Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΛΛΟΥ

Αναγνώστες του ιστολογίου anatoliblog.blogspot.com μάς ρωτούν, εάν το περιεχόμενο της έντυπης «Ανατολής» δημοσιεύεται και στο ιστολόγιο. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν την εντύπωση, ότι το ιστολόγιο είναι η ηλεκτρονική έκδοση της «Ανατολής».

Να επαναλάβουμε, ότι πολύ σπάνια τα κύρια θέματα της έντυπης «Ανατολής», δημοσιεύονται αυτούσια στο ιστολόγιο. Κι αυτό επειδή η «Ανατολή» είναι συνδρομητική εφημερίδα και η δημοσίευση του περιεχομένου της στο ιστολόγιο θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά, σε βάρος της έντυπης έκδοσης.
Άλλωστε αρκετά από τα θέματα της «Ανατολής», ο αναγνώστης θα τα διαβάσει μόνο στην συνδρομητική εφημερίδα του, αφού δεν είναι δημοσιευμένα πουθενά στο διαδίκτυο. Παρακάτω καταγράφουμε ορισμένα θέματα, που δημοσιεύτηκαν κατ’ αποκλειστικότητα στην έντυπη «Ανατολή» (τελευταίες εκδόσεις).


Ελληνική Κοινότητα Βενετίας: Με την βαριά κληρονομία, αντιμέτωπη στις σύγχρονες προκλήσεις

Συνέντευξη με τον κ. Δημήτριο Ζαφειρόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας. Ο κ. Ζαφειρόπουλος «ακτινογραφεί» την σημερινή εικόνα της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στη Βενετία.
Η Βενετία για μεγάλο διάστημα, αποτέλεσε την γέφυρα ανάμεσα στο Βυζάντιο και τον νέο Ελληνισμό. Γι’ αυτό ιστορικά έχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Ελληνισμού. Σήμερα, η Ελληνική Κοινότητα, θα μπορούσε να αντλεί δύναμη και όραμα από την παρουσία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. Όμως οι παρεμβάσεις του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών στο Ινστιτούτο, με σκοπό να το μετατρέψει σε «εξάρτημα» του, δημιούργησαν μια προβληματική κατάσταση.
Στη συνέντευξη του ο κ. Ζαφειρόπουλος, εκτός από την Ελληνική Κοινότητα, αναφέρεται με στοιχεία στη προσπάθεια χειραγώγησης του Ινστιτούτου, από μηχανισμούς του Υπ. Εξωτερικών. Από την άποψη αυτή, είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την λειτουργία των κρατικών συντεχνιών στην Ελλάδα.



Ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων στην ομογενειακή εκπαίδευση στη Πόλη

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΒΙΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ


Η εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλης, εδώ και καιρό βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, λόγω της εισήγησης του Γραφείου Εκπαίδευσης του Γεν. Προξενείου της Ελλάδας. Η πρόταση για «διοικητική αλλαγή» στα ομογενειακά σχολεία, προβλέπει κάθε ένα από τα τρία σχολεία (Μεγάλη Σχολή, Ζάππειο, Ζωγράφειο) να περιοριστεί σε μια βαθμίδα εκπαίδευσης (λύκειο, γυμνάσιο, δημοτικό). Πρόκειται για μια πρόταση που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλης, όμως όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019.
Η «Ανατολή» με αποκλειστικά δημοσιεύματα, αναφέρεται στις εξελίξεις, όπως τη κρίσιμη συνάντηση, υπό τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Στο νέο τεύχος δημοσιεύουμε την επιστολή παραίτησης του κ. Λάκη Βίγκα από την θέση του Ιδρυτή του Ζωγράφειου Λυκείου.
Ο κ. Βίγκας αναφέρεται στα φλέγοντα προβλήματα των σχολείων μας και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους, όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στα ομογενειακά εκπαιδευτικά. Η επιστολή καταλήγει ως εξής:
«…Πιστεύω ότι όλοι μας υπάρχουμε για να υπηρετούμε τους θεσμούς και την ομογένεια, και όταν πιστεύουμε ότι δεν παράγουμε το απαιτούμενο έργο, δεν είμαστε αποτελεσματικοί, καλό είναι να αποχωρούμε. Για αυτό, θεωρώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσω να συμβάλλω στην πρόοδο και ανάπτυξη της μητέρας μου σχολής και κατ' επέκταση της ομογενειακής παιδείας στο επίπεδο που θα επιθυμούσα, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Εκπροσώπου του Ιδρυτή του Ζωγραφείου Λυκείου.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία κι εύχομαι γρήγορα να βρεθεί μία λύση επ' ωφελεία των παιδιών της ομογένειας.»


ΕΡΥΘΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Μια ερημική εκκλησία στη Καππαδοκία που μαρτυρά την ιστορία του τόπου


Δημοσιεύουμε ένα ακόμη άρθρο του συνεργάτη μας από την Σινασό της Καππαδοκία, κ. Ibrahim Yucel. Ο συνεργάτης μας αυτή τη φορά αναφέρεται στη «ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΣΙΓΗ» που περιβάλλει μια ερημική εκκλησία στην Καππαδοκία. Μια εκκλησία που μαρτυρά την ιστορία αυτού του τόπου:
«…Μετά την Καρβάλη ξεκινά ένα σκαρφάλωμα 3 χιλιομέτρων. Στο υψηλότερο σημείο αυτής της διαδρομής, φτάνουμε στο χωριό Σιβρίχισαρ, που είναι σκαλισμένο στους βράχους. Η Ερυθρά Εκκλησιά βρίσκεται καταμεσής της κοιλάδας, που ξεκινά από την πλαγιά αυτού του λόφου και απλώνεται στον ορίζοντα.
Τη θέα που αντικρίζεις κατηφορίζοντας προς την κοιλάδα, είναι αδύνατο να την αποτυπώσεις σε φωτογραφία. Η κοιλάδα απλώνεται αχανής, χωρίς άκρη και τέλος, που είναι αδύνατο να χωρέσει στο πλαίσιο οποιασδήποτε φωτογραφίας, χωρίς να χάσει τις λεπτομέρειες. Η Ερυθρά Εκκλησιά είναι ακριβώς απέναντι μας…»


Να στηρίξουμε τις λειτουργίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μικρά Ασία και την Αν. Θράκη



Η «Ανατολή» έχει ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την παρουσία μας στη Μικρά Ασία και εν γένει στη καθ’ ημάς Ανατολή. Γι’ αυτό αναδεικνύει θέματα που δεν προβάλλουν αλλά μέσα ενημέρωσης.
Η μικρή συμμετοχή προσκυνητών στη θ. λειτουργία που τέλεσε φέτος στη Καππαδοκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τα σχόλια που έγιναν από τον βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για το γεγονός αυτό, έδωσαν την αφορμή να ερευνήσουμε, τον τρόπο που οργανώνονται τα προσκυνηματικά ταξίδια στη Μικρά Ασία.
Τα τελευταία χρόνια συντελείται ένα «θαύμα» στην Ανατολή. Δεν είναι μόνο που ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί σε εκκλησίες αλειτούργητες εδώ και εννέα περίπου δεκαετίες. Είναι και το γεγονός ότι δημιουργούνται νέες Ορθόδοξες κοινότητες, με την πνευματική φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και η «Ανατολή» θα συνεχίσει να αναδεικνύει αυτό το θέμα.


H Κόρινθος αγκάλιασε την Πρίγκηπο και την Πόλη


Η «Ανατολή» προβάλλει τις δράσεις των Μικρασιατικών συλλόγων, που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του Ελληνισμού της Ανατολής. Γι’ αυτό το σκοπό, πριν λίγες εβδομάδες, βρεθήκαμε στη Κόρινθο.
Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου είναι ένας σύλλογος που τιμά και προβάλλει με συνέπεια, τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις που οργανώνει διακρίνονται για την ποιότητα τους και όλη η δράση του συλλόγου τον έχει αναδείξει σε «κιβωτό Μικαριαστικής μήμης» στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.
Η Μικρασιατική Στέγη, φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Άλωση της Πόλης, οργάνωσε μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς». Αυτή η πρώτη συνεργασία των δύο συλλόγων, άνοιξε τον δρόμο και για μελλοντικές συνεργασίες, αφού όπως φάνηκε υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτό το πεδίο.


Τη Σμύρνη και τον ελληνισμό της ζωντάνεψαν τα παιδιά

Η «Ανατολή» στηρίζει και προβάλλει τις δράσεις που «μεταδίδουν» τη γνώση και τη μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη νέα γενιά.
Μια ευχάριστη έκπληξη δοκίμασαν, όσοι ανυποψίαστα παραβρέθηκαν την 14η Ιουνίου το βράδυ, στο Ανοικτό Θέατρο «Μαίρη Αρώνη» του Δήμου Αλίμου.
Εκείνη την ημέρα, η ΣΤ2 τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, ανέβασε μια παράσταση, που εντυπωσίασε τόσο με την επιλογή του θέματος, όσο και για την πληρότητα της από θεατρολογικής απόψεως.
Ο τίτλος της παράστασης «Ρόζα – Η Καταστροφή της Σμύρνης» σε κείμενα, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, χορογραφίες και μουσική επένδυση, της Γιώτας Μελισσινού, δασκάλας της ΣΤ2 τάξης.
Όπως δηλώνει και ο τίτλος το έργο αφορούσε τον Ελληνισμό της Σμύρνης, τον τρόπο ζωής και το επίπεδο πολιτισμού που ζούσε πριν την μεγάλη καταστροφή αλλά και την τραγωδία που έζησε αυτό το ανθηρό τμήμα του Ελληνισμού το 1922, μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνισμό της Ανατολής.


Διάκριση «Europa Nostra 2018» για το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο


Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε - από 18 έως 24 Ιουνίου 2018 - η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης, στις 22 Ιουνίου, απονεμήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 - Διακρίσεις Europa Nostra, σε 29 νικητές από 17 χώρες. Τα βραβεία δόθηκαν ως αναγνώριση των εντυπωσιακών επιτευγμάτων τους, στο χώρο της αποκατάστασης, της έρευνας, της αφοσιωμένης υπηρεσίας, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.
Μεταξύ των 29 νικητών, που επελέγησαν γι’ αυτή την κορυφαία διάκριση, είναι και ένα κτίριο που ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Πόλης.
Συγκεκριμένα, το βραβείο «Εντυπωσιακών επιτευγμάτων διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς», έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, η αναπαλαίωση και αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου Ζωγράφειου Παρθεναγωγείου στο Νιχώρι.
Η «Ανατολή» δημοσίευσε λεπτομέρειες από την τελετή βράβευσης και την εντυπωσιακή ανακαίνιση του ομογενειακού ιστορικού κτιρίου.


Οι δράσεις των Νέων Εθελοντών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών


Οι Νέοι Εθελοντές της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, μετά από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που οργάνωσαν από την αρχή του 2018, πραγματοποίησαν μια πολύ ωραία εκδρομή στην Αίγινα.
Η «Ανατολή» βρίσκεται πάντα δίπλα στους νέους και προβάλλει τις δράσεις τους. Αυτό έκανε και με την εκδρομή στην Αίγινα.


Οι μαθητές της Ίμβρου στην Κωνσταντινούπολη

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή από 10 έως 13 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Στην εκδρομή πήραν μέρος εκτός από τους γονείς που συνόδευαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί Κουτράς Αριστείδης, κ. Ραρρή Ιωάννα, η υποδιευθύντρια κ. Τσιλέρ Ακμπουλούτ και η κ. Μερβέ Σαχίν. 
Στην Ίμβρο τα τελευταία χρόνια συντελείται ένα μικρό (ή μεγάλο) θαύμα, με την δημογραφική ανάκαμψη και την λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Η «Ανατολή» προβάλλει διαρκώς ειδήσεις και πληροφορίες, που αφορούν τα ομογενειακά σχολεία στην Ίμβρο.


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr