Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, σύσκεψη με θέμα την ομογενειακή εκπαίδευση στη Κωνσταντινούπολη.
Στη σύσκεψη αυτή εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες, είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι των ομογενειακών σχολείων και φορέων της Πόλης. Επίσης είχε προσκληθεί η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της κ. Νικόλαο Ουζούνογλου.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό υπήρχαν υπηρεσιακές εισηγήσεις για αναδιάρθρωση των ομογενειακών σχολείων, ούτως ώστε κάθε ένα από τα τρία σχολεία (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζάππειο, Ζωγράφειο) να περιοριστεί μόνο σε μια εκπαιδευτική βαθμίδα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).
Επρόκειτο για μια πρόταση που επιδίωκε να αντιμετωπίσει κυρίως το πρόβλημα των τάξεων με ελάχιστους μαθητές (1-2 ορισμένες φορές). Να σημειωθεί ότι και στα τρία σχολεία συνολικά τα τελευταία έτη φοιτούν κατά μέσο όρο 240 μαθητές.
Η πρόταση για «σχολείο και βαθμίδα», όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ομογενειακή εκπαιδευτική κοινότητα. Άλλωστε ένα τόσο ακραίο μέτρο, το πιο πιθανό ήταν να εντείνει τα προβλήματα της ομογενειακής εκπαίδευσης, καθότι αυτά είναι σύνθετα και για την αντιμετώπιση τους χρειάζεται ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων.

Αν και εκ των προτέρων δεν είχε γίνει γνωστό, ποιος ήταν ο σκοπός και ο επιδιωκόμενος στόχος, της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι από αυτήν θα έβγαινε η απόφαση για συρρίκνωση του Ζαππείου σε Δημοτικό και περιορισμό της Μεγάλης Σχολής και του Ζωγραφείου σε μία από τις υπόλοιπες βαθμίδες (Λύκειο και Γυμνάσιο).
Παρά τον μεγαλεπήβολο στόχο, η σύσκεψη μάλλον δεν είχε ετοιμαστεί καλά, αφού σε αυτή μεταξύ άλλων είχαν προσκληθεί και ομογενείς που - όπως φάνηκε - δεν έχουν σε βάθος γνώση των παιδαγωγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας στη Πόλη. Προβλήματα, που έχουν οδηγήσει πολλούς ομογενείς γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα ιδιωτικά σχολεία (κυρίως ξενόγλωσσα), αλλά ακόμη και αρκετούς ομογενείς εκπαιδευτικούς να μην εμπιστεύονται τα σχολεία μας και να τα στέλνουν σε άλλα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία προφανώς εκτιμούν ότι προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνουμε παραπάνω, στη σύσκεψη φάνηκε ότι κάποιοι εκπρόσωποι ομογενειακών σχολείων μας, δεν γνωρίζουν καλά τα εκπαιδευτικά θέματα, αφού αντί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση της ομογενειακής εκπαίδευσης, επιδόθηκαν σε ανοίκειες και απρεπείς επιθέσεις κατά προσώπων και θεσμών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η συμπεριφορά, που δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε την μεγάλη ιστορία των σχολών που εκπροσώπησαν στη σύσκεψη, εκδηλώθηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας και άλλων υπηρεσιακών κρατικών παραγόντων. Και αναρωτιόμαστε εάν παρόμοιο ανάρμοστο τρόπο, θα εκδήλωναν και σε μια ανάλογη σύσκεψη ενώπιον του Υπουργού Παιδείας της Τουρκίας.

Παρά την οξύτητα που επιδιώχθηκε να προκληθεί από τους προαναφερόμενους εκπροσώπους, καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Οι.Ομ.Κω., η οποία μέχρι στιγμής είναι ο μόνος Πολίτικος φορέας, που από το 2016, έχει καταθέσει συνολική πρόταση για την αναβάθμιση της ομογενειακής εκπαίδευσης.
Χάρη στη κατάθεση αυτής της δέσμης των προτάσεων από τον πρόεδρο της Οι.Ομ.Κω. και στη σύσκεψη, αποτράπηκε η λήψη σκληρών αποφάσεων. Η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση που παρέχουν τα ομογενειακά σχολεία, μπορεί να ανακόψει την διαρροή μαθητών σε άλλα ιδιωτικά σχολεία. Έτσι μόνο θα αποφευχθεί το «κλείσιμο» βαθμίδων εκπαίδευσης, στα σχολεία μας, όπως προβλέπεται στις υπηρεσιακές εισηγήσεις.
Στο άμεσο μέλλον, όταν παρουσιαστεί η δέσμη μεταρρυθμίσεων, από την επιτροπή που έχει οριστεί από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, θα φανεί εάν η εκπαιδευτική κοινότητα της ομογένειας στην Πόλη, έχει την θέληση να αρθεί στο ύψος του ονόματος και της ιστορίας των Ρωμαίικων εκπαιδευτηρίων της Πόλης.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr