Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ»



Του Δημήτρη Π. Τόλιου

Μια σπουδαία βραδιά για τα «Δικαιώματα Ελληνορθόδοξης Μειονότητας Ίμβρου και Τενέδου» διοργανώθηκε την 30.1.2013 από την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης, στα πλαίσια εορτασμού των 85 ετών από την ίδρυσή  της (1927 – 2012), στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης.
Με τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από τη δραστηριοποίηση των Ιμβρίων και Τενεδίων στον κοινωνικό διάλογο που σηματοδότησε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η υψηλή προτεραιότητα που δίνει για ένατη συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Προόδου του 2012 για την Τουρκία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου αλλά και το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντίστοιχη έκθεσή του, που υιοθετήθηκε την 19-3-2013 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. 
Οι δυσκολίες πρόσβασης των Ιμβρίων στην εκπαίδευση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την  κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, παραμένουν ως ορόσημο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα πολιτικά κριτήρια ένταξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το Ψήφισμα 1625/2008 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ίμβρο και την Τένεδο παραμένει ανεφάρμοστο, καθώς και στην αδυναμία των Ελλήνων υπηκόων να κατοχυρώσουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα να απολεσθούν και οι τελευταίες εναπομείνασες ελληνικές ιδιοκτησίες στο νησί.
Πέρα όμως από τα πολιτικά όργανα των διεθνών οργανισμών, η Ελληνορθόδοξη Μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου διεκδικεί τα δικαιώματά της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και τη χαμένη της θέση στην Τουρκία του σήμερα, όπου η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, και μεταξύ αυτών και της ελληνικής, βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκαν μετά λόγου γνώσεως τρεις διακεκριμένοι ομιλητές: ο Πάρις Ασανάκης, δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του Ιμβριακού συντονιστικού οργάνου· ο Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας στη Νομική Σχολή Θράκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου· και ο Λάκης Βίγκας, εκλεγμένος εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (VGM).
Παρών και ο Τούρκος πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε σχετική δημόσια ερώτηση του υποφαινόμενου για το άνοιγμα του σχολείου στην Ιμβρο είπε «καλοδεχούμενο». 
Ο Γιώργος Ξυνός, ιατρός - λογοτέχνης και τέως πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης σημειώνει στο blog της Ένωσης, συμπληρωματικά σε όσα είπε χθες στην παρέμβαση του: «έγινε μια λεπτομερής παρουσίαση και ανάλυση του τρόπου διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Τουρκίας και των επιτυχών αποτελεσμάτων, εν αναφορά των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και των μετασχηματιστών στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Από την συζήτηση έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφοροι δρόμοι για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και ειδικότερα της νομής και κατοχής της πατρικής κληρονομιάς. Παράλληλα όμως αναδύθηκε το πρόβλημα της ανεπαρκούς πληροφόρησης για τον τρόπο που κατά την περίπτωση του καθενός είναι δυνατή η λύση των εκάστοτε προβλημάτων και επιδίωξη του σκοπού». 
Πέρα απ’ όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση θα ήθελα να υπογραμμίσω τις παρακάτω σκέψεις. Η πύκνωση της παρουσίας των Ιμβρίων στην Ίμβρο, όχι στην Ίμβρο του Αυγούστου αλλά στην Ίμβρο της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής παρέμβασης, με εταιρείες, καινοτόμα προγράμματα, λ.χ. αλιείας, κτηνοτροφίας (γάλα, τυρί, τυποποίηση) μεταποίησης, από τολμηρούς Ίμβριους και Ελλαδίτες που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα με ελπίδες, θα είναι το ασφαλές όχημα ανάπτυξης και διασφάλισης των δικαιωμάτων της κοινότητας στο νησί. Η επιχειρηματική – οικονομική παρουσία θα φέρει επενδύσεις και θα κατοχυρώσει ακίνητα και αξίες. Η ημερίδα ήταν σπουδαία αρχή και πρέπει η Ιμβριακή Ένωση να επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Η οικονομική συγκυρία ευνοεί και η Τουρκία δεν θα φέρει πρόσκομμα στην ανάπτυξη αυτή. Είναι και η σφοδρή επιθυμία και η στόχευση των Ρωμιών παροικούντων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι διατίθενται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.