Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ


Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Προεδρία της Τουρκίας, στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της χώρας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Ο κ. Ερντογάν στις μακροσκελείς διακηρύξεις του που κάλυπταν πολλές κατηγορίες δικαιωμάτων και πληθυσμιακές ομάδες, περιέλαβε και τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε όποια θρησκεία και αν ανήκουν, να λαμβάνουν άδεια στις θρησκευτικές τους εορτές. Να σημειώσουμε ότι σχετική εγκύκλιος ήδη έχει κοινοποιηθεί στους φορείς των μειονοτήτων.

Για το πολύ σημαντικό θέμα των βακουφικών (κοινοτικών) εκλογών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, είπε ότι θα καταρτίσουν εκ νέου τον Κανονισμό των Βακουφίων που ρυθμίζει την εκλογή των διοικήσεων τους.

Είναι πολλοστή φορά που δηλώνεται από τον κ. Ερντογάν και τους αξιωματούχους του, ότι θα συνταχθεί νέος εκλογικός κανονισμός, στα οκτώ χρόνια αφότου καταργήθηκε ο προηγούμενος, τον οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του.

Οι παραπάνω εξαγγελίες του προέδρου της Τουρκίας, δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες και τις ανάγκες επιβίωσης των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, οι οποίες πλέον εκπέμπουν σήμα κινδύνου, τόσο για την ύπαρξη τους ως κοινότητες, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, όσο και για την διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας τους.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι ήδη είναι έτοιμος ο κανονισμός για τις εκλογές στα μειονοτικά βακούφια, διαψεύστηκαν στην πράξη, με αποτέλεσμα να προκαλείται απογοήτευση στους κόλπους των μειονοτήτων και να ενθαρρύνονται όσοι μειονοτικοί παράγοντες προτιμούν να διοικούν τα βακούφια χωρίς τον έλεγχο των εκλογών. Εντός των επόμενων μηνών θα κριθεί η αξιοπιστία και των νέων εξαγγελιών του κ. Ερντογάν.

 

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 

Για την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχετικά με την συμμετοχή του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στην εν λόγω εκδήλωση εδώ.

 

 

Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.

Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 25 Ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2021 – 2022, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr

Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

 

 

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr