Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ



ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρ’ ότι βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών για τα σχολεία, το θερμόμετρο στα εκπαιδευτικά της ομογένειας στη Πόλη, έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Η «απόφαση» του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας (του Συμβούλου Εκπαίδευσης στη Πόλη και του Υπουργού) να προωθήσει το διοικητικό σχήμα «σχολείο και εκπαιδευτική βαθμίδα», συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση.
Ήδη έχει συνταχθεί και σταλεί στον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, επιστολή από τους διευθυντές των σχολείων και άλλους εμπλεκόμενους κοινοτικούς παράγοντες, ενώ εκπρόσωποι συλλόγων αποφοίτων των ομογενειακών σχολείων, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό. Το αίτημα σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι, τα σχολεία να παραμείνουν όπως έχει και να μην κλείσει καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, στη Μεγάλη Σχολή, στο Ζάππειο και το Ζωγράφειο.
Όμως παρά τις αντιδράσεις η πλευρά του Υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη, παρ’ ό,τι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα:
- Πώς θα επιβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, στα ομογενειακά σχολεία που λειτουργούν στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Τουρκίας, να μην εγγράψουν μαθητές (που σύμφωνα με την κατανομή του Υπουργείου, δεν είναι της βαθμίδας που θα λειτουργήσει το σχολείο).
- Τι θα γίνει εάν κάποιος γονιός προσφύγει στη δικαιοσύνη για την μη εγγραφή του παιδιού του σε κάποιο ομογενειακό σχολείο, αφού όπως φαίνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία δεν θα κλείσουν επίσημα τις βαθμίδες που δεν θα λειτουργήσουν.
- Έχει μελετηθεί επαρκώς η προοπτική του μαθητικού πληθυσμού, όταν έγινε η σκέψη για «σχολείο και βαθμίδα»; Εάν έχει μελετηθεί, τι θα γίνει με τις τάξεις που  αριθμός των μαθητών θα φτάνει τους 30;

Βέβαια, αν οι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, έφτασαν στο σημείο να προωθήσουν μια ακραία λύση, τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει η εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλης. Γιατί, παρ’ ό,τι από το 2006, στο Συνέδριο «Συνάντηση στη Πόλη: Παρόν και μέλλον» είχαν επισημανθεί τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της ομογένειας, δεν έγινε καμία προσπάθεια από την εκπαιδευτική κοινότητα να αντιμετωπιστούν αυτά με μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως οξύνθηκε η ασυνεννοησία και βάθυνε το τέλμα. Άλλωστε η επιλογή αρκετών ομογενών εκπαιδευτικών, να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε μη ομογενειακά σχολεία, είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του βαθμού εμπιστοσύνης στην παιδεία που παρέχουν τα ομογενειακά σχολεία. Και είναι πολύ λυπηρό να έχει δημιουργηθεί αυτή η εικόνα, διότι υπάρχουν πολλοί ομογενείς εκπαιδευτικοί που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών της ομογένειας.

Η πόλωση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επιδίωξη για «σχολείο και βαθμίδα», έχει βάλει σε δεύτερο επίπεδο τις προτάσεις της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ομογενειακής εκπαίδευσης. Έτσι, η συζήτηση αντί να γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια επί συγκεκριμένων προτάσεων, επικεντρώθηκε στο «κλείσιμο των βαθμίδων».
Σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστή η παραίτηση του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα από την θέση του, κατά τον νόμο, Ιδρυτή του Ζωγραφείου. Ο ιδρυτής (εκπρόσωπος του ιδρυτή) ενός σχολείου, στο θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας έχει σημαντικές διοικητικές αρμοδιότητες.
Η επιστολή παραίτησης του κ. Βίγκα με τόλμη και διεισδυτικότητα, ακτινογραφεί την σημερινή κατάσταση των ομογενειακών σχολείων και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους παράγοντες της ομογενειακής εκπαίδευσης.
Σε επόμενη ανάρτηση μας θα δημοσιεύσουμε την επιστολή παραίτησης του κ. Βίγκα.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr