Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ΓΙΑ ΛΑΚΗ ΒΙΓΚΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ

Προ ημερών είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο σχετικά με την αναίτια επίθεση της στήλης «υπουργείο Εξω(φρεν)ικών» της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Παρόν», κατά του ομογενούς Παντελή (Λάκη) Βίγκα. Βλέπε σχετικά: http://anatoliblog.blogspot.gr/2012/10/blog-post_15.html
Στο τελευταίο τεύχος της προαναφερόμενης εφημερίδας πληροφορηθήκαμε ότι έχει δημοσιευτεί κάποιο σχόλιο, το οποίο αναφέρει τα εξής:
« - Μας ενημέρωσαν ότι από ιστοσελίδα Κωνσταντινουπολιτών εκφράστηκαν παράπονα για τις αναφορές της στήλης στον κ. Λ. Βίγκα, στέλεχος της ομογένειας που έχει εκλεγεί και εκπροσωπεί τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας στην τουρκική υπηρεσία διαχείρισης βακουφίων.
Θα λέγαμε ότι εκτιμούμε απολύτως τις προσπάθειες που καταβάλλουν η ομογένεια και οι λιγοστοί «ρωμιοί» που απέμειναν στην Πόλη για την ανάκτηση των περιουσιών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Αυτό στο οποίο επιμένουμε όμως είναι ότι δεν μπορεί ο αγώνας αυτός να γίνεται χωρίς να υπολογίζεται και το εθνικό κέντρο (για όσους το αισθάνονται έτσι), ώστε να μην προσφέρεται άλλοθι στην τουρκική πλευρά να εγείρει θέματα στη Θράκη και να χρησιμοποιεί τα «ανοίγματα» στην ελληνορθόδοξη κοινότητα για να εξωραΐσει την εικόνα της στην ΕΕ.

- Όσο για τον κ. Βίγκα, πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική η προσπάθειά του να εκπαραθυρωθούν τα παλιά ΔΣ μεγάλων βακουφικών περιουσιών (π.χ. Μπαλουκλί), αρκεί βεβαίως να εξασφαλιστεί διαφάνεια στην ανάδειξη νέων ΔΣ, που θα διαχειρισθούν με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, και όχι προς ίδιον όφελος, τις τελευταίες μεγάλες κοινοτικές περιουσίες που έχουν απομείνει.
Το αναφέρουμε γιατί πολλά ακούγονται για το ενδιαφέρον και τούρκων επιχειρηματιών σχετικά με την «αξιοποίηση» των ελληνικών αυτών περιουσιών… Συμπτωματικά, τα νέα αυτά τζάκια τούρκων επιχειρηματιών συνδέονται στενά με το κόμμα AKP του Τ. Ερντογάν, στο οποίο μαθαίνουμε ότι έχουν στραφεί εσχάτως και αρκετά ηγετικά στελέχη των ομογενών…»

Τα παραπάνω – κατά την γνώμη μας - αποτελούν μια ικανοποιητική επανόρθωση, όσων ανυπόστατων είχαν γραφεί προηγουμένως. Χαιρόμαστε, γιατί διαπιστώνουμε ότι τελικά ο συντάκτης της στήλης δεν ήταν κακόβουλος, αλλά μάλλον τον είχαν πληροφορήσει μεροληπτικά για τα ομογενειακά της Πόλης.
Υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα σε σχέση με τις «πηγές» που διοχετεύουν παρόμοιες «πληροφορίες».
Κατά την εκτίμηση μας (για να μην πούμε βεβαιότητα) πίσω από αυτές τις «πηγές» βρίσκονται κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Αυτή την εκτίμηση μας την βασίζουμε σε δύο σημεία.
Πρώτον, η εντύπωση που αποκομίζει ο αναγνώστης της στήλης «εξω(φρεν)ικών», είναι ότι ο συντάκτης αυτής, έχει καλή πληροφόρηση μέσα από το Υπ. Εξωτερικών.
Δεύτερον, ο συντάκτης της στήλης χρησιμοποιεί αναφορές και επιχειρήματα, που απηχούν απόψεις κύκλων του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών.
Θα σταθούμε κυρίως στο δεύτερο σημείο, που αφορά το «πνεύμα» του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών.
Όσοι ασχολούμαστε συστηματικά με τα κοινά των Κωνσταντινουπολιτών, έχουμε διαπιστώσει ορισμένες «αντιλήψεις» που είναι διαδεδομένες στον χώρο της ελληνικής διπλωματίας.
Ας προσέξουμε τι γράφει ο συντάκτης των «Εξω(φρεν)ικών»:
«…Αυτό στο οποίο επιμένουμε όμως είναι ότι δεν μπορεί ο αγώνας αυτός να γίνεται χωρίς να υπολογίζεται και το εθνικό κέντρο (για όσους το αισθάνονται έτσι), ώστε να μην προσφέρεται άλλοθι στην τουρκική πλευρά να εγείρει θέματα στη Θράκη και να χρησιμοποιεί τα «ανοίγματα» στην ελληνορθόδοξη κοινότητα για να εξωραΐσει την εικόνα της στην ΕΕ…»
Στο απόσπασμα αυτό βρίσκεται μέρος των «αντιλήψεων» που ζυμώνονται στους κόλπους του Υπ. Εξωτερικών, τις οποίες θα μπορούσαμε να τις κωδικοποιήσουμε ως εξής:
- Η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος) είναι βαρίδιο για την Ελλάδα, στις σχέσεις της με την Τουρκία, διότι η ύπαρξη της μειονότητας δυσκολεύει την Ελλάδα ν’ ακολουθήσει πιο «σκληρή» πολιτική κατά της Τουρκίας.
- Η ελληνική μειονότητα, βάσει της αμοιβαιότητας, αποτελεί το αντίβαρο για την μειονότητα στην Θράκη, επομένως κάθε διεκδίκηση της ελληνικής μειονότητας από το κράτος της Τουρκίας, είναι ανεπιθύμητη, διότι θα εγείρει διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Θράκη.
- Η Πολίτικη ομογένεια (στην Πόλη και στην Ελλάδα) θα πρέπει να είναι χειραγωγημένη από το «εθνικό κέντρο» για να μην γίνεται «ενοχλητική» και «απρόβλεπτη».

(Θα συνεχιστεί σε επόμενη ανάρτηση)

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα «Ανατολή» με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
ΤΩΡΑ "ΕΞΑΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ" (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΕ 10 ΕΥΡΩ...
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0030) 210.95.14.225