Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κωνσταντινίδη:
«ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Απρι λίου 2010 και ώρα 18.30 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
(Ακαδημίας 7 - Σύνταγμα, αίθουσα 8ου ορόφου)
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ.:
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων, π. Υπουργός
Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής, Τμήμα Σύγχρονων Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Νεοκλής Σαρρής, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, Δημοσιογράφος, κανάλι Mega
Λίγ α λόγια για το βιβλίο...
Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η συσσώρευση κεφαλαίου στην Τουρκία και η οικονομική της ανάπτυξη στα πλαίσια του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. Πραγματοποιείται μια διαχρονική μελέτη της συσσώρευσης του κεφαλαίου της τουρκικής οικονομίας από το 2ο μισό του 17ου αιώνα και αναλύεται περισσότερο η χρονική περίοδος από το 1985 μέχρι και τα τελευταία χρόνια.
Από την ανάλυση συγκεκριμένων κλάδων της τουρκικής οικονομίας διαπιστώνεται η ύπαρξη πέντε μορφών κεφαλαίου: του κεμαλικού, του ισλαμικού, του κεφαλαίου των μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων της Τουρκίας, του κεφαλαίου που δημιουργείται από μη νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες και του αλλοδαπού κεφαλαίου (ξένη οικονομική βοήθεια και άμεσες ξένες επενδύσεις).
Αποδεικνύεται η οικονομικοπολιτική σχέση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ και η οικονομική ενίσχυση που οι χώρες αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφοροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί παρέχουν στην Τουρκία με τη μορφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δανείων.
Τέλος, γίνεται διεξοδική αναφορά στην ενσωμάτωση της τουρκικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της, ζητήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη διεθνή οικονομία και πολιτική.
Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος του Ελληνικοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.