Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

«ΝΑ ΜΗ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ»
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:
«Να μη χορταριάσει το μονοπάτι που ανοίξατε στην Καππαδοκία!»

Ελάχιστοι προσκυνητές φέτος λόγω της έντασης με την Τουρκία

Με πολύ μικρή συμμετοχή προσκυνητών, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι καθιερωμένες θείες λειτουργίες, στην Καππαδοκία, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αποτέλεσε ένα ισχυρό τεστ για τον κόσμο του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δοκιμάστηκαν οι δυνάμεις και η αποφασιστικότητα του, να στηρίξει έμπρακτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον δρόμο που άνοιξε με την επαναλειτουργία πολλών εκκλησιών στη Μικρά Ασία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι πρόγονοι μας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή.
Και δυστυχώς ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, με τους εκατοντάδες φορείς του, δεν πέρασε το πρώτο ισχυρό τεστ. Ο μικρός αριθμός των προσκυνητών, μιλά από μόνος του…
Η φετινή δοκιμή και αποτυχία, ας αποτελέσει την αφορμή για να προβληματιστούμε. Και κυρίως να προβληματιστούν οι Μικρασιατικοί φορείς, που μετά από μερικές εβδομάδες ετοιμάζονται για το 2ο Πανελλήνιο Αντάμωμα. Μπορεί να επιζήσει η ταυτότητα του Μικρασιάτη, μόνο με χορούς και τραγούδια; Μπορεί να επιζήσει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός χωρίς την επαφή με την ζώσα Μικρά Ασία; Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, άνοιξε νέους δρόμους στη Μικρά Ασία. Από εμάς εξαρτάται εάν θα τους βαδίσουμε.
Αξίζουν την αναφορά μας οι βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος και Π. Σκουρολιάκος, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν άφησαν μόνο τον Πατριάρχη του Γένους μας και ήταν παρόντες μια ακόμη χρονιά στο προσκύνημα της Καππαδοκίας.
Παρακάτω το δελτίο τύπου, που εξέδωσε το γραφείο του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Γρηγόρης Κεσίσογλου
«Είμαστε εδώ, παρά τις συγκυρίες, ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, στο ετήσιο προσκύνημα της Καππαδοκίας, γιατί το μονοπάτι που ανοίξατε, με κοπιώδη εργασία και υπομονή, ξεπερνώντας εμπόδια που για δεκαετίες υψώνονταν, δεν πρέπει να χορταριάσει». Έτσι ξεκίνησε την προσλαλιά του ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μετά τη Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αραβησσό της Καππαδοκίας.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, που συνόδευσε για ακόμη μια χρονιά τον κ. Βαρθολομαίο στο ετήσιο προσκύνημα στην Καππαδοκία, τόνισε ότι «το προσκύνημα του πατριάρχη του Γένους στην αγιοτόκο γη είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αφορμή να αναζητήσουν και να μάθουν κι οι νεότεροι κάτοικοι την ιστορία του τόπου και την ανεξίτηλη βυζαντινή του κληρονομιά. Αλλά και έμμεση υπόμνηση προς τους ισχυρούς της γης για τον υπό εξαφάνιση χριστιανισμό της εγγύς Ανατολής. Η παρουσία σας εδώ είναι το κλειδί για το «μυστήριο» της Καππαδοκίας!
Για όλους εμάς, που οι ρίζες μας βρίσκονται σε αυτά τα βράχια, σε αυτά τα χωριά, σε αυτές τις εκκλησιές, η επιστροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι. Είναι το ιερό καθήκον προς τους παππούδες μας, που πέθαναν με το παράπονο του ξεριζωμού, να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. 
Εδώ στην Καππαδοκία, η ιστορία είναι παρούσα σε κάθε βήμα, αδιάψευστος μάρτυρας της μακράς πορείας της στον χρόνο. Και ανάμεσα στις λαμπρότερες στιγμές της η ανάδειξή της σε κέντρο της χριστιανοσύνης, καθώς η Καισάρεια ήταν η πρώτη στην ιεραρχία και κύρος μητρόπολη του Πατριαρχείου. Εδώ θα ανθίσουν τα γράμματα ήδη από τα τέλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ θα αναδειχθούν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας με πρώτο τον Μέγα Βασίλειο, χορεία Μεγαλομαρτύρων όπως ο Μυροβλύτης Άγιος Αχίλλειος -προστάτης της Λάρισας- αλλά και σύγχρονοι Άγιοι των ημερών μας, όπως ο Άγιος Παΐσιος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ορθοδοξία υψώθηκε στέρεα πάνω στους καππαδοκικούς πνευματικούς ογκόλιθους.
Και τα μεταγενέστερα χρόνια, η Καππαδοκία γεμίζει από χιλιάδες λαξευτές εκκλησίες. Η ανάπτυξη του ορθόδοξου μοναχισμού αντανακλά και την έντονη πνευματική κίνηση της περιοχής. Μετά από αιώνες, όταν θα έλθει εδώ ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης θα γράψει συγκλονισμένος ότι είδε “τα αφιερώματα στο Θεό ενός σβησμένου κόσμου” και θα τον φέρει εγγύτερα στη βυζαντινή παράδοση». 
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε το έργο του Πατριάρχη και ευχήθηκε «να υπάρξουν σύντομα καλύτερες μέρες για το Πατριαρχείο μας, για την ομογένεια, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο Πατριάρχης συλλειτούργησε με τον επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο και τον επίσκοπο Αραβησσού κ. Κασσιανό, ενώ ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σινασό.   
Στο φετινό 19ο Προσκύνημα στην Καππαδοκία συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα κ. Πέτρος Μαυροειδής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Θεοφάνης Ισακίδης και ελάχιστοι προσκυνητές, λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr