Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ;



Μια κοινότητα που αγωνίζεται να επιβιώσει, έχει ανάγκη τον αυτοσεβασμό. Αν δεν σέβεται τις αποφάσεις που παίρνει η ίδια, τότε πώς περιμένουμε να την σεβαστούν οι άλλοι. Πόσο μάλλον οι διοικούντες, που παγίως ακολουθούν την τακτική «διαίρει και βασίλευε».

Όταν στη Τουρκία δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (Γ.Δ.Β.), που επιτρέπει τον διορισμό επιτρόπων στα μειονοτικά βακούφια, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την Ρωμαίικη όσο και από την Αρμενική κοινότητα. Ήδη κάποιοι παράγοντες από την Αρμένικη κοινότητα προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.
Αλλά και η Ρωμαίικη κοινότητα, πραγματοποίησε δύο συσκέψεις μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι.).
Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να απορριφθεί ο διορισμός επιτρόπων και να ζητηθεί από την Γ.Δ.Β. η θέσπιση το ταχύτερο νέου εκλογικού κανονισμού.
Το αίτημα αυτό της Ρωμαίικης κοινότητας διατυπώθηκε με επιστολή προς τον Διευθυντή της Γ.Δ.Β. Σε όλα αυτά αναφερθήκαμε εκτενώς στο τελευταίο τεύχος της «Ανατολής».
Να σημειωθεί ότι και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επανειλημμένα εξέφρασε την ανάγκη να επιτραπεί η διεξαγωγή βακουφικών εκλογών.
Η απόφαση των εκπροσώπων της Ρωμαίικης κοινότητας, να μην κάνουν χρήση της δυνατότητας που δίνει η νέα εγκύκλιος, για διορισμό επιτρόπων και να ζητήσουν την επαναφορά των βακουφικών εκλογών, είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Παρά ταύτα πληροφορούμαστε ότι δύο προσφιλείς ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, προχωρούν σε ενέργειες για διορισμό δύο επιτρόπων σε δύο κοινότητες που ποιμαίνουν. Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν γνωστή η περίπτωση του ενός, ενώ τώρα πληροφορούμαστε και δεύτερη.
Στο σημείωμα μας αυτό περιοριζόμαστε σε αυτή την αναφορά. Στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής» θα επανέλθουμε με πρόσθετα στοιχεία, εφόσον δεν σταματήσει ο διορισμός.
Όμως θέτουμε εδώ το ερώτημα. Εάν οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου δεν σέβονται τις αποφάσεις της Κοινότητας και προχωρούν σε διορισμούς, παρά την εκφρασμένη θέση και του Παναγιότατου, τότε αυτή η Κοινότητα πως θα απαιτήσει τον σεβασμό των άλλων;

Γρηγόρης Κεσίσογλου




Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr