Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ EGEMEN BAĞIŞ
…ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Στις 18 Δεκεμβρίου 2010, στην εφημερίδα Χουριέτ, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Η πρόσκληση του αιώνα» που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Οκάν Κονούραλπ.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Προεδρίας Εγκεμέν Μπαγίς και αναφέρεται στην πρόθεση του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση, μέτρα που θα διευκολύνουν την επιστροφή μελών διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων, όπως Ρωμιών, Αρμενίων, Εβραίων, Ασσυρίων, οι οποίοι απώλεσαν την τουρκική υπηκοότητα εξ αιτίας του εκπατρισμού τους.
Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:«…Ο Υπουργός Προεδρίας και Αρχιδιαπραγματευτής Egemen Bağış, αναφέρθηκε στην εργασία που κάνει, για να αποδοθεί εκ νέου η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους.
«Η πόρτα μας πάντα είναι ανοικτή σε όσους για τους γνωστούς θλιβερούς λόγους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα μας. Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός μας, στην συνάντηση που είχε με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας είχε πει «Στείλε πίσω τους Ρωμιούς πολίτες μας, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η πόρτα μας είναι ανοικτή».
Άλλωστε με τους περισσότερους απ’ όσους αναγκάστηκαν να φύγουν για οποιοδήποτε λόγο από την χώρα μας, συνεχίζουμε να έχουμε συναισθηματικούς δεσμούς. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα να ενισχύσουμε αυτό τον δεσμό και με την υπηκοότητα, αλλά τα βήματα που θα κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούμε να τα καταγράψουμε ως μία ελάχιστη αποκατάσταση των λυπηρών γεγονότων που αναφέρατε.
Με την προϋπόθεση να μην υπάρχει κάποιο εμπόδιο για θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, μετά από πρόταση του Υπ. Εσωτερικών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί πάντα να δοθεί σε κάποιο αλλοδαπό η τουρκική υπηκοότητα. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο δόθηκε η τουρκική υπηκοότητα σε 12 μητροπολίτες»…»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Egemen Bağış θα προτείνει στην Ομάδα Παρακολούθησης Μεταρρυθμίσεων, που συστάθηκε για να παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων προσαρμογής στην Ε.Ε., τον καθορισμό των μέτρων που μπορεί να ληφθούν για να γίνει «ελκυστική η επιστροφή». Μέχρι την συνεδρίαση της Ομάδας τον Φεβρουάριο του 2011, θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία, να προχωρήσουν στις σχετικές προεργασίες.
Επίσης το δημοσίευμα προσθέτει την εξής αξιοσημείωτη φράση: «…Θα εξεταστεί εάν μπορεί να υπάρξει ελαστικότητα στο θέμα της στρατιωτικής θητείας και τι μπορεί να γίνει σε αμφιλεγόμενα θέματα, όπως αποζημιώσεις, επιστροφή περιουσιών, έκφραση συγνώμης…»
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εξ αιτίας γεγονότων όπως τα Σεπτεμβριανά και οι Απελάσεις, ο αριθμός των Ρωμιών που ήταν 100 χιλιάδες μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών, σήμερα έχει μειωθεί στις 3000 περίπου.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το προαναφερόμενο δημοσίευμα, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της «Αποκατάστασης» των αδικιών που έχουν υποστεί οι μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας και κυρίως η Ελληνική μειονότητα, από την διαχρονική κρατική πολιτική.
Τα τελευταία χρόνια η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις επαφές που είχε με τον Υπουργό κ. Εγκεμέν Μπαγίς, έχει θέσει το θέμα της «Αποκατάστασης» και πολιτικές ενέργειες που θα παρότρυναν την επιστροφή των Ελλήνων μειονοτικών.
Οι δηλώσεις του Μπαγίς, έρχονται στην συνέχεια της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Ερντογάν, στην οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα. Εάν λάβουμε υπόψη την χρονική απόσταση των δηλώσεων και την επαναφορά του θέματος με περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένη ατζέντα, φαίνεται ότι συνεχίζει να υπάρχει πολιτική βούληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας, να μην περιορισθεί σε δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Εάν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Διασπορά των Κωνσταντινουπολιτών, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη υπευθυνότητα από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η οποία σήμερα είναι ο ενιαίος εκφραστής των Κωνσταντινουπολιτών της Διασποράς.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ
Το ίδιο περίπου διάστημα που ο κ. Egemen Bağış, δημοσιοποιούσε ότι σχεδιάζει μέτρα αποκατάστασης των μειονοτικών που εκπατρίστηκαν και αναφερόταν ειδικά στους Ρωμιούς Πολίτες που ζουν στην διασπορά, στους κύκλους των Κωνσταντινουπολιτών διοχετεύτηκαν μεμονωμένα σχόλια που διχάζουν και διαιρούν τους Ρωμιούς, σε αυτούς που ζουν στην Πόλη και σε αυτούς της διασποράς.
Στα σχόλια αυτά είναι διάχυτη η ενόχληση κάποιων από το ενδιαφέρον των Ρωμιών Πολιτών της διασποράς για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Ομογένειας στην Πόλη.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται παρόμοια ενόχληση. Είχε εκδηλωθεί επίσης όταν 700 και πλέον ομογενείς της διασποράς υπέγραψαν το κείμενο «ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ», για να υποστηριχθεί το αίτημα διεξαγωγής εκλογών από τους τρεις σφετεριστές των ιδρυμάτων μας. Τότε εκτός της «Ανατολής» κανένα ομογενειακό μέσο ενημέρωσης δεν είχε δώσει δημοσιότητα στην συλλογή υπογραφών.
Η διαίρεση των Ρωμιών Πολιτών σε ζώντες στην Πόλη και σε διαβιούντες στην διασπορά, είναι ιστορικό γεγονός, όμως όλες οι ζωντανές δυνάμεις της Ομογένειας οφείλουμε να επιδιώξουμε την άρση των λόγων που οδήγησαν στην διαίρεση και όχι φυσικά να επιδιώκουμε τον οριστικό διαχωρισμό.
Σήμερα πλέον είναι αναγνωρισμένο και από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι αντιμειονοτικές κρατικές πολιτικές οδήγησαν την μεγάλη πλειοψηφία των Ρωμιών Πολιτών στον εκπατρισμό και όχι η αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών, όπως ισχυριζόταν μία μερίδα πολιτικών στην Τουρκία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Είναι παράδοξο, όταν ακόμη και από τον κ. Egemen Bağış, υπάρχει έμμεση παραδοχή αυτής της ιστορικής πραγματικότητας και τίθενται υπό συζήτηση μέτρα αποκατάστασης, τούτη να παραβλέπεται εντός της Ομογένειας.
Αποτελεί αντίφαση από την μια η οργανωμένη Ομογένεια να επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων που συσσώρευσε η αντιμειονοτική πολιτική και από την άλλη κάποιοι να «διαγράφουν» ένα από τ’ αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που είναι η διασπορά των Ρωμιών Πολιτών. Γι’ αυτό όσοι «εντός των τειχών» σπεύδουν να υιοθετήσουν παρόμοιες διχαστικές αντιλήψεις, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ομογένεια.
Γρηγόρης Κεσίσογλου
ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
http://anatoliblog.blogspot.com/2010/12/blog-post_11.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.