Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…»


Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) σχετικά με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη κ. Νικόλαο Ματθιουδάκη.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Οι.Ομ.Κω. κατέβαλε προσπάθειες για την ίδρυση ενός συντονιστικού φορέα για εκπαιδευτικά θέματα της ομογένειας, όμως μέχρι σήμερα αυτές δεν απέδωσαν. Κατά την εκτίμηση μας, δεν απέδωσαν επειδή κάποιοι στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλης δεν ήθελαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Όμως το Υπ. Παιδείας της Ελλάδας, το οποίο με διακρατικές συμφωνίες έχει αναλάβει κάποιες ευθύνες για την ομογενειακή εκπαίδευση της Πόλης, τι έπραξε μέχρι σήμερα σε αυτό τον τομέα; Δυστυχώς τίποτα ουσιαστικό. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει την φήμη αποτελεσματικού δημόσιου λειτουργού τι πρόκειται να κάνει;
Εάν οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι μόνο με αλλαγές στην λειτουργία των σχολείων και χωρίς ένα επιστημονικό πρόγραμμα βελτίωσης της ομογενειακής παιδείας θα επιτύχουν κάτι, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά στην Ομογένεια της Πόλης.

Αναμένουμε και θα επανέλθουμε.

Παρακάτω η ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω.

«Ανατολή»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τους εμπλεκόμενους φορείς στην  

Αναμόρφωση  της Ομογενειακής Παιδείας

(15/2/2013)

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω ενημερώθηκε για τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον αξιότιμο Γενικό Πρόξενο κύριο Νικόλαο Ματθιουδάκη την 10/1/2013 για την αναμόρφωση της Ομογενειακής Παιδείας. Με τα ερείσματα που δίνουν στην Οι.Ομ.Κω  οι καταστατικές της αρχές και οι  πολύπλευρες υποστηρικτές της ενέργειες από την ίδρυση της (2006) υπέρ της Ομογενειακής Παιδείας, το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω  θεωρεί καθήκον να δηλώσει ότι η προσπάθεια της αναβάθμισης της Παιδείας απαιτεί επίμονες και συνεχείς  προσπάθειες με βάση ένα μακρόπνοο σχεδιασμό ο οποίος έχει μελετηθεί επιστημονικά σε σημαντικό βαθμό. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης ελληνικής παιδείας απαιτεί υποστηρικτικές ενέργειες προς όλες τις βαθμίδες  της Ομογενειακής Εκπαίδευσης, αρχίζοντας από την προσχολική αγωγή που είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του  προβλήματος  της περιορισμένης ελληνομάθειας. Η επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων, απαιτεί την αντιμετώπιση των επιμέρους εκκρεμοτήτων υπό τον συντονισμό ενός εποπτικού φορέα. Η Οι.Ομ.Κω έχει προσπαθήσει την σύσταση ενός συντονιστικού φορέα της Ομογενειακής Παιδείας εδώ και τρία χρόνια με πολλαπλές ενέργειες και προς πάσα κατεύθυνση,  χωρίς να καταστεί αυτό δυνατό.  Τέλος,  το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω επιθυμεί να δηλώσει  ότι δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση το κλείσιμο σχολείων ενώ εκκρεμεί η λήψη μέτρων ορθολογισμού των διατιθέμενων πόρων για την παιδεία και την βέλτιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού ανθρώπινου δυναμικού.  Η Οι.Ομ.Κω θα συνεχίσει με αυξανόμενο ρυθμό τις υποστηρικτικές της ενέργειες υπέρ της Ομογενειακής Παιδείας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Ομογένειας αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία της Ελλάδος και της Τουρκίας με τα οποία έχει τακτική συνεργασία.

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.