετικά για τις πρωτοβουλίες της Εφοροεπιτροπής αναφορικά με τα έργα και τις δραστηριότητες που επιτελούν και που φανερώνουν χρηστή διαχείρηση της ακίνητης περιουσίας σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "συμβαίνει, δυστυχώς, να θεωρούν κοινοτάρχες μας σαν προσωπική τους κληρονομιά και περιουσία αυτά τα οποία ανήκουν σε όλη την ομογένεια.... Επί τη ευκαιρία εκφράζω και πάλι την αποδοκιμασία μου για τις ελάχιστες, ευτυχώς περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει λογαριασμός προς την Ομογένεια, δεν υπάρχει χρηστή διαχείρισις διότι εάν υπήρχε, δεν θα είχαν οι ενδιαφερόμενοι, οι περί ων ο λόγος, καμιά δυσκολία να δώσουν λογαριασμόν εις την Ομογένειαν. Όταν δεν δίνουν λογαριασμόν και εννοούν να κάθονται στις καρέκλες αυτές επ΄ αόριστο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η κοινή λογική αυτό λέγει.."

Η αναφορά του Παναγιότατου στο θέμα των κοινοταρχών που δεν κάνουν εκλογές, γίνεται λίγες μέρες μετά την νομική ενέργεια της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση) κατά της διοίκησης των Νοσοκομείων Βαλουκλή, για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος στην Ελλάδα.
Επειδή ενδεχομένως οι κοινοτικοί παράγοντες που παρατύπως δεν κάνουν εκλογές, να κρυφτούν τώρα πίσω από την αυθαίρετη ενέργεια της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, να παγώσει τις εκλογές στα μειονοτικά ιδρύματα, ενόψει της κατάρτισης νέου κανονισμού εκλογών, να υπενθυμίσουμε το εξής: Οι συγκεκριμένες διοικήσεις είναι έκπτωτες εδώ και χρόνια, αφού έληξε η θητεία τους, όχι μία αλλά δύο φορές, ακόμη και με την δική τους ερμηνεία του νόμου. Την πρώτη φορά έληξε το 2008, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την καθιέρωση του εκλογικού κανονισμού και ενώ είχαν δεσμευτεί ενώπιον της ομογένειας  (με ανακοινώσεις στον ομογενειακό τύπο) ότι πρόκειται να κάνουν εκλογές με την λήξη της θητείας τους.
Τότε έσπευσε στην βοήθεια τους η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, που θέσπισε νέο εκλογικό κανονισμό το 2008. Ο νέος κανονισμός αυθαίρετα ερμηνεύτηκε ως παράταση της θητείας τους για άλλα τέσσερα χρόνια. Το 2012 έληξε η δεύτερη τετραετή θητεία τους και πάλι δεν προκήρυξαν εκλογές.
Τελικά, οι διοικήσεις αυτές επωφελούμενες από τα πολιτικά παιχνίδια των κρατικών αρχών, παραμένουν στα πηδάλια των ομογενειακών διοικήσεων από το 1991..!
Μπορεί ο αριθμός αυτών των διοικήσεων να είναι πολύ μικρός, όμως η άρνηση της συμμόρφωσης τους με την δημοκρατική επιταγή των εκλογών, παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης. Διότι όπως πολύ ορθά παρατηρεί ο Παναγιότατος, οι διοικήσεις αυτές «κάθονται στις καρέκλες αυτές επ΄ αόριστο χρονικό διάστημα» με την ανοχή των κρατικών αρχών κι έτσι στερούν από την Ομογένεια το δικαίωμα της ''διεύθυνσης των μη μουσουλμανικών μειονοτικών καθιδρυμάτων από τις ίδιες τις μειονότητες''.

Γρηγόρης Κεσίσογλου 

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225