Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ 1955




Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κων/πολιτών (Οι.Ομ.Κω.) ούσα  ο ενωτικός φορέας της Κοινότητας των εκπατρισμένων Ελλήνων της Κων/πολης, οργανώνει στην φετινή 61η επέτειο του Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955, σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά την περίοδο 6-10 Σεπτεμβρίου 2016. 

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προβολή του αιτήματος αποκατάστασης της κατά συντριπτική πλειοψηφία εκπατρισμένης Κοινότητας, συνέπεια μακρόπνοου προγράμματος εκρίζωσης που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από αλλεπάλληλες τουρκικές Κυβερνήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
 Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
-                      Έκθεση με υλικό από τον ελληνικό, τουρκικό και κυπριακό Τύπο της εποχής συνοδευμένο από φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ.
-                      Προβολές ταινιών: «Η Φρικτή Νύχτα» του Γ. Μουτεβελλή (6/9/2016, ώρα: 19.30) και «Η Απώλεια της Πατρίδος» του A. Kapancık (9/9/2016, ώρα: 20.00).
-                      Προβολές μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών των θυμάτων που έζησαν τα γεγονότα.
-                      Βίντεο από την εικονική δίκη που πραγματοποιήθηκε στην 60η επέτειο των γεγονότων στην Κων/πολη.
-                      Εγκαίνια και συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Η Σκιά των Σεπτεμβριανών στα 60 χρόνια που ακολούθησαν στην Τουρκία». (7/9/2016, ώρα: 19.00). Ομιλητές: Χ. Παπασωτηρίου (Διεθ. ΙΔΙΣ-Καθ. Πάντειο), Α. Συρίγος (Αναπ. Καθ. Πάντειο), Α. Αλεξανδρής (Πρέσβης), Ν.Ουζούνογλου (Καθ. ΕΜΠ). Συντονιστής: ο Δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος
-                      Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ)  το Δίκτυο Μικρασιάτης και τον συγγραφέα Π. Μάρκαρη  με θέμα: «Ο αντίκτυπος των Σεπτεμβριανών στον Προσφυγικό Κόσμο στην Ελλάδα». (8/9/2016, ώρα: 19.00) 
-                      Ημερίδα με θέμα: «Η Νομική Κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων» (10/9/2016, ώρα 10.00). Ομιλητές: Petra Roter, Καθ. και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Σύμβαση Πλαίσιο της Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Loránt Vincze, Πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνοτήτων της Ευρώπης  (FUEN).
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016. Ώρες 10.30-14.00 και 18.00-21.00.Περίπτερα της Έκθεσης θα λειτουργήσουν στην Πλ.  Κοραή και την Πλ. Δημ. Πειραιά την περίοδο 6-7 Σεπτεμβρίου 2016.
Επικοινωνία: 
Ν. Ουζούνογλου, nikolaos.uzunoglu@gmail.com
Έλλη Χ. Κόβη, elisavetkovi@gmail.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθημάς Ανατολής. Ενισχύστε την φωνή και την έκφραση της Κοινότητας μας
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2017.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr