Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΧΑΘΗΚΕ (;) ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Φωτογραφία αρχείου με το εσωτερικό του Αγιάσματος σε ώρα λειτουργίας και με παρουσία πιστών (η φωτογραφία προέρχεται από έρευνα ακαδημαϊκού για τα Ορθόδοξα αγιάσματα της Πόλης)

 

Στο νέο τεύχος της «Ανατολής» δημοσιεύσαμε μια είδηση της τελευταίας στιγμής.
Το Αγίασμα του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που βρίσκεται στην Κοινότητα Κουζγκουτζουκίου στο Βόσπορο, απειλείται με εξαφάνιση.

Το Αγίασμα ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιστορικότητα του, αλλά κι επειδή είναι από τα μετρημένα αγιάσματα της Πόλης, που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με φυσικό πόσιμο νερό.
Η πληροφορία που είχαμε ήταν ότι η οικοδομή που ανεγέρθηκε επάνω από το υπόγειο Αγίασμα, στη θέση παλαιάς κατοικίας, έκλεισε την είσοδο του. Δηλαδή ουσιαστικά το Αγίασμα έπαψε να είναι λειτουργικό.
Μία άλλη πληροφορία από επισκέπτη του Αγιάσματος, φέτος τους θερινούς μήνες, έκανε λόγο ότι η νέα οικοδομή περιόρισε κατά πολύ την υπόγεια είσοδο, όμως δεν την έκλεισε εντελώς.
Επειδή η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη, σημειώσαμε ότι θα ερευνήσουμε το θέμα και θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες στο επόμενο τεύχος.
Από την έκδοση του τεύχους μέχρι σήμερα συγκεντρώσαμε αρκετές πληροφορίες. Στο υπό έκδοση τεύχος της «Ανατολής» θα υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ. Εδώ στο ιστολόγιο δημοσιεύουμε σειρά από φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Αγίασμα.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, επιβεβαιώνεται η χειρότερη εκδοχή. Αν και δεν έχει κλείσει ολοκληρωτικά η είσοδος του Αγιάσματος, το άνοιγμα που άφησε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι τόσο μικρό ούτως ώστε μόνο με ακροβατικές κινήσεις θα μπορούσε κάποιος να εισχωρήσει στο εσωτερικό του Αγιάσματος.
Να διευκρινίσουμε ότι για τον εν λόγω Αγίασμα, η Κοινότητα δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας και ως φαίνεται δεν έκανε μέχρι σήμερα κάποια κίνηση για να κατοχυρώσει το Αγίασμα, ως «πολιτιστικό μνημείο που πρέπει να προστατευτεί».
Στο σημείο αυτό εγείρονται πολλά ερωτήματα για το τι ευθύνεται και χάθηκε (ενδεχομένως μόνιμα) μια ψηφίδα του πολιτισμού μας, του Ρωμαίικου πολιτισμού της Πόλης.
Όμως περισσότερα στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής».


 Αυτή είναι η παλαιά οικία στο υπόγειο της οποίας βρισκόταν το Αγίασμα. Η είσοδος διακρίνεται στην άνω δεξιά πλευρά της φωτογραφίας 


Η είσοδος του Αγιάσματος πριν το κλείσιμο
 

 Αυτή είναι η νεόδμητη οικοδομή στην αρχική μορφή, η οποία περιόρισε την πρόσβαση στο Αγίασμα, χωρίς όμως να την κλείσει εντελώς


 Πριν μερικές εβδομάδες ο νέος ιδιοκτήτης του οικήματος προχώρησε ανενόχλητος σε έργα διαμόρφωσης (παρτέρια) της εξωτερικής πλευράς όπου βρισκόταν η είσοδος του υπόγειου Αγιάσματος 



Μετά την διαμόρφωση του χώρου εξαφανίστηκε η είσοδος του Αγιάσματος. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για τον επίλογο ενός ιστορικού Αγιάσματος ή επιτέλους θα υπάρξει κάποια ενέργεια αντίδρασης από τους αρμοδίους ομογενείς;

…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2020 – 2021, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr