Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Tη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ» που θα λάβει χώρα στην  Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου  2013, το οποίο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο  και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 


Στο μαθητικό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν  εισηγήσεις, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα και θα παρουσιαστούν εικαστικές συνθέσεις, video και εγκαταστάσεις  για τις θεματικές ενότητες: Καβάφης και Αρχαίος Κόσμος, Καβάφης και Ελληνιστικοί  Χρόνοι, Καβάφης και Βυζάντιο, Καβάφης και Πόλη, Ιστορία, πολιτική και παράσταση στο έργο του Καβάφη, Η ιστορική αίσθηση στο έργο του Καβάφη, Η ποιητική του Καβάφη, Καβάφης και γλώσσα, Έρωτας και ομορφιά στην ποίηση του Καβάφη, Ο Καβάφης σήμερα.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισκέψεις σε χώρους που έζησε ο ποιητής και αναφέρονται στο έργο του (Νιχώρι, Θεραπειά) καθώς και έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Η Πόλη του Κ. Π. Καβάφη», της εικαστικού Ελευθερίας Στόικου και συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα για το «Σήμερα και το αύριο του Καβάφη».
Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Μάινας, Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και Ediz Hun.
Μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη θα τραγουδήσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 13 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές.
Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου είναι:
Μάρθα Βασιλειάδη, λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Γκανάς, ποιητής, Άρης Δαβαράκης, στιχουργός-δημοσιογράφος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής - κριτικός, Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος, Σόνια Ιλίνσκαγια, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Δημήτρης Καργιώτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Ερατοσθένης Καψωμένος,  ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, David Connolly, καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος - συγγραφέας, Σταματία Λαουμτζή, δρ. φιλολογίας, Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΠΙ, Γιώργος Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Πάσχος, ποιητής, Μιχάλης Πιερής, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, μουσικός-συνθέτρια, Ιφιγένεια Τριάντου, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΠΙ, Γεωργία Φαρίνου - Μαλαματάρη, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Diana Haas, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής, Ασπασία Χασιώτη, δρ. φιλολογίας, Μαρία Χατζηγιακουμή, δρ. φιλολογίας.